Tänavu tõuseb keskmine pension 42 euro võrra

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Valitsus kinnitas tänavuse pensionitõusuks 7,9%, mis suurendab 44-aastase staažiga inimese vanaduspension enam kui 42 eurot. Selleks vajaliku pensioniindeksi suuruseks kinnitati 1,079.

„Oleme seadnud eesmärgiks pensionide järjepideva tõusu, mis tagab vanemaealistele nii turvatunde suurenemise praegustes oludes hakkamasaamiseks kui üldise elujärje parenemise. Teeme seda läbi mitmete erinevate sammude ja otseloomulikult toetab seda ka parem sotsiaalmaksu laekumine. Soovime tagada vanemaealistele üldise heaolu kasvu, mis tähendab, et inimene ei peaks muretsema ei igapäevatoimingute ega apteegiarvete pärast,“ sõnas sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo.

Pensioni baasosa on pärast indekseerimist 255 eurot ja aastahinne 7,718 eurot. Rahvapension suurus on pärast indekseerimist 275 eurot. 2022. aasta indeksi järgi ümberarvutatud pensionid makstakse välja aprillist.

Eesti riik arvutab pensionid igal kevadel ümber, et hoida pensionid tasakaalus palkade ja hindade muutustega. Igale inimesele on arvutatud tema eelnevast tööpanusest sõltuv individuaalne pension. Praegune pensionide indekseerimise kord hakkas kehtima 14 aastat tagasi, 1. jaanuaril 2008, kui indekseerimine seoti sotsiaalmaksu laekumisega varasemast suuremas mahus.

Pärast indeksi kinnitamist arvutab sotsiaalkindlustusamet uute väärtustega ümber kõik riiklikud pensionid. Oma uut pensioni suurust saab alates 1. aprillist vaadata riigiportaalist eesti.ee (Pensioni, toetuste ja hüvitiste vaatamine). Lisaküsimuste korral on võimalik pöörduda ka sotsiaalkindlustusameti poole infotelefonil 612 1360.

Lisaks pensionile arvutatakse ümber ka töövõimetoetuse päevamäär: 1. aprillist 2022 on töövõimetoetuse päevamäär 16,33 eurot ja osalise töövõimetoetuse suuruseks on 57% kehtivast päevamäärast, keskmiselt 279,24 eurot kuus, ning puuduva töövõime korral 100% kehtivast päevamäärast, keskmiselt 489,90 eurot kuus.

Valitsus on juba varem otsustanud  tõsta sel aastal ka üksi elava pensionäri toetust, mis suureneb 115 eurolt 200 eurole.

1. jaanuarist 2023 rakendub pensioniealistele inimestele keskmise pensioni ulatuses  ka tulumaksuvabastus.

Suurus pärast indekseerimist ja erakorralist tõusu
Rahvapensioni määr 275,34
Pensioni baasosa 255,7562
Aastahinne 7,718
Vanaduspension pensioniõigusliku staažiga 15 aastat 371,53
Vanaduspension pensioniõigusliku staažiga 30 aastat 487,30
Vanaduspension pensioniõigusliku staažiga 44 aastat 595,35

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Tõuseb,hästi tõuseb ja seda eriti inflatsiooniga võrreldes-aastalõpuks tõuseb elukallidus ca 50%,arstiabi kättesaadavus muutub suht võimatuks jne.jne.
Elu on lill !

????
2 aastat tagasi

Kuidas tõuseb 42 eurot?! Kui tulumaksu 20% maha arvata on ju tegelik tõus ca 34 eurot ja mõnele ei jää sedagi?! Räägime ikka rahast mida katsuda saab, mitte sellest paberil kirjas olevast!

vaadake
2 aastat tagasi

kus nüüd rahakoti rauad avanesid, kingime kõigile, aga mitte oma rahvale,

madis
2 aastat tagasi

ärge vinguge,tänage reformierakonda,et üleüldse toimub meil pensionise indekseerimine ja sellest tulenev tõus. Kui seda poleks ,oleks mingi paatja juura meil kes tõstaks teil penssi samapalju,aga iga 4aasta tagant enne valimisi.

Jaanus
2 aastat tagasi
Reply to  madis

Kas sa debiilik oled peast?

5 rikkama hulka
2 aastat tagasi

Nii võib rikkaks saada Reformierakonna juhtimisel!

Vladimir Mutin
2 aastat tagasi

Õnneks viina hind ei tõuse

Pensionitõus on 7,9%......
2 aastat tagasi

….aga toidukorv ja elukallidus on kasvanud ca 20%…

filosoof
2 aastat tagasi

viies kolonn on juba sotsmeedias
pidevalt valitsust maha teinud.
erakonnad aina kisklevad
ja vene trollid tegutsecad julmalt

Jaanus
2 aastat tagasi
Reply to  filosoof

Mis sa eesti loll kraaksud. Teed eestlastele häbi siin.

jah
2 aastat tagasi

rahvale näpuotsaga, omale aga kamaluga, kaabakriigis elame, armuandidest vireleme

To jah
2 aastat tagasi
Reply to  jah

kaabakriiklane, mine minema, kui ei meeldi siin elada.

kitsekoinija
2 aastat tagasi
Reply to  To jah

üks rahvasaadik sõidab kuluhüvitisega mitu paagitäit kütust päevas ära ja saab ka elusasemeks kuluhüvitist, olenemata , et omal maja viimsis

seltsimehel
2 aastat tagasi
Reply to  To jah

putini leksikon

Pluuto
2 aastat tagasi
Reply to  jah

Kadedus ei ole kaunis, ahnus aga ajab upakile!!

noh
2 aastat tagasi

see eest tõuseb maksukoorem pensioni peale 82 euro võrra. toimetuleku ja töövõimetustoetused on vist samad mis nad olid euro tuleku ajal. õnneks lõpetan ülikooli selle kevadega, siis aidaa maarjamaa. sellise riigi heaks ma ei tööta. veel vähem hakkan parasiitide nimel võitlema kui putini viimane kruvi peast kukub

Hea Okkupant
2 aastat tagasi
Reply to  noh

Täpselt nii – maad tuleb aidata. Kohe, kui ülikool lõpetad, võtavad sind tööle kaevama kalmistule parasiitidele hauakaevaja koos kruvidega

Hellat
2 aastat tagasi
Reply to  noh

Nojah, kusagil on ikka parem, kui kusagil mujal?!

AVS
2 aastat tagasi
Reply to  noh

Aga Eestis haridust omandada kõlbab küll? Päris silmakirjalik tegelikult.

Pluuto
2 aastat tagasi
Reply to  noh

Häbi, lähed teise riigi rahva laualt sööma! Seal poleparem, omad puudused igal pool-aga kui seda tajud, on häbi tagasi tulla. Paras sulle!!