Kuidas elektrikuludelt kokku hoida?

Lääne Elu

info@le.ee

Foto Shutterstock

Kuna elektriseadmete hulk nii meie kodudes, kontorites kui ka tootmises on aastatega oluliselt kasvanud, on see omakorda kergitanud ka elektrienergia tarbimise hulka. Taevasse kerkinud elektrihind on pannud ettevõtjaid ja koduomanikke tõsiselt energiakulude vähendamisele mõtlema. Kuidas kahandada igapäevast energiakulu ning millised investeeringud tooksid säästu pikemaks ajaks?

Tegelikult on enamik energiasäästulahendusi kodudes ja kontorites kiired ja lihtsad, tuues juba järgmisel kuul väiksema arve ning seda sisuliselt lisainvesteeringuteta. Kokku on võimalik hoida kõigil, sõltumata tänase tarbimise suurusest. Tootmisettevõtetes, kus tarbimine on oluliselt mahukam, tasub mõelda energiat säästvatele investeeringutele, nagu taastuvenergialahendused, soojatagastusega ventilatsioonisüsteem, ökonoomsed LED-valgustid ning aja- ja liikumisanduritega valgustilahendused.

Valige pikaajaliselt soodsaim lahendus

Kuna Eesti kliimas kestab küttehooaeg ligi pool aastat, kulub sinna ka kõige rohkem energiat. Igal küttesüsteemil on aga omad plussid ja miinused. Näiteks elektrienergial töötavate radiaatorite ja põrandakütte kasutuselevõtuks vajalik esmane investeering võib olla küll kõige väiksem, aga püsikulud on talvel kõrgema elektrihinna tõttu ka märkimisväärselt kõrgemad. Suur mõju on elektriarvele ka mõnusal soojal kivipõrandal, mida elektriga köetakse.

Vanast õliradiaatorist või elektripuhurist märksa ökonoomsem lahendus on õhksoojuspump, millel on ka suhteliselt ökonoomne jahutusfunktsioon. Kõige mõistlikum turul olev kütteliik on alguses siiski üsna suurt investeeringut nõudev maaküte, kus soojus võetakse otse maapõuest ning see ei nõua eraldi tootmist.

Lülitage ooterežiimil seadmed välja
Tänapäeva majapidamistes võib leida isegi kuni 20 seadet, mis on pidevalt ooterežiimil ja tarbivad elektrit mitte ainult aktiivse kasutamise ajal, vaid 24 tundi päevas ja 365 päeva aastas. Vastupidiselt levinud arvamusele võtavad ka ooterežiimil olevad seadmed elektrit, kuigi neid sel hetkel justkui ei kasutata. Erinevate uuringute andemetel võib ooterežiimil olevate seadmete tarbimine moodustada kuni 10% elektriarvest! Seega, minnes nädalavahetuseks väljasõidule või nädalaks soojale maale, tasub kõik seadmed seinakontaktist välja tõmmata. Samuti tuleks käituda ka tööl olles: nädalavahetusteks ei tasu ooterežiimil seadmeid seina jätta, sest keegi peab ju selle kulu lõpuks kinni maksma.

Elektriseadmete tasuvusaeg on letihinnast olulisem

Uusi seadmeid ja masinaid soetades tuleb lisaks hinnale jälgida, kui palju selle ülalpidamine kasutusajal maksab. Kallim, kuid ökonoomsem masin tasub kindlasti ära. Kodutarbijatele saab tuua lihtsa näite: näiteks vahetades 20-aastase külmiku uue energiatõhusa külmiku vastu, tuleb säästu aastas mitukümmend eurot (tänaste hindade juures võib summa mitmekordistada!). Energiakulu kohta annab infot toote peal olev energiamärgis: näiteks A-klassi kodumasin on palju energiasäästlikum kui B-, C- või veelgi madalama klassi oma. Kodumasinate puhul tasub jälgida ka erinevaid režiime, näiteks ECO-programmid käituvad elektri ja vee kasutamise osas vägagi ökonoomselt.

Alandage kasutatava vee ja ruumide temperatuuri

Pesu ei pea pesema 60- ega 40-kraadise veega, vaid kergelt määrdunud pesu puhul aitab ka 30-kraadine tsükkel. Ühtlasi ei pea põrandakütte ega veeboileri temperatuur olema maksimumil. Boileri puhul piisab temperatuurist 55 kraadi ja seejuures väheneb katlakivi teke, mis mõjutab samuti boileri energiatarbimist. Ruumi temperatuuri alandamine kas või ühe kraadi võrra tähendab ligi viieprotsendilist küttekulu vähenemist.

LED-valgustid võtavad vähem energiat

Energiatõhusa LED-valguslahenduse tasuvusaeg on väga kiire ning investeering tasub tihti ära vähem kui aastaga. Samamoodi on õige valgustus kasulik keskkonnale, inimeste tervisele ning heaolule. Tervishoiuasutustes või tootmistes, kus tuled peavad põlema 24 tundi ööpäevas, võib valgustuse osa elektrikuludest olla koguni pool. Valgustite puhul on ka väga oluline, et need eraldaksid maksimaalselt valgust ning mustus ja tolm valgusteid ei hämardaks.

Targad ja hooldatud seadmed on energiasäästlikumad

Erinevad pakkujad on turule tulnud mitme targa lahendusega, mis elektrikasutust vähendavad. Nutikas termostaat ei küta kunagi tühje ruume ning seda saab ilmaga sünkroniseerida. Nutikas arvesti aga võimaldab jälgida hoone energiakasutust seadmete kaupa, aidates leida võimalusi säästmiseks. Kui süsteeme korrapäraselt hooldada ja puhastada, on selgemast selgem, et lahendus töötab mitu aastat ning annab mitusada eurot säästu.

Jälgige tarbimist mobiiliäpist

Kuna kogu Eesti on üle viidud kaugloetavatele tunnipõhistele arvestitele, saavad Eesti Energia kliendid tunnise täpsusega iseteenindusest või mobiilirakendusest vaadata, kuidas on nende elektritarbimine ajas muutunud ning võrrelda seda nädala, kuu või aasta lõikes. Hoides tarbimisel pilku peal, näeb täpselt, millist mõju on arvetele avaldanud näiteks energiasäästlikumad kodumasinad või kütteperioodi algus. Lihtne nipp: ärge täitke kunagi veekeetjat üle, vaid keetke täpselt nii palju vett, kui vajate. Säästes tarbides vähemalt ühe kilovatt-tunni, mõjutab see elektriarvet kolmekordselt, sest säästetud elektrienergia võrra vähenevad ka makstav võrgutasu, elektriaktsiis ja taastuvenergiatasu.

Energia kokkuhoid on oluline ka meie rohelise jalajälje seisukohast – mida vähem tarbime, seda enam säästame loodust!

Eesti Energia

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
see
1 aasta tagasi

jutt on uinutamiseks, mis te ütleksite kui leiva hind tõuseks mõistmatult kümneid kordi, lihtsalt hoidke kokku

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  see

Midagi ei ütleks, saia sööks!

Imelik
1 aasta tagasi

Ajame hinna kõrgeks ja siis hakkame mingit “säästujuttu” ajama. Idiootne on jutt led lampide ja ootereziimi väljalülitamise abil energiasäästmisest. See kulu on muu kulu kõrval olematu. Kuni 10% ootereziimi energiakulu…. teeks minu isikliku arve puhul 54W pidevat võimsust eeldusel, et ma samal ajal neid seadmeid üldse ei kasuta. Kas need töllmokad üldse teavad palju on lubatud seadmetele ootereziimis energiakulu (see on enamusel alla 0,5W võimsust). Nüüd arvutage ise palju mul peab olema järgi seadmeid mida ma 24/7 ei kasuta, et saada selline kulu. Demagoogia oma ehedamais esituses.

kasin
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Jajah, lisaks ostke endale veel igasuguseid kellasid ja ajamasinaid, mis ooterezimil ise sisse-välja lülituksid. Veel ostke pidevalt uusi kodumasinaid, mis oleksid energiasäästtlikumad. Ostke, ostke ja siis tuleb kokkuhoid. Tilluka, aga kokkuhoid.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

See ikka sinu probleem, kui mata ja füssa tunnis magasid!

nimeline
1 aasta tagasi

Sa ei tea midagi, mul üks neist oli 5, teine 4.
Kui 70 senti on kokkuhoid, siis palju õnne! Jukerda.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi

Kui autor poleks EE, siis isegi usuks, võib olla.

pane
1 aasta tagasi

kõrvad pea alla