Lääne-Nigulas võib minna vaidluseks koolidele kulutatava raha üle

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne-Nigula volikogu opositsiooni kuuluv Janek Loorens pole rahul, et Oru koolimaja saab remondiks raha alles 2025. aastal. Foto Urmas Lauri

Kuidas Lääne-Nigulas valla rahaga lähema nelja aasta jooksul ümber käia, selleks koostatakse praegu eelarvestrateegiat, mida vallavolikogu tänasel istungil esimest korda arutama hakkab.

Lääne-Nigula valla eelarve kasvab tänavuselt 14,2 miljonilt eurolt 2026. aastaks 15,9 miljonile eurole.

Eelarvestrateegiasse sai muudatusettepanekuid esitada mai lõpuni, kokku laekus 33 ettepanekut. „Need parandused, mida komisjonid nõudsid, on tänaseks eelnõus kajastatud, eks paistab, kuidas esimene lugemine möödub,” ütles eelnõu ettekandja, vallavalitsuse liige ja Palivere osavallavanem Merilin Saska.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kai
1 aasta tagasi

Haapsalus paar lasteaeda pole ammu näinud remonti.

KOhalik
1 aasta tagasi

Tänaseks on eraettevötluse Poole Linnamäele tehtud väga palju eraettevötjate poor. Külamaja,noortekeskus,staadion, üürimaja, ettevötlus kontorid ja rendipinnad, mis on neelanud ca 5milj. Väljastpoolt vallaeelarvet raja. Tänu kohalikule kogukonnale. Vallarta on tehtud kehvalt korraldatud kultuurisaali hange. Kergliiklustee on rahastatud ka väljastpoolt vallaeelarvet.

2. kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  KOhalik

Aga vaja oleks investeeringuid haridusse ju? Kirjavigadega kaitsekõne ei tohiks olla kaubamärk. 🙂

elanik
1 aasta tagasi

Taebla lasteaia eluohtlike aiavõre aukude parandamiseks või uue aia tegemist peaks vald esimesel võimalusel tegema!

Janek metsast
1 aasta tagasi

Kas Linnamäele investeeringutest juba küll ei saa??? Miljoneid maksev Oru Kultuuripalee, mille soovitakse mitmeid lisa investeeringuid helivõimenduse näol, Oru üürimaja, Räägu hooldekodu uuenemine, Räägu-Rannaküla kergliiklustee,, Oru lasteaia moodul, Oru Kooli uuendamine ja ikka veel vähe!!! Ka teised valla piirkonnad ootavad investeeringuid oma piirkonda ja eriti Martna või Nõva osavald.

Tiina
1 aasta tagasi
Reply to  Janek metsast

Ja kui palju on selles valla investeeringuid? Suurem osa on muud vahendid. Kergliiklusteele ei anna vald mitte midagi.

Janek metsast
1 aasta tagasi
Reply to  Tiina

Vahet pole kuna Lääne-Nigula Vallavalitsuses toimetavad igat masti arendusametnikud, kes peaks valda ka muudest võimalikest programmisest toetusi taotlema ja valla piirkondi võrdväärselt arendama

Karla Kesu külast
1 aasta tagasi
Reply to  Tiina

Joppenpuhh Tiina! Vaataks Oru kultuuripalee hinda, mis puhtalt valla maksumaksja rahast, lisaks veel kultuuripalee sisustus ja lavaeesriided 200 tuhat ning vaja veel kallist helivõimendussüsteemi. Kas keegi valla raha kasutamise üle arve ka peab? Nt valla revisjonikomisjonid, audiitorid ja igat masti järele vaatajad

kõrvalseisja
1 aasta tagasi

Kas paluks omanikul lavakardinad, helitehnika, toolid minema viia? Kesu küla saaks rahulikumalt hingata, Martna inimestel tuju parem, Kullamaa, kellel niigi hästi läheb, läheb suu lausa naerule. Oru kooli lastel kõlavad hääled, saavad võimenduseta hakkama küll. Nii võttes, milleks neile toolid ja kardinad. Aktustel võib vabalt iga ema-isa, vanaemast, vanaisast rääkimata oma taburetiga tulla. Tegelikult võiks minu arvates ka Kultuuripalee saali lage madalamaks võtta. Miks ta nii kõrgete lagedega peab olema? On ju, Karla?

mida
1 aasta tagasi
Reply to  Janek metsast

See teie Oru “kultuuripalee” on EELKÕIGE Oru kooli saal, mida koolil lihtsalt polnud. Kas te olete selle vastu, et koolil on nüüd korralik saal, mida kasutada? Ja on ju aabitsatõde, et kõige kallim on tühi ruum. Seega, mis teil selle vastu on kui õhtusel ajal saalis rahvatantsijad harjutavad või teatrid käivad ja kontserdid toimuvad? Minge vaatama, saate parema tuju. Miks te näiteks Kullamaa kultuurimaja kallal ei võta? Ka teevad muudkui kultuuri ja neelavad valla raha. Olete käinud? Mina olen. Väga tore on.

Prioriteedid
1 aasta tagasi
Reply to  mida

Samal ajal, kui üks valla koolidest saab üle miljoni maksva aula, et seal aastas mõned aktused pidada, on mitmes teises valla koolis või lasteaias lapsed umbsetes, talvel jahedates ja lagunevates majades. Kas Oru laps on tõesti nii palju parem Risti, Palivere või Martna lapsest?

töölisklass
1 aasta tagasi
Reply to  Prioriteedid

Ei, kus sa sellega. Kui vaesus, siis olgu kõik vaesed. Ja proovigu ainult keegi eest otsa lahti tegema hakata, et natuke parem elujärg tuleks. Elagu võrdsus, vendlus ja vaimupimedus.

Tiina
1 aasta tagasi
Reply to  Prioriteedid

Vaadake ka teiste piirkondade toetusi. Kokkuvõttes on need oluliselt suuremad kui üks Oru saal.

Mati Põdra
1 aasta tagasi

Võtke Lääneranna vallast eeskuju. Kavandage Noarootsi kooli kui liiga kõrgetasemelise sulgemine ja lükake kõik piirkonna lapsed ühte mingisugusesse kooli kokku. Vajadusel korraldage uute bussiliinide avamine, et rahad jumala pärast bussiparkidesse rändaks.

anonüümne
1 aasta tagasi

Palivere kool sai staadioni,Taebla ikka ilma veel.Kes kehalise tundi annab,teenib hõlpsalt,sest lapsed las jooksevad,sellega asi piirdubki.

töölisklass
1 aasta tagasi
Reply to  anonüümne

Mis muud kui Palivere staadion põlluks künda.

Läänlane
1 aasta tagasi

Aga kuskohas on siis teiste osavaldade saadikud, miks nemad häält ei tee. Miks nemad ei nõua midagi oma kodukandi heaks midagi.Või on nemad sinna valitud lihtsalt selleks et seal 4 aastat lihtsalt istumas käia. 3 aasta pärast vaadake inimesed kelle poolt hääletate ,kas nende poolt kes midagi ära teevad või nende poolt kes volikogus lihtsalt aega surnuks löövad.

2. kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  Läänlane

Tundub, et teised tegidki häält, et asi otsapidi ajalehte jõudis. Ju siis tüütas see mäng ühte väravasse ära lõpuks. 🙂

Stagnatsioonist Välja!
1 aasta tagasi

Oru kool on vist oma ehitusaasta järgi Taebla koolimaja järel teine…

No mis
1 aasta tagasi

Kaua võib sinna Linnamäele raha panna, aina pressivad- aitab. Valda tuleb arendada tervikuna kogu vald ei ole Linnamäe. Janek Loorents püüab pressi kasutada, lõpetage ükskord, valda arendades tuleb kogu valda tervikuna näha. Tsirkus põles maha, klounid jäid!

M.N
1 aasta tagasi
Reply to  No mis

Sellist juttu saab küll ainult rääkida inimene, kes ei ole asjadega kursis ja usub pimesi, mida “poliitpropaganda” ette söödab.

tunne jääb
1 aasta tagasi
Reply to  M.N

Teistelgi on arusaam, et Linnamäele jagub rohkem, kui mistahes muule piirkonnale.

kõrvalseisja
1 aasta tagasi
Reply to  tunne jääb

Linnamäel on väga tugev kogukond, kes on suutnud üksmeelele jõuda, millistest teenustest piirkonnas puudu on ja siis üritavad neid ka ellu viia. Vaieldakse ja tülitsetakse seal ka ning näidatakse parteilist kuuluvust aga kui on aeg, siis räägitakse asjad läbi ja minnakse koos tegudele. Ja tegelikult panustavad ka kohalikud ettevõtjad päris palju.