Koolijuhid segaduses: õpetaja pole medõde

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Oru kooli direktoril Andres Kampmannil oli neljapäeval õpilaste jaoks 50 koroonatesti, lapsi on koolis aga 160. Foto Urmas Lauri

Läänemaa koolijuhid ei kiirusta õpilasi testima, kuigi maakonna 12–15aastaste vaktsineeritus on Eesti üks madalamaid ja haridusministeeriumi plaani järgi tuleks kõiki lapsi testida kooliveerandi esimesel päeval.

„Mina ei tea, mis me esmaspäeval teeme,” ütles Oru kooli direktor Andres Kampmann Lääne Elule neljapäeva hommikul ja ohkas sügavalt. „Mul ei ole nii palju teste. 50 tükki on.”

Oru koolis käib 160 last ja töötajaid on paarkümmend. Koolijuhina teadis Kampmann kolm päeva enne uue kooliveerandi algust küll uudistest, et esmaspäevast tuleb õpetajail hakata kõiki õpilasi ja iseennast kolm korda nädalas testima, aga see oli ka kõik. „Eks ma ootan, mis valitsus ütleb,” ütles Kampmann.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
49 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kas
2 aastat tagasi

töölepingu seadus enam ei kehtigi, igasugu lisaülesannete lisamisel peab olema töötaja nõusolek ja palgalisa kokkulepe

Koolides tuleks lõpetada
2 aastat tagasi
Reply to  kas

tasuta ühissöömised.
See ei ole kuidagi seotud hariduse andmisega ja on koormav lisategevus koolidele.

Kogemus
2 aastat tagasi

Testi tegemine ei õnnestu alati ka. Olen aeg-ajalt testinud nii verest kui neelust, kõik ok. Aga peale viimast ninast test, oli see põrgu valu, pisar silmast jne. Nüüd juba teist kuud selle ninasõõrmest verd nuusates tuleb ja pole vaid piisk. Tegija on läbinud õpetuse. Selline kogemus.

Nagu vanasti
2 aastat tagasi

Terved lapsed õppima, haiged lapsed koju!
Kas selleks on siis kallist aparatuuri vaja!

Valdo
2 aastat tagasi

Hullusel ei ole piire, tsiviilkaitse õppus jätkub, nüüd see on jõudnud lasteni. Hoidku Jumal kui mõni õpetaja peaks testi valesti tegema.

Just
2 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Jaa siin lõhnab kriminaalsüüdistuste järele, see pole niisama lihtne, et suvaline väljaõppeta inimene hakkab pulka neelu suruma. On seda jama õpetajatele vaja. Ma arvan, et üldsegi mitte.

Ahh???
2 aastat tagasi
Reply to  Just

Vabandust, aga kas see on mingi läänemaalaste sündroom – asjadest mitte aru saamine?

Seda nimetatakse
2 aastat tagasi
Reply to  Ahh???

“Ahh???- i sündroomiks

Taadu
2 aastat tagasi
Reply to  Just

Kui ise surud omale neelu on sinu asi,seda ei pea torkama nii sügavale,hari ennast ka natukene

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Ei usu, et meie õpetajad nii rumalad on, et ei oska paari sentimeetri jagu titele pulka ninna torgata.

Et sa teaksid
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Iga titt torkab ise.

Vatt
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Kas asi on rumaluses? Te ei tea vist sellest testitegemisest mitte sittagi? Kuidas see protsess täpsemalt käib. Eesti keeles on väga täpne ütelus sellise olukorra kohta. Iga kingsepp jäägu oma liistude juurde. See ei ole nii lihtne et torkan ninna. Selle peab saama väga õrnalt süvale neelukanalisse ja veel suutma seintelt näitepalasid võtta. Kui lapsel peaks hakkama vale meetodi ja väljaõppeta inimese pärast nina verd jooksma, lähen sama päev registreerin selle politseis ja arsti juures. Edasi kohtusse. Ma ei taha mõeldagi, kui kellegi lapsel peaks midagi seal sees vigastama, terve elu pisarakanal rikutud või veel hullem ajudes. Mis krt see… Loe rohkem »

Lootusetu
2 aastat tagasi
Reply to  Vatt

Keda sa siin ähvardad politsei ja kohtuga, ah? Sada korda nämmutatud, videod olemas, ikka ei saa aru, et laps testib ennast ise! Ise keerutab seda vatipulka ninas! Ise!!!

Vatt
2 aastat tagasi
Reply to  Lootusetu

Tegemist ei ole ähvardusega, vaid lubadusega! Te ei saa ise aru, et homne päev võib tänasest täiesti erineda. Suund on igatahes näha ju kuhu see tüürib.

Põnevil
2 aastat tagasi
Reply to  Vatt

Avalda teadmatutele ka, mida näha on ja kuhu see suund sul tüürib?

Novott
2 aastat tagasi
Reply to  Põnevil

Nooh põnevil, said täna kaineks?

Taadu
2 aastat tagasi
Reply to  Vatt

Kuule vatt, pulk torgatakse ninaõõne algusesse nagu nokiks kolle,kas siis tuleb verd või?

ütle sa nüüd
2 aastat tagasi
Reply to  Taadu

Kollid on pehmed molluskid ja põnnid pistavad need tavaliselt sõrmeotsast suhu ning neelavad rõõmuga alla, lootes, et magu asja ära seedib. Ühed vanemad kurjustavad ja häbistavad lapsi, teised püüavad teistmoodi pahest võõrutada, lauldes..olen kaevur Mati, kaevan ninast tatti. Aga verd võib tulla küll-kõik oleneb limaskestade niiskusest. kui nina on liiga kuiv, siis võib ka urgitsedes verd tulla. Kärn on kuivanud kurbus. Aga loodame, et kõik saavad hakkamaja kui ei saa, siis tuleb sõber appi..selleks ju sõbrad ongi-sõpra tuntakse ikka hädas. Hoiame neile pöialt.

Misasja
2 aastat tagasi

Kas teie olete ohooo?

kes
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

tahab kohut käia või tyrmi minna, eeskuju ju parima ematiitliga olemas , mõni latseke kaebab, et võttis valest kohast kinni ja oledki poliitiline ja moraalne laip

Imin
2 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Õpetaja teeb testi omale. Lapsi nad küll testima ei hakka. Mida veel!

Jenkem
2 aastat tagasi

Pange koolid distants õppele, saavad kõik rahulikult olla, meeletu bisniss käib ikka kogu nagu näha pole ka kiidetud vaktsiinist kasu…

Vatt
2 aastat tagasi
Reply to  Jenkem

Lapsed pidid ju täitsa rumalaks siis jääma, kui distantsõppel on :)))). Riskigrupp peab saama kaitstud, muud polegi. Kaob see haigla surve ka ära ja, mis see nakatumiste arv näitab, mitte midagi.

K.H.
2 aastat tagasi

Olen lapsevanem ja vaatasime huvi pärast ka lastega seda ametlikku õppevideot kuidas testi teha (lapsed alla 12 a). Tundub väga ülejala ja kiirustades leitud lahendus. Video alguses on ära kaetud tekst, et alla 12 a lastel võib testi teha tervishoiutöötaja vms ja asendatud see kindlas kõneviisis lausega, et kõik koolilapsed saavad sellega ise hakkama. Ega ikka ei saa küll selle video põhjal. Laps peab õige tehnikaga tikuga ninast proovi võtma, keerama lahti õige korgi, hoidma õige aja tikku lahuses ja hiljem õigesse aknasse õige arvu tilku panema. Videos polnud sõnagi sellest, kui kaua tuleb oodata enne tulemuste lugemist ja kuhu… Loe rohkem »

Peep
2 aastat tagasi
Reply to  K.H.

Täiesti uskumatu kui saamatu võib üks täiskasvanu olla!

Endal 9 aastane vähemalt 6-7 lähikontaktne olnud ja peale esimest korda harisime teda ise kiirtesti tegema ja meie silme all teeb selle testi vastvalt juhendile ära nagu peab.
Ise tahab seda teha, ilma et me peaks teda selleks sundinud.

Asjale tuleb mänguliselt ja harivalt läheneda.

Inimesed lasevad tänaval alla 14 a lapsi üksi jalgrattaga sõitma mis on kordades ohtlikum ja seadusega keelatud ja siis ei saa hakkama ohutu lihtsa testiga

ütle sa nüüd
2 aastat tagasi
Reply to  Peep

Lapsel on siis vedanud vanematega, teeb paljudele vanematele ning ka omasugustele silmad ette….ning loota on, et tulevikus on kõrva-nina kurguarst omastkäest kohe võtta.

Just
2 aastat tagasi

ei tea miks miinuseid laoti sulle, teemat need vaevalt lugesid üldse, piisas et seda jagas uu.

Vatt
2 aastat tagasi

Test ei näita ju midagi. Kõrtsu sa ikka negatiivse testiga ei pääse. Üks suur segadus ja lahmimine. Valitsus võiks tõepoolest tagasi astutda ja öelda, et me ei saa hakkama. Seda muidugi ei juhtu, see selge.

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Vatt

OK, valitsus astub tagasi ja mis edasi saab?

Vatt
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

oi ei teagi, maailmalõpp äkki tuleb siis. Täitsa ajukas küsimus ju. Mida sa ise arvad huvitav, mis küll siis saab?

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Vatt

Kui te niiiiii tark olete, valgustage ka teisi rumalaid!

Johnson
2 aastat tagasi

1. Kes testib ?
2. Kes registreerib ja registrit peab ?
3. Kes ja kuidas utiliseerib ?
Küsimusi tuleks veelgi.

No mida?!
2 aastat tagasi

Selline korraldus haridusministri poolt on idiootsus!
Pere on vaktsineeritud( endal elukutsest tulenevalt ka tõhustusdoos) , kaks alla 12-aastast last mitte, aga andke andeks-KOOLIS EI LUBA MINA NEID KIIRTESTIMA HAKATA! Ei, ei ja veelkord EI!
Iga otsus peab olema põhjendatud!
See otsus on lauslollus!
Laske koolidel oma tööd teha!

Just
2 aastat tagasi
Reply to  No mida?!

Väga õige! Mina ka ei luba oma lapsi torkima hakata lihtsalt mingi poliitiku karjääri huvides.