11

Juhtkiri: kus me mööda panime?

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Sel nädalal ületas vähemalt ühe doosiga vaktsineeritute hulk Eestis selle maagilise 70 protsendi piiri, mida valitsus oli pikka aega jahtinud. Kindlasti andsid viimastel nädalatel kaitsepookimisele hoogu juurde eelmisel nädalal kehtima hakanud senisest rangemad piirangud, mis vaktsineerimata või koroonaviirust läbi põdemata inimesed kohvikutest, spordisaalidest ja kultuuriüritustest eemal hoiavad – tegutsema hakatakse ikka siis, kui kusagilt king pigistama hakkab.

Kaitsepookimisest ja järjest karmimatest piirangutest hoolimata kihutavad nakatunute arvud raketina taevasse, püstitades üha uusi rekordeid. Haiglad vaaguvad hakkamasaamise piiril ja peavad varsti hakkama valima, keda ravida ja keda mitte. Kus me oleme siis teinud vigu, et olukord on läinud nii hulluks, et maailma pailapse rolli ihkavast Eestist on saanud võiduriik hoopis kurbade nakatumisnäitajate poolest?

Mitmel pool on ühe põhjusena nimetatud piirangute kehtestamisega hiljaks jäämist ja valitsuse segaseid sõnumeid. Juba käest läinud viirusel on raske sabast kinni saada. Nii räägibki valitsus ühelt poolt soovist hoida ühiskonda võimalikult avatuna, teisalt aga lubab uusi piiranguid. Milliseid täpsemalt, pole veel teada. Me kõik mäletame esimest koroonakevadet, kui kõik peale toidupoodide oli kinni, lapsed õppisid kodukoolis ning inimesed põgenesid metsaküladesse, et võimalikult vähestega kokku puutuda.

Nagu kirjutas akadeemik Jaak Aaviksoo ERRis, on kõige ebakonstruktiivsem väljendada otsustaja(te) sisemisi kõhklusi stiilis „otsustasime küll, aga kontrollima ei hakka ja loodame inimeste mõistlikkusele”. Loota mõistlikkusele praeguses olukorras, kus kõik on ligi kaks aastat kestnud pandeemiast väsinud, on üsna mõttetu, sest mida kriitilisemaks läheb olukord, seda isekamaks muutub inimeste käitumine.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
ütle sa nüüd
ütle sa nüüd

Mõtisklen, et miks kustutatakse viimasel ajal nii palju kommentaare? Saame küll lugeda:NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni. Vaatan, et lumememm annab siin nõu kuidas vabariigist veel asja saaks. Ei tea miks keegi pole veel lipukese ikoonile vajutanud?

Metsaelanik
Metsaelanik

Vaktsineeritud on siiski ainult 61% Eesti elanikest, see 70% võib-olla täiskasvanutest.

sorts
sorts

probleem ei ole viiruse levikus ja/või nakatunute ning haigete arvus. probleem on haiglate suutmatuses mõnesaja koroona-haigega toime tulla. seega ei ole väljapääsuks mitte uued piirangud vaid haiglasüsteemi parendamine , alates lokilamba väljavahetamisest ministri kohal ja vajadusel hädaldajatest haiglajuhtide asemel võimekamate kohalemääramisest.
koroova tuli,et jääda ja sellega tuleb leppida, nii nagu on hakkama saadud iga-aastaste gripiviirustega.
põhitähelepanu tuleb pöörata õdede-hooldajate piisava arvu palkamisele (korraliku töötasuga!) ja toimivate raviviiside väljatöötamisele.
piirangud ja vaktsineerimine 100% rahvast ei ole vabastanud elanikkonda ei nakatumisest ega haigestumisest. vt näiteks Iirimaa, Iisrael, Island,Taani.

K.s
K.s

Jah, ja kui uue koroonahaigla ehitus kajakaldale üle jõu käib, siis võiks ju võtta mõne praegu raskustesoleva hotelli või SPA…Mujal ju nii tehti…
Et personali pole, no sellega on lihtne, võtku pöhjamaade palkadest eeskuju…
Kõik on kinni selles kas tahetakse vinguda ja oma rahvast sõimata või hoopis midagi ära teha..

viloloog
viloloog

Sama rumalat juttu ajas ka kõrgelt haritud Martin- poiss!

No aga
No aga

Nii kaua kuni lubatakse viirust sisse tuua, see ei lõppegi.

ütle sa nüüd
ütle sa nüüd

Aga milles me täppi panime või millest kinnitust saime? Kirjutatu peale, et tegutsema hakatakse ikka siis, kui kusagilt king pigistama hakkab, saab kinnitust teadmine, et Vanad käimad ei pigista kunagi, sest see on kandja poolt ajapikku sisse kantud, aga uus king kipub ikka alguses hõõruma, vajades plaastrit. Nagu öeldakse: Selles maailmas ei ole midagi kindlat, välja arvatud surm ja maksud. dr.Vassiljev lohutas väga kenasti..et, pole sest elust veel keegi eluga pääsenud.Ja kui me oleme selle olukorra nind teadmise vastu võtnud-leppides leppimatuga…siis on viirus kadunud kui tina tuhka.

ehk
ehk

tuleb see juhtkiri kapist välja ja hakkab avaldama oma nime all arvamust, muidu nagu kgb koputaja, saladuslik ja kõiketeadja

En.
En.

Vähemalt tundus juhtkiri seekord mõistlik. Või mis arvate?

hää
hää

on pläkutada põõsast

ütle sa nüüd
ütle sa nüüd

..tundus jah mõistlik, aga tahaks ikka teiste arvamust ka kuulda, et tugevam tunne oleks. Eks ta erinev oli mõnest varasemast, kuna ei antud mingit omapoolset hinnangut, nagu juhtkirjas “vastutustundetu jutt”, mis lõppes lausega-Ausalt öeldes on selline jutt vastutusest katastroofi- olukorras täitsa rumal, eelkõige on see aga täiesti vastutustundetu. Kes see ikka tahab kuulda, et oled rumal ning vastutustundetu ja koolijuht ei anna endale aru…

wpDiscuz