Lugeja küsib: kas võin tööajast vaktsineerima minna?

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Lugeja küsib: Tööandja nõuab, et ma ennast vaktsineeriksin ja esitaksin vaktsineerimistõendi. Kas töötajana saan nõuda, et ta lubaks mind vaktsineerima tööajast ja kas selle aja eest peab maksma töötasu?

Vastab Meeli Miidla-Vanatalu, Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja: Kui tööandja on riskianalüüsis hinnanud ära töökeskkonna bioloogilised ohutegurid ning leidnud, et vaktsineerimine on kõige tõhusam meede nakatumise leviku piiramiseks, siis on tal kaks võimalust:

  • korraldada ise töötajatele ettevõttes kohapeal tööajal vaktsineerimine koostöös tervishoiuasutusega või
  • võimaldada töötajal minna vaktsineerima tööajast, säilitades talle töötasu.

Kuid ka siin tuleb arvestada vastastikuste huvidega ja järgida mõistlikkuse põhimõtteid. Töötaja peab tööandjale ette teada andma, millal ta vaktsineerima läheb ja kui kaua ära on, et tema puudumine ei tuleks tööandjale ootamatult ega segaks ebamõistlikult tööprotsessi.

Sageli on tööajast ära käimised, sealhulgas arstil või ka vaktsineerimas käimine reguleeritud tööandja poolt ettevõtte töökorralduse reeglites. Seega tasub need alati üle vaadata.

9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vahi nalja
1 aasta tagasi

Riskihinnangust bioloogilistele ohuteguritele on vähevõitu, tööandja peab ka ära tõendama, et muude isikukaitsevahenditega ei ole võimalik viiruse levikut peatada (nõuetele vastav ventilatsioon, individuaalsed kaitsevahendid, töökeskkonna muudatused jms) ja alles siis saab minna alles arutelule, et kas saab vallandada kuivõrd põhiseadusest tulenevalt ei saa põhiõigusi madalama astme regulatsioonidega kitsendada, sest ka vaktsineeritud levitavad koroonaviirust, mis on teaduslikult leidnud kinnitamist. Kindlasti on võimalik ka tekitada võimekus pidevalt testida, aga see on juba absurd, et töötaja peab tõendama, et on terve. Tööinspektsioonile aga tuleb soovitada lisatarkust ja pädevuse tõusu edaspidiseks.

oot
1 aasta tagasi

Küsi tööandja käest, saad konkreetse vastuse. Muidu on ikka nii ja naa võimalusi või tõlgendamisi.

Siiboja
1 aasta tagasi
Reply to  oot

Eriti , ku tööandja Framare ……

kodanik
1 aasta tagasi

“Lugeja küsib” liigitub kategooriasse “toidufotograafia”.

Krossi kevadine Kaka
1 aasta tagasi

Vaktsineerima peab minema alati, kui kästakse! kuidas nii rumal küsimus üldse suust tulla saab?

Kedri.
1 aasta tagasi

Kõik tuttavad käinud ikka tööajast vaktsineerimas. See võtab ju nii väikese osa tööajast. Minul isiklikult läks kaduma ainult 20 min. tööaega. Tipa-tapa süstimise punkti 3 min. tööjuurest. Suts kohe kiiresti valmis ja 15 minti ooteaeg ja 2 minti ja tipa-tapa tööl tagasi. 1 minut kiiremini, kuna energija laks siiani tunda.

Siiboja
1 aasta tagasi
Reply to  Kedri.

Loodame , et kaod varsti sinna Suure Trummi taha , õnneks keegi sind pikalt ei mäleta …..

Vabatahtlikult kohustuslik
1 aasta tagasi

Peab järgima presidendi ja Anne Veski ja Jollerdaja ähvardavaid soovitusi kohustuslikus korras, siin valikut ei ole.

Kodanik
1 aasta tagasi

Alati on valik. Valik külastada ainult toidupoodi. Ei jää ma millestki ilma kui kinno ei lähe, väljamaale mul asja pole.