Jaanus Karilaid: Kaja Kallas valetas Haapsalu raudtee kohta

Lääne Elu

info@le.ee

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees ja Haapsalu Linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid. Foto: Malle-Liisa Raigla

Reformierakonna esimees ja peaminister Kaja Kallas on petnud hiidlaste ja läänlaste ootusi. Vaatamata oma sõnadele ei ole ta Haapsalu raudtee toetaja, sest peale sõnade loevad ainult teod. Teod on need, mis viivad plaanid ellu, aga Kaja Kallas ei ole tegude peaminister vaid osav sõnaseadja, kui sedagi.

Haapsalu raudtee rajamise protsess on olnud aastaid erakondade ülene programm ja mitte kahe-kolme kohaliku poliitiku kiiks. Keskerakond käis selle idee välja ja võttis oma südameasjaks juba enne 2016. aastat, kui me ei olnud isegi veel valitsuses.

Tehtud töö esimesi vilju sai nautida aastal 2019, kui Jüri Ratas oli peaminister ja valmis Riisipere-Turba lõik. Tegemist oli suure edasiminekuga meie riigi transporditaristus ja inimeste liikuvusele kaasaaitamises, millele aplodeerisid peale Läänemaa ka Hiiumaa, Raplamaa, mitmed Harjumaa omavalitsused ning Eesti Linnade ja Valdade Liit. Kõik ootasid seda ja kõik panustasid ühiselt selle valmimisse, kusjuures ka Reformierakonna saadikud Läänemaalt, kellelt nende enda erakonna esimees nüüd vaiba jalge alt ära tõmbas.

Esmaspäeval Riigikogus küsimustele vastanud Kaja Kallase väite kohaselt oli Haapsalu raudteeprojekti katkestamise üheks põhjuseks see, et Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja Isamaa ei toonud seda prioriteedina välja. Tegemist on järjekordse vale ja teiste süüdistamisega, sest kui vaadata avalikku retoorikat, siis on ka isamaalased ja sotsid olnud Haapsalu raudtee toetajad.

30. juunil otsustas aga Kaja Kallase ainuvalitsus, et Haapsalu raudteed ei ole Eesti inimestele vaja ja see on üleliigne projekt. Ühes sellega loobuti Tallinna haiglast ning meditsiini-ja päästevõimekuse tõstmiseks mõeldud päästekopterite soetamisest. Muide, ka uued päästekopterid oleksid olnud saarte elanike arstiabi kättesaadavuse parandamiseks asendamatud.

Siinkohal tuleb meenutada, et peaminister oli parlamendiliikmena Haapsalu raudtee toetusrühma liige ja raudtee oli sisse kirjutatud ka transpordi arengukavasse, mille Keskerakonna ja Reformierakonna valitsus ka ühiselt heaks kiitis. Nüüd aga väidab Kaja Kallas, et seda ei ole kunagi üheski programmis ega arengukavas olnud. Tema teod näitavad, et Haapsalu raudtee toetusrühma kuulumine oli vaid poos.

Jutt kallinemisest on vale. Jutt sellest, et raudteed ei ole arengukavades, on vale. Jutt sellest, et see on ainult Keskerakonna soov, on vale. See näitab, et Kaja Kallas ei usu regionaalpoliitilisse programmi ning tema tegutsemine on olnud meelepete ja sõnadevaht. Tal ei ole mitte ühtegi muud poliitilist eesmärki peale omakasu, et hoida kinni peaministritoolist ja õõnestada poliitilisi oponente.

Reaalsus on see, et ainult Keskerakonna, EKRE, Isamaa ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga on võimalik ühiselt see regionaalpoliitiline programm lõpuni viia. Tegelikkus näitas, et raudteed ehitati siis, kui Keskerakond oli valitsuses. Loevad ainult tõsiasjad!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
61 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kas
1 aasta tagasi

ainult raudtee kohta?

uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Jätke Kaja rahule,näete ise,et ta on viimasel ajal mingite kangete droogide mõju all.Kas tõesti Ansipi seened ?

Kajal
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

tuleks eesti rahvas ja riik rahule jätta.

Pardakk
1 aasta tagasi

Teeks uudise siis kui see lammas tõtt räägib. Säästaks oluliselt trükimista

Hmm huvitav
1 aasta tagasi
Reply to  Pardakk

Millises kohas ta seda ei teinud? EHk siis tõtt ei rääkinud antud artiklis?

bardakk
1 aasta tagasi
Reply to  Hmm huvitav

Kas su pea on nii tühi, et mõistust jätkub vaid lollide küsimuste esitamiseks?

Hmm huvitav
1 aasta tagasi
Reply to  bardakk

No aga vastata sa ei oska ju, kui sa nii kuradima fcking tark oled, seleta siis rumalatele mis ja kuidas! Niisama lahmid pakun välja.

Läänlane
1 aasta tagasi

Küll ta sinna Riigikokku kevadel tagasi saab, pannakse üldnimekirjas kõrgele kohale ja ongi vennike jälle 4 aastat hea raha peal.

Pardakk
1 aasta tagasi
Reply to  Läänlane

Kas kerge kadeduseuss puges sisse?

Mõtlen
1 aasta tagasi

Et kui suur hulk Läänemaa ja Hiiumaa inimesi päriselt raudteed soovib. Kas keegi on seda küsinud, jah LE-s on küsitlus olemas, kuid see ei pruugi päris tõde näidata. Vb on Läänemaal mõistlikumaid kohti kuhu raha panna, näiteks kasvõi staadion korda teha. 🤔

Hmm huvitav
1 aasta tagasi
Reply to  Mõtlen

Raudtee ja staadion? Te ei tea vist üldse kuidas ühe või teise projekti rahastused käivad. Isegi eri ministeeriumid on erinevate teemade jaoks olemas.

Uudis
1 aasta tagasi

Jaanus kirjutab pika jutu ja kogu Hiiu- ja Läänemaa rõkkab ovatsioonidest 🙂

vale
1 aasta tagasi

tõuseb, vale vaob

Mihna
1 aasta tagasi

Kaja suuremad saavutused ongi valetamine vassimine keerutamine…luulud jne

Khm
1 aasta tagasi
Reply to  Mihna

Minu arust Kaka on Hi..ler sellikas

Pla,
1 aasta tagasi

pla, pla, pla

Kohalik
1 aasta tagasi

Karilaid on ju ise kõige suurem põhulõug, kui tema kirjutisi lugeda siis need kubisevad faktivigadest. Kas ta arvab tõesti, et inimesed ei suuda ise pilti kokku panna.

Hellat
1 aasta tagasi
Reply to  Kohalik

Kohalik ise ei suuda pilti kokku panna

Eks jh
1 aasta tagasi
Reply to  Kohalik

Et millist pilti siis?

Noh
1 aasta tagasi
Reply to  Kohalik

igaüks õigustab ennast, ja süüd teiste kaela ajad