Valitsus jõudis energiatoetustes kokkuleppele

BNS

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Neljapäeval hommikul jätkus koalitsiooninõukogu arutelu energiakriisi lisameetmete üle, lõpuks jõudsid Reformierakond ja Keskerakond ka kokkuleppele.

Kodutarbijate elektri ja gaasi leevendusmeede kehtib jaanuarist märtsini ning see peaks kajastuma juba inimeste jaanuarikuu arvetel.

Koalitsioonipartnerid Keskerakond ja Reformierakond jõudsid neljapäeval kokkuleppele energia hinnatõusu leevendamise täiendavates meetmetes, millega kehtestatakse kodutarbijatele elektri- ja gaasi hinnalagi ning viiakse äritarbijate elektri võrgutasu nulli.

Meetmete pakett koosneb kolmest osast. Esiteks hinnalagi kodutarbijatele 12 senti kilovatt-tunni kohta elektritarbimisele kuni 650 kilovatt-tundi.

See tähendab, et kui elektri hind kas börsil või fikshinnaga paketis ületab 12 senti kilovatt-tunnist, maksab selle osa elektriarvest kinni riik. Tarbija ise midagi tegema ei pea, elektrimüüja edastab talle juba arve, kus hinnalage ületav osa on juba maha arvestatud.

Teiseks hinnalagi gaasihinnale. See on kodutarbijatele 65 eurot megavatt-tunni kohta, seda ületava osa kompenseerib riik 100 protsenti kuni tarbimiseni  2,75 megavatt-tundi.

Kolmandaks kompenseeritakse äritarbijatele jaanuarist märtsini 100 protsenti elektri võrgutasu, seni oli võrgutasu alandatud 50 protsenti.

Koalitsioonipartnerid jätkavad tööd ettevõtetele gaasi hinnatõusu leevendusmeetme kokku panemisel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
olge lahked
2 aastat tagasi

Homme on Toompeal kavandatud protestimeeleavaldus,nüüd päevapealt ,,tõusis koroonahaigete arv ja reoveenäitajad ,,.Kardavad!

Info
2 aastat tagasi

Homme Toompeale, igaüks loeb!

Puhh
2 aastat tagasi

Võtame aluseks mingi kujuteldava eramu, kus talvekuudel on energiakulu kuskil 1600 kWh kuus näiteks. Aastal 2020 maksti sellise tarbimise eest energiat börsihinnaga ostes €65.- Täna müüakse energiat hinnaga 17 eurosenti kWh ja oluliselt seda numbrit allapoole kõigutada ei saa ka kõrvadel käimisega ja börsihinna jälgimisega trikitades, sest mingist punktist elukvaliteeti veel allapoole tuues võib kolida juba paadialla. Seega sobib võtta see hind 17 senti/kWh energiahinna kompenseerimise arvutamisel aluseks. 1. 1600 kWh ilma kompensatsioonita maksaks täna €272.- 2. kompenseerimisele mittekuuluv osa on 950 kWh, hinnaga €161,50 2. kompenseeritav osa on 650 kWh. Selle koguse puhul on 12 senti ületav kompenseeritav osa:… Loe rohkem »

seaduslikud vargad
2 aastat tagasi

Kaks Eesti suurimat maffiaklanni jõudsid rahajagamises kokkuleppele.

täna
2 aastat tagasi

liikus info et sutter, oma vana nimega sulev oli aastatel nord pool venemaa ja balti regiooni müügijuht, nagu näha kits on kärneriks, kes ei kahtlusta, et seal mingitest otsustest kellegi taskud ei paisu, müüa nord poolile ja siis sealt rahvale kallilt ostetu edasi müüa koos maksudega – kellel see on kasulik, käpud muidugi vaikivad, võimalik on vist tsumvtis

Juta
2 aastat tagasi

Ja nüüd paluks riigil kompenseerida minu küttepuude talvevarud järgmiseks hooajaks.Ka sinna võiks hinna ülempiiri panna. Hinnad tõusevad iga aastaga, nüüd veel kiiremini.

Maakas
2 aastat tagasi
Reply to  Juta

Täiesti nõus! Järjekordne riigikodanike ebavõrdne kohtlemine on käsil! Küttepuude hinnad kasvavad kiiresti aga see ei huvita mitte kedagi!

Reformi Sõltlane, ajudeta
2 aastat tagasi

Naudime päikesevalitsuse aega, niipalju kui seda veel on jäänud! — asemele saavad tulla ainult hullemad.

Maha libavalitsus!
2 aastat tagasi

Leppige kokku, et lähete annate ennast üles ja poliitikaga enam ei tegele!
Korruptsiooni koalitsioon!!

Vambola
2 aastat tagasi

Head uudised, Ratas

uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Keset üha lollimaid soovitusi,väljaütlemisi jne.üks kahtlaseselt õige otsus !
Kuidas Reformi laskis niisugusel tööõnnetusel juhtuda ?
Ega pole tegu libauudisega ?