Sõjaohu korral on kõige turvalisem maal

Elen Freivald

elen@le.ee

Hiiu–Lääne päästepiirkonna juhi Hannes Aasma sõnul on Haapsalu spordikeskus linna üks evakuatsioonipunktidest, kus on toimunud ka õppus Orkaan

Hiiu–Lääne päästepiirkonna juhi Hannes Aasma sõnul on Haapsalu spordikeskus linna üks evakuatsioonipunktidest, kus on toimunud ka õppus Orkaan

Kuigi siinsed omavalitsusjuhid peavad sõjaohtu Läänemaale väikeseks, on Ukraina sõda tõstnud elanikkonnakaitse teravalt päevakorrale.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles ütles, et sõjaolukorras ei ole Haapsalu strateegiline sihtmärk. Lääne-Nigula vallavanema Aivar Riisalu hinnangul Eestile praegu sõjalist ohtu ei ole. „Kui me aga Ukraina sõjast ühiskonnas laiemalt ei õpi, oleme lausrumalad,“ ütles ta.

Lääne maleva pealiku major Andres Välli on sõjaohu suhtes Suklese ja Riisaluga ühte meelt, kuid tema hinnangul peavad kohalikul omavalitsused ja päästeamet koos kaitseliiduga valmistuma kõikvõimalikeks kriisideks. „Kriis ei pea olema ainult sõjaline, vaid olla võib ükskõik mis muu kriis, kus tuleb elanikkonnaga tegeleda,“ ütles Välli.

  1. aasta jaanuaritormi ja sellega kaasnenud üleujutuse kogemus läänlastel juba on, kuid näiteks ulatuslikest elektrikatkestustest oleme seni pääsenud.

Pärast Venemaa kallaletungi Ukrainasse koguneb iga nädal regionaalne kriisikomisjon, kuhu kuuluvad omavalitsusjuhid ning pääste, politsei ja kaitseliidu esindajad. Vormsi vallavanema Maris Jõgeva sõnul on kriisikomisjoni kokkusaamistel praegu peamised teemad põgenikud ja julgeolekukriis. „Mulle tundub, et suurte teemade ja kriiside puhul on kõige olulisem koordineerimine – kes kellele infot annab, kuidas on jaotatud vastutus ja rollid,“ ütles Jõgeva.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Max
2 aastat tagasi

Venelane on elu päevad poolearuline olnud ja kui vaadata neid riigikogus olevaid idioote, kes kindlasti toetavad neid idioote, siis palju õnne! Meil neid lollakaid venemeelseid viltuste suudega troppe jagub! Igatahes, kui kusagil uudistes nutab keegi oma meest taga, et oi näe läks kaduma ja pole midagi kuulnud, siis juhtub Eestis nende sibulatega sama, osad lihtsalt “kaovad” kuna metsavennad kogunevad uuesti👍

Pluuto
2 aastat tagasi
Reply to  Max

Kelle metsa löhed? Vist unustad,et Eesti Vabariigil pole isegi piirilepingut korda saadud. Võsa ja traadi kerad-pole piirileping!!Ametlik kahelt poolt kinnitatud leping puudub-kas on unustatud see tõsiasi? Kuidas Riigikogu asjamehed seda seletavad?

Rahvas valis ekre
2 aastat tagasi

Meie kehv valitsus, kes ei saa hakkama kodumaal, ammugi välismaal, on meie elamise ohtlikuks muutnud.
Tuleb uus valitsus, tuleb ka rahu!

AVS
2 aastat tagasi

Kuna lugupeetav on jutu järgi otsustades ilmselt EKRE toetajaskonnast, siis saab sellest arvamusavaldusest välja lugeda, nagu oleks EKRE poolt juhitaval valitsusel plaanis Huilostaniga mingid oma separaatlepped sõlmida? Ma siiski tahaks loota, et nii see ei ole.

viimane
2 aastat tagasi

aeg puuküttega ahjud/pliidid keelustada ja seaduse rikkujad rangelt karistada, ka seenel käimine, kalapüük ja omavoliline looma ja linnukasvatus tuleb keelustada, korilased arvele võtta ning jalavõruga varustada, juua tohiks ainult kokakolat, süüa pitsat ja päev otsa etv vaadata, sest iga üks peab oma risti kandma

Uskmatu-Toomas
2 aastat tagasi

Targad inimesed sh.ka NATO endised kindralid on väitnud,et eestlaste mure venemaa rünnaku pärast on täiesti mõtetu.
Kuna siis muudetakse meie maa vene ebasõbralike relvade ja lääne sõbralike relvade koostöös muda mülkaks.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Tol ajal rünnakuohtu ei olnudki.

Pamp
2 aastat tagasi

Sõja korral on just sadamad nagu Rohuküla, Virtsu esimesed kohad, kuhu dessant tehakse. Saartest ei hakka rääkimagi. Üritatakse sulgeda läänepiir, et kontrollida liikumist Läänemerel. Sukuga küll luurele minna ei tahaks. Vähemal määral võivad ohutumad olla metsastunud kohad kuskil Rapla või Viljandi kandis, juhul, kui metsa veel alles on.

Pluuto
2 aastat tagasi
Reply to  Pamp

Sadamad ja rannad ammu kõik kaardistatud ja saadetud ida poole. Põgene vaba laps-kuhu oskad!!

kus
2 aastat tagasi

maal, seal, kus pole poodi, postkontorit , kooli, lasteaeda, arstiabi, omavalitsust, bussiliiklust, tööd, internetti, kusagil soosaarel onnis

Kuido
2 aastat tagasi

Haapsalu Linna Wiletsus vene päewasid ei korraldagi? ??
Milles asi???

Uinutaja
2 aastat tagasi

Sõjaohu korral pole tänapäeval mitte kusagil turvaline. Ei maal ega linnas. Ehk vaid Tallinnas, mida pealinnana kaitstakse aktiivsemalt.

Noo mis
2 aastat tagasi
Reply to  Uinutaja

Teises maailmaotsas on siin sõjaohu korral turvaline. Kanadas näiteks, kolumbias, austraalias jne.

Et sa teaksid
2 aastat tagasi
Reply to  Noo mis

Seal, kus sõjaohtu pole ongi turvaline 😀

igati
2 aastat tagasi

tähtis soome lahe sulgemise koha pealt

õige
2 aastat tagasi

somaalia maal