Juhtkiri: kadunud aasta

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Täna aasta tagasi jäi Haapsalu peatänaval vaikseks – autod enam ei sõitnud ja jalakäijaid oli vähe, sest algas linna läbi aastate suurim ja kalleim teeremont.

Selles, et Posti tänav hädasti remonti vajas, on enamik inimesi üksmeelel, kuid tee-ehitusega võeti aasta magusaimal ajal tänava ääres tegutsevatelt ettevõtetelt kliendid.

Üle kaevikute ja vallide leidsid tee tänavaäärsesse apteeki, poodi ja kohvikusse vaid kõige ustavamad püsikliendid. Kui poodi ja apteeki on ikka vaja minna, siis kõige rängemalt mõjus teeremont just söögikohtadele, mida juba enne olid korralikult räsinud koroonapiirangud. Neile jäi möödunud aasta tulu teenimise poolest sama hästi kui vahele ja seda, kas Posti tänava äärsed söögikohad jäävad püsima, näitavad järgmised kaks kuud, sest ka nüüdne suve algus pole olnud kiita.

Kõigi söögikohaomanike sõnul on kliente varasemast vähem. Kas on muutunud inimeste harjumused ja nende tee viib hoopis vanalinna kohvikutesse, on vähese väljas söömas käimise taga üldine hindade tõus või muutub pärast peatänava ametlikku avamist asi paremuse poole, võib praegu vaid oletada.

Kuigi aasta oli raske, ei eita keegi, et Posti tänav vajas remonti, sest see oli auklik ja söögikohtade ees välja pandud laudadel ja toolidel vajusid jalad asfaldisse. Nüüd seda muret enam ei ole ning Haapsalu aselinnapea Tõnu Parbus on kutsunud kohvikuid laudu õue tõstma, sest ruumi on vast valminud kõnniteel varasemast rohkem. Kas kutsest on abi ja söögikohtadel tuleb suve teine pool varasematest parem või ootab neid ees pankrot, selgub sügisel.

Valminud Posti tänav avatakse pidulikult nädalavahetusel. Linlaste arvamused remonditud tänavast on seinast seina – kes ütleb, et on ilus ja kiidab puude tagant nähtavale ilmunud maju, kes igatseb aasta eest raiutud puid, kellele ei meeldi kitsas sõidutee ja kõrged künnised. Varem Posti tänaval kasvanud puud andsid varju, kuid eks uued puudki kasvavad ükskord suuremaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
see
1 aasta tagasi

söögikohtade hala hakkab ära tüütama, posti tn. nüüd nende tarbeks küll ei ehitatud

ABC
1 aasta tagasi

Väga hea,kiviparkett loodusliku materjalina kuulab õhku oluliselt vähem,kui asfalt.

ABC
1 aasta tagasi
Reply to  ABC

Parandus,kuumab.

Linlane
1 aasta tagasi

Keskkonnaministeeriumi koostatud “Kliimamuutustega kohanemise arengukava aastani 2030” on toodud:…. Soojussaare efekti tekkimine seostub eelkõige linnade maakasutuse ja ehituslike iseärasustega, kus tehismaterjalid neelavad suurema osa päikesekiirgusest, mille tõttu kuumenevad transpordirajatised (teed, parklad) ja hooned (iseäranis nende tõrvakatused), mis omakorda kütavad üles õhu linnaruumis. 2014. aasta juuli kuumalaine uuring tõestas, et soojussaare efekt puudutab kõiki tiheasustusalasid, mitte ainult suuremaid linnu. Kuumalainete negatiivset mõju süvendab praegu Eestis jälgitav ja tulevikus kiirenev rahvastiku vananemine ja linnastumine. Haigestumise ja suremuse vältimiseks tuleb linnades soojussaare efekti mõjusid leevendama asuda juba praegu, piirates planeeringu- ja ehituslahendustega soojuse akumuleerumist ning rakendades linnakeskkonnas jahutavaid mikroklimaatilisi meetmeid, säilitades ja laiendades… Loe rohkem »

kuum
1 aasta tagasi
Reply to  Linlane

Graniit ei ole tehismaterjal. Graniidist teed aitavad just kohaneda kliimamuutustega. Posti tn ainuke tehismaterjal on asfaldist jalgrattarajad. Muu on kõik väga kliimasõbralik.

Majaomanik
1 aasta tagasi

Miks selline idiootlik pealkiri?Oli edukas aasta,peatänav sai korda,mitmed muud remondid ja ehitused käivad täiel rinnal.