EKRE taotleb e-hääletuse tulemuse tühistamist

BNS

Ekraanitõmmis valimiste lehelt
Ekraanitõmmis valimiste lehelt

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) pöördus vabariigi valimiskomisjoni poole taotlusega tunnistada elektroonilise hääletamise korraldamine toimuvatel valimistel seadusevastaseks ning tühistada e-hääletamise tulemused ringkondades, kus on tuvastatud rikkumised.

Kaebuses juhitakse tähelepanu, et veebilehel www.valimised.ee avaldatud kohaliku kandidaatide nimekirjas moonutab automaatne tõlkimisrakendus osade kandidaatide nimesid, näiteks saab Silverist Hõbe, Evest Õhtu, Leost Lõvi jne. EKRE nimekirjas on 110 inimest, keda nimetatud viga puudutab. Valimistel osaleb 1372 EKRE kandidaati, seega puudutab nimetatud viga kaheksat protsenti erakonna kandidaatidest.

„Ei saa oodata, et valijad tunneksid nimekirjas sirvides ära enda eelistatud kandidaadi, kui tema nimi on valimiste lehel kuvatud muudetud kujul. Kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse kohaselt on riigi valimisteenistuse ülesanne tagada valimiste seadusekohane korraldamine,“ seisab kaebuses.

„Elektroonilise hääletamise süsteem peab kuvama valijale korrektse hääletamisinformatsiooni ja kandidaatide nimekirja. Asjaolu, et selget ja korrektset kandidaatide nimekirja ei olnud vähemalt kuni neljanda valimispäevani tagatud, on oluline seaduse rikkumine. Isikud, kelle nime tõlketeenuse rakendus tõlkis, ei saanud valimisnimekirjas samaväärselt võrdset positsiooni kui vastaskandidaat, kes esines nimekirjas enda sünninimega.“

Kaebuses osutatakse, et nimekirjamandaatide jaotamisel võib olulist rolli mängida rikke tõttu kaotatud häälte arv just väiksema valijaskonnaga valdade ja linnade puhul. “Nimekirjamandaatide jaotamisel d ́Hondti jagajate meetodi abil on reaalne võimalus, et suurema mandaatide arvu võib seeläbi saada erakond, kes kogus suurema häältearvu, kuid vähem isikumandaate.”

Erakond palub läbi vaadata, tunnistada seadusvastaseks ja tühistada elektrooniliselt antud hääletamise tulemused nende valimisringkondade osas, kelle valimisnimekirjas esines nimetatud rikkumisi, samuti tunnistada seadusevastaseks elektroonilise hääletamise korraldamine toimuvatel valimistel.

Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda esindavad vandeadvokaadid Oliver Nääs ja Olavi-Jüri Luik advokaadibüroost LEXTAL.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
47 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Läänlane
2 aastat tagasi

Aga EKRE valija ongi enamjaolt kirjaoskamatu.

Kadu
2 aastat tagasi

e-valimistele.

kiviaega ei lasku
2 aastat tagasi
Reply to  Kadu

Kindel jaaaaaa.

hallo
2 aastat tagasi

Meid ähvardab totalitaarne sulgemine,kui rahvas ei ärka ja muutusevajadust ei näe ning valib edasi võimuparteisid.Kas ekre on valitsuses parem?Aususes on.Võimuparteidel on suud rahaga kinni topitud olnud.

Naeruväärne süüdistus
2 aastat tagasi

Valimisnimekirjades ei ole mingit viga! Lihtsalt brauseri automaatõlge tuleb välja lülitada, siis jäävad nimed ikka eesti keelseteks. Keegi võiks Martinile seda rääkida!

Huvitav
2 aastat tagasi

ära aja jama. Võibolla soovitad mõnel 80 aastasel ennem teise op süsteemi ka arvutisse installida, kui hääletama hakkab?

plah
2 aastat tagasi

Delfi sulges tänasest kõik koroonaalased kommentaarid. Aus?

Hea Okkupant
2 aastat tagasi
Reply to  plah

Jacques Attali 1981 Vaktsiin – see on viis, kuidas puhastada ühiskonna vanade, haigete, трусливых ja rumal.Muidugi, me ei saa iga hukkam , kõik need inimesed, või juhtida neid laagris. … Me vabaneda neist, sundides neid uskuma, et kõik see on nende enda huvides. Ülerahvastamine kasutud – see on see, et majanduslikult liiga kulukas. Nii et me loome pandeemia, viirus, hämmastama vana ja paks, ja ükskõik mis nagu ikka – ja nõrk alistuma teda, ning hirmunud ja rumalad usuvad temasse, ja võimaldab meil, ja veel küsivad meid ravida neid meie ravimitega. Ja me hoolitseme selle kohta, et ravi oleks kättesaadav ja… Loe rohkem »

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Hea Okkupant

Pane mingisugunegi tõlge juurde!

Ei tea
2 aastat tagasi
Reply to  plah

Kes seda delfit üldse loeb ma ei saa aru? Milleks? Artiklid on ikka päris ühte väravasse, isegi imestasin, et Päevalehes oli paar artiklit praeguse valitsuse suunal kriitikanooli laskmas, aga delfi!? See on minuarust sama mis uueduudised, aga ainult teist poolt esindamas.

Läänlane
2 aastat tagasi

Ekrel on alati häda kõigega see on nagu Varro Vooglaid kes kunagi ei ole millegagi rahul.

Hmm huvitav
2 aastat tagasi
Reply to  Läänlane

Hahhaaaha ja teie iidolite partei on kõigega rahul? Ma küll väidan midagi muud. Piisas ainut ekrel valitsuses olla, kui selline seakisa läks lahti, et ei jõudnud ära lugeda ja kuulata. Pole vaja siin ühte erakonda ainult süüdistada. Pealegi on see kaebus ju täiesti põhjendatud.

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Hmm huvitav

Millega põhjendatud, sellega, et Ida- Virust lähevad hääled kaduma, kuna t.bla ei tunne saksa tähti! Alles EKRE räuskas, et kõik okupandid ja muu s….st välja: kui on must, näita ust jne!

viiuldaja
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

5g

taat
2 aastat tagasi

helmed koguvad oma lollustega ullikweste hääli

Misasja
2 aastat tagasi
Reply to  taat

No rikkumised on ju esinenud , mis siin ullikestega pistmist on? Konkreetsed tõendid toodi ju välja. Pealkirja ainult lugesid v? Nii kui ekre nime kuskil näed, siis kohe kildu rebima? Sots oled ve?

Ei taha libereid
2 aastat tagasi

Ühe sitase erakonna pärast oleme kiviajas tagasi 🙁
Kui rehvid, kesarid ja muud päevavargad ära kaovad, saame elektroonilise hääletamise uuesti kasutusele võtta. Enne muidugi tuleb süsteem üle kontrollida!

nooh
2 aastat tagasi

Aga kuhu need “sitased” kaduma peaks? Kui need eest ära kaovad, tulevad samasugused asemele. Kes valitseb, see ka vastutab. Ja oi, kuidas vastutus mõjub!
Üsna kiirelt kaob opositsioonis teenitud valgus ja sära!

Nojsh aga
2 aastat tagasi
Reply to  nooh

Oleneb erakonnast.

hallo
2 aastat tagasi

USA valimised võitis tegelikult Trump,ja see on avalik saladus.

nojaa
2 aastat tagasi
Reply to  hallo

jah, muidugi ja Liivimaa parim ratsamees olen tegelikult mina, ükskõik mis teised arvavad ja kuidas valivad. See on ju avalik saladus. Või kuidas?

miks meie
2 aastat tagasi
Reply to  hallo

ei saa posti teel valida

Nojsh
2 aastat tagasi
Reply to  miks meie

Siis ei jõua neid vaidlusi ära kuulata ja kohtud oleks äärmiselt ülekoormatud. USAs on jah omapärane valimisstiil. Noh selle riigi eripära ja tänu sellele kära kui palju. Aastaid veel tagantjärele

Haha
2 aastat tagasi

Mida on ühist covidi vastu vaktsineerimisel ja e hääletusel? Mõlemal esineb kõrvalekaldeid, aga jääb siiski soovitud protsendi piiridesse.