Selgus homsest kehtiva elektri universaalteenuse hinna aluseks olev tootjahind

Foto: Elektrilevi
Foto: Elektrilevi

Konkurentsiamet kehtestas Enefit Poweri ajutise elektri tootjahinna, mille alusel hakkavad elektrimüüjad 1. oktoobrist tarbijatele universaalteenust pakkuma.

Konkurentsiameti kehtestatud tootmishind on 154,08 €/MWh ehk 15,4 senti/kWh. Tootmishind ei ole lõplik hind tarbijale, sellele lisandub veel ka elektrimüüja müügikulu, mõistlik kasum ja käibemaks.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvani sõnul on universaalteenus üks valikuvariant tarbijatele, kes on praegu valinud väga kõrge hinnaga fikseeritud elektripaketi või on jäänud börsipaketile. „Täna kehtestatud hind on kindlasti abiks neile tarbijatele, kes on jäänud endale madala hinna fikseerimisega hiljaks. Oluline on rõhutada, et kallimat elektri hinda maksvad kodutarbijad ei pea universaalteenusele üle minemiseks midagi tegema, teenust pakkuvad elektrimüüjad viivad nad teenusele automaatselt üle ning annavad sellest kliendile eraldi teada. Kui see variant ei sobi, tuleb pärast vastava teate laekumist sellest oma elektrimüüjale ka teada anda,” märkis minister.

Konkurentsiameti juhi Evelin Pärn-Lee sõnul koosneb ajutine tootmishind kolme Enefit Poweri tootmisseadme kuludest, sh on hinna sisse arvestatud vajalikud tegevuskulud, investeeringud, CO2 kulu ja mõistlik ärikasum. „Konkurentsiamet tegi ajutise universaalteenuse otsuse tasakaalustatult – lähtusime nii sellest, et tulemuseks oleks mõistlik hind tarbijale, aga ka jälgisime ka seda, et tootjale oleks tagatud suutlikkus toota.”

Universaalteenuse näol on tegemist riigipoolse valikmeetmega, mis aitab inimestel maandada riske ja leevendada tuleva talve potentsiaalseid hinnatõuse. Universaalteenusele viiakse automaatselt üle kõik kliendid, kelle kehtiv elektripakett on kallim. Sellega saavad vabatahtlikult liituda kõik eratarbijad ja korteriühistud.

„Oleme viimastel nädalatel olnud konkurentsiametiga tihedas suhtluses ja andnud omalt poolt võimalikult varakult kogu vajamineva info,“ ütles Eesti Energia tütarettevõtte Enefit Poweri juhatuse esimees Andres Vainola. „Täna avalikustatav universaalteenuse hind on ajutine, see ei kata Enefit Poweri kulusid. Nüansse, mida arvesse võtta on palju ja läheme selle protsessiga edasi. Loodame, et tegelik tootjapoolne hinnataotlus saab lähiajal kinnitatud,” lisas ta. Enefit Poweri esitatud taotluses Konkurentsiametile oli hinnaks 181,83 eurot megavatt-tund (18,18 senti kilovatt-tund).

Eesti Energial on kohustus müüa elektrit universaalteenusena nii kodutarbijatele kui kõigile elektri edasimüüjatele alates selle aasta 1. oktoobrist kuni 30. aprillini 2026. Ka teised elektrimüüjad võivad oma klientidele universaalteenust pakkuda ning nad saavad õiguse osta selleks vajamineva elektri riigi elektritootjalt.

Kui tarbija otsustab oma seniselt paketilt minna üle universaalteenusele, ei saa eelnõu kohaselt elektrimüüja küsida 30. septembrini 2023. aastani tarbijalt leppetrahvi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hind
1 aasta tagasi

on ajutine, ullikeste rahustamiseks, edasi näeme el. müüjate nutulaulu kahanevatest kasumitest

Nimi kohustuslik
1 aasta tagasi

Minul tekkis küsimus et mis on MÕISTLIK kasum, mis liidetakse sellele mittemõistlikule hinnale? Ja kokku saame ikka ilusa suure numbri!

Seda et
1 aasta tagasi

Läänemaailmas jääb see 3 – 4 protsendi juurde, meil ma ei teagi, 20 äkki, alla selle ei pidavat olema mõtet äri ajadagi.

Serõi
1 aasta tagasi

Peab hakkama elektrit varastama julmalt pättide tagant
Tean keegi nippe nõkse? 🥰

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Serõi

Hakkad iseenda tagant varastama?

uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Mis maksab,mis maksab-targad on väljapakkunud,et kui lisada k/m,müügimarginaal ja veel nipet näpet siis 19 senti kW/h aga õelad matemaatikutest asjatundjad pakuvad ca 25+ senti kW/h seega arvatavasti jääb see 30 sendi piiridesse.MW/h keskmiselt ca 300 €.

Serõi
1 aasta tagasi

Mis see kilovitt tund maksab siis???
On raske öelda välja see nr???🙄

etseda
1 aasta tagasi

jura mõista, peab läbima kolmekuulised jämejala kursused

Serõi
1 aasta tagasi

Kuulasin ka raadiost selgitusi 🤔
Mitte emmigi ei saanud aru
Homme on 1.oktoobet ja ma ei tea palju kilovitt tund voolu mulle maksma läheb

Sitt
1 aasta tagasi
Reply to  Serõi

Kui muidu aru ei saanud, siis arve pealt näed pärast. Egs see salastatud pole ju.

eestlane
1 aasta tagasi

Olemegi talvel päästetud – ainult 6X kõrgem el/hind kui aasta tagasi ja ainult 30% ettevõtetest lähevad pankrotti ja 50% elanikest langeb absoluutsesse vaesusesse….. siiras tänu Kajale selle eest!

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  eestlane

Sa rohkem trolli moodi, need ei saa muhvigi aru!

Lihtsalt arvan,
1 aasta tagasi

asi on huvitavaks tehtud, et oleks rohkem võimalusi hinnaga mängimiseks. Me ei tohi unustada ka võrgutasu …, mis kõik kokku moodustavad tegeliku elektri hinna ja see ei saa teps sugugi mitte normaalne hind olema! Keerdkäike vajatakse ikka ju valede varjamiseks!

Agu
1 aasta tagasi

Kas just valede varjamiseks, aga mida keerulisemaks sa inimesele numbrite mängu teed, seda lihtsam on enda kasu sealt kätte saada. Ei teki suuremat kisa, sest keegei ei saa emmigi aru. Nagu tehti mingid otsused justkui inimeste heaks, aga rahakotis raha jääb järjest vähemaks.

Imeline Eesti
1 aasta tagasi

Pealkiri on ju eksitav, tootjahind ju ei selgunud protsessi käigus, vaid määrati riigi poolt läbi Konkurentsiameti. Tootjahind oma tootmisvarade vastu oli ju hoopis teine, kui see mis kinnitati. Kas see on normaalne olukord, kus riik poliitikute isikus määrab turu asemel ettevõtete kasumimarginaali ja kaupade/teenuste hinnad? Seda kusjuures proovib teha ka Euroopa Komisjon energiaettevõtetega, selmet likvideerida süsteemsed vead ja poliitiliselt määratud äpardunud piirangud. Odava elektrihinna toob toimiv turg, hetkel on EL energia- ja kliimapoliitika tekitanud turutõrked ja puuduvad tootmisvõimsused (tuletage meelde 2-3 aastast odavat elektrihinda, mida börs ja toimiv turg pakkusid). Plaanimajandus ja sotsialism ei too õnne õuele.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Imeline Eesti

Kas teie polegi tähele pannud, et elu on pidevas muutumises? irw