Mullu tuvastati Läänemaal puukborrelioos 86 korral

Lääne Elu

info@le.ee

Puuk. Foto: erakogu
Puuk. Foto: erakogu

Eelmine aasta tuvastati Eestis puukborrelioos 2471 korral ja puukentsefaliit 82 korral.

Puukborrelioos diagnoositi Läänemaal 86 inimesel, Tallinnas 690, Harjumaal 330, Saaremaal 319, Pärnumaal 258, Tartumaal 254, Viljandimaal 131, Jõgevamaal 58, Lääne-Virumaa 83, Raplamaal 67, Põlvamaal 65, Võrumaal 42, Järvamaal 32, Hiiumaal 24, Valgamaal 11, Ida-Virumaal 17 ning Narvas neljal inimesel.

Puukentsefaliiti on diagnoositud Läänemaal neljal, Tartumaal 20, Pärnumaal 13, Tallinnas kümnel, Saaremaal üheksal, Harjumaal kaheksal, Võrumaal neljal, Lääne-Virumaal kolmel, Raplamaal kolmel, Põlvamaal kolmel, Viljandimaal kahel, Valgamaal, Järvamaal ja Ida-Virumaal ühel inimesel.

Puugid põhjustavad inimesele kaht tõsist haigust: puukborrelioosi ja puukentsefaliiti. Puukentsefaliiti haigestumise vältimiseks on loodud vaktsiin, kuid puukborrelioosile ehk Lyme’i tõvele vaktsiini pole.

Puugi võib inimene üles korjata tavaliselt niisketest ja varjulistest kohtadest, hõredatest sega- ja lehtmetsadest, metsaservalt ja puisniitudelt või lihtsalt rohu seest. Eemaldamisel ei tasu teda muljuda, kinni tuleks võtta võimalikult nahapinna ligidalt ja pärast eemaldamist hammustuskohta pesta vee, seebi või desinfitseeriva vahendiga. Tähele tasub panna, et puukentsefaliidi võib saada ka toorpiimast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments