Juhtkiri: püsige kodus

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Terve talv on olnud heitlik, kuid viimastel nädalatel on ilmselt kõigil tekkinud tunne, et nina toauksest välja pista ei taha, sest liikuda ei saa kuidagi. Jala ei taha kuskile minna, sest on pööraselt libe, ka autoga ei taha kuskile minna, sest pole kindel, kas tagasi jõudes on sõiduk veel ühes tükis.

Laupäeval kirjutas Lääne Elu libedusest, kus teedel saab kõndida vaid uisusammul, suure libeduse tõttu kukkunud inimesed löövad aga samal ajal traumapunkti pöördujate rekordeid – valusaks on kukutud kõik kohad üle kere. Teehooldajaid libeduses süüdistada ei saa, sest nemad annavad endast kõik – teedele on puistatud 90 tonni graniitkillustikku ja teist sama palju soola. Üle Eesti on laod tühjaks ostetud, kuid kasu sellest tööst kauaks ei ole, sest õige pea sulab graniitkillu alt jää ja öösel külmub kild jää sisse. Ja nii iga päev.

Ka autoga ei ole mõistlik liigelda. Maanteed jäätuvad samuti ja autoremondimehed peavad parandama libeduse tõttu teelt välja sõitnud ja viga saanud autosid. Linnatänavatel varitsevad seevastu loendamatud löökaugud. Üllatav, et linnale ei ole ükski autoomanik kahjunõuet esitanud.

Selliseid löökauke kui tänavu pole Haapsalu ja kogu Eesti teedel varasematel aastatel olnud. Kui 2019. aastal Lääne Elu joonlauaga löökaukude sügavust käis mõõtmas, ulatusid sügavamad augud üheksa sentimeetrini. Tänavu võib öelda, et augud on sügavamad. Ja neid on rohkem.

On arusaadav, et külmunud pinnasesse tekkinud auke pole võimalik korralikult parandada ja saab vaid olukorda pisut leevendada, kuid põhiline parandustöö jääb kevadesse. Ometi karjuvad kõik Haapsalu tänavad, et pärast tänavust heitlikku talve vajavad nad pisut rohkem hoolitsust.

Kui kaks aastat tagasi soovitas valitsus püsida kodus koroonaviiruse tõttu, siis tänavu annab sama soovituse hoopis ilmataat.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Haapsalu liikleja
2 aastat tagasi

valitsust peab valima mõistusega, mitte hetkeemotsioonidega! Sellise linnavalitsusega ei näe me kunagi korralikku teed ja teed parandatakse kord 4 aasta jooksul, enne valimisi

bussijuht
2 aastat tagasi

/ Teehooldajaid libeduses süüdistada ei saa, sest nemad annavad endast kõik/ — kui graniitkillustik on otsas, siis pangu liiva, see on palju efektiivsem ja äraproovitud ammu. Aga rohehullus ei luba liiva vist kasutada. Liiva on Eestis küll ja veel.

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  bussijuht

Liiva puhul on vaja ju kevadel tänavaid pühkima hakata – tolmab muidu – jälle lisatöö!

???
2 aastat tagasi

Graniit sulab koos lumega ära vä?

Agu
2 aastat tagasi

Väikelinnas puudub uuendusliku mõtteviisiga tegelasi vist juhtimise poole pealt ma mõtlen. Miks ei võiks Haapsalu linn võtta proovimiseks need uued plastasfaltteed, mida toodetakse plastijääkidest. Praeguses katsejäegus väudetavalt kordades vastupidavam ja odavam. Ühes Hollandi väikelinnas see juba mitu aastat vastu pidanud ja kahjustusi imeodav ja kiire lappida + roheline mõtteviis kuna materjal on enamjaolt taaskadutatud.

kiuste
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Roheline värk kipub ikka toores värk olema- las see mõte veel küpseb. Meil praegu küll rohepööre käib, aga nüüd kuulda, et kiirustasime liialt. Kõik , mis imeodav paneb mõtlema. Odavate asjade kohta on inglastel ju ütlus: “Ma pole nii rikas, et seda odavat ülikonda osta”, nii et pigem osta üks asi, aga vastupidav ning kindel. Las need kuningriiklased katsetavad veel mõned head aastad. Puukingad meil olid…huvitav, miks me nendega enam ei klõbista..

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  kiuste

Mis te olete omaarust kõige targem või? Olete või? Pole teemat uurinudki, aga kohe teadma, mis ja kuidas. Väga hea tehnoloogia on ja pakkusin, et väikelinnal oleks see odav korraldada kuna ise selleest ju tegelikult maksma ei pea. Roheline teema ja uus tehnoloogia toob kokku eurotoetused pea sada protsenti. Sõida killusyiku peal oma hobusega edasi kui meeldib, minule ei meeldi

kiuste
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Nii ilusti pole mulle keegi öelnud. Mees ütleb, et “vähe loll oled või” ja lapsed ütlevad, et “ära ole pidur”. Mina neid uueaja asju kohe pelgan-kogu aeg ajan sõrad vastu. sorry.

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  kiuste

Novot 🙂 , ära pelga. Mõni asi võib päris hea olla isegi

kiuste
2 aastat tagasi

Kui kaks aastat tagasi soovitas valitsus püsida kodus koroonaviiruse tõttu, siis tänavu annab sama soovituse hoopis ilmataat.

Ja nüüd tuleb kindlasti keegi, kes ütleb, et mina ei kavatsegi kodus kopitada , vaid lähen igasuguste valitsuste ja ilmataatide soovituste kiuste linnapeale laiama-raskused ongi selleks, et neid võita – mina pean värsket õhku saama. Õnneks hakkab libedus juba järgi andma-lumikellukesed juba suruvad ennast külmunud maapinnast jõuga läbi..ikka päikesele vastu.. mitte keegi ei kuula-öeldi ju, et püsige kodus.