Sõnavõistlus: kuidas nimetada tulevast põlispuud?

Säilitatavate puude kohta pole seni õiget sõna. Foto: Regina Lepmets
Säilitatavate puude kohta pole seni õiget sõna. Foto: Regina Lepmets

Loodushoiu fond, Eesti erametsaliit ja Luua metsanduskool kutsuvad maaomanikke ühinema algatusega „Hoiame põlispuid“. Algatuse eesmärk on, et erametsaomanik ise valiks oma metsadest suuremaid, vanemaid puid, mis pole veel põlispuud, kuid neid teadlikult säilitades võiksid nad kunagi põlispuudeks saada.

Kuidas aga selliseid valitud puid nimetada? Pärandpuu peab olema pärandunud eelmistest põlvedest, ta peab olema seotud ajaloolise sündmuse, kindla kultuuriloos tuntud isikuga või muud moodi tähtis, näiteks ohvri- ja hiiepuud. Pärandpuul peab olema oma lugu, legend. Põlispuuks saamise ootele jäetud puudel seda lugu ei ole.

Tulevikus võivad neist saada nii põlispuud kui ka pärandpuud.

Aita leida sobivat sõna, mis võiks sobida tuleviku jaoks säilitatavate puude üldnimetuseks!

Saada oma ettepanek aadressil info@le.ee 11. veebruariks, et saaksime emakeelepäevaks, 14. märtsiks sobivatest sõnadest kokkuvõtte teha. Parimatele on ka auhinnad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jajaa
2 aastat tagasi

ja miks põlispuud ei või põlispuuks nimetada? Ja oma isiklikule põlispuule pane ükskõik, mis nimi meeldib. Näitek Ants, Jüri või Mari.

jevroopa
2 aastat tagasi
Reply to  jajaa

ei salli isetegevust ja veel mingeid põlisrahvaid ja nende põlispuid, jevroopa põhivjäärtus on sugudeta puud, nimetud puud, orgaanika 1, orgaanika 2 jne.

liberaalne
2 aastat tagasi

puu valib ise, oma tunde järgi, kuidas teda nimetada, kas traktoriks, pelmeeniks või lihula linnaks

Tarmo
2 aastat tagasi

Hiiepuu.