Jaanus Ratas: kogukondade lõhkumine Lääne-Nigula vallajuhtide moodi

Jaanus Ratas. Foto: Urmas Lauri

Jaanus Ratas. Foto: Urmas Lauri

Lugedes Lääne Elu artiklit teemal, et vallavalitsus ei toeta uute osavaldade loomist, vaid pigem vähendamist, jääb paratamatult peas vasardama mõttekäik, et mida küll üks kuum suvi on meie valla tänaste juhtpoolikute peades korda saatnud.

Selge on igatahes see, et vallavalitsus ilma koalitsiooni juhtideta sedavõrd resoluutseid ja mastaapseid otsuseid vastu ei võta. Kas tõesti on toimivad osavallad sedavõrd kehvasti end Lääne-Nigula vallas tõestanud, et tarvis on kogu struktuur laiali lammutada ning vägisi kogukonnad lõhkuda, mis elanike soovidega ei ühti? Või on koguni tänase Lääne-Nigula valla koalitsiooni mõttelennud takerdunud rappa ning tarvis on teemat, mida valimisteni oleks arutada ja uusi lennukaid lubadusi hakata vasakule ja paremale jagama?

Vägisi tekib tunne, et Lääne-Nigula vallas on kuritegu olla hakkaja ja aktiivne kogukond. Kui Oru piirkonna inimesed on olnud aktiivsed ja tublid oma elukeskkonna igakülgsel parendamisel, siis aastatepikkuse töö tulemused on tänaseks lausa käegakatsutavad ja silmaga vaadeldavad, seda näitab ka elanike arvu suur kasv.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kodukond
2 aastat tagasi

Kogukond on enamasti territoriaalselt määratletud inimeste kooslus, keda ühendavad näiteks ajalugu, sugulussidemed, ühistegevus, ühesugused väärtused ja eluviis. Tavaliselt moodustavad kogukonna lähestikku elavad inimesed (naabruskond), ent kogukond võib olla ka suurem hulk inimesi, kel on midagi ühist, näiteks rahvus, ideoloogia, huvid. Samamoodi on kogukond võimeline tekkima ka virtuaalmaailmas.
Ehk teeks e-osavallad?

Kullamaalane
2 aastat tagasi

Nojah, Jaanus Ratas ise Haapsalu elanik ja õpetab maakatele kuidas elada. Küll Nõval ja küll Kullamaal.

seletage lollile
2 aastat tagasi

kas elaniku seisukohast on väga suur vahe,kas tegemist on vallaga või osavallaga ?

Haldusreform oli käpardlik
2 aastat tagasi

Osavald on võrdne NULLIGA…… vald on veidi enam.

Roheline
2 aastat tagasi

Ahhoi tulge mõistusele. Osavalla ja valla vahe on see, et osavallal saab olema ka o`vallavanem, kes millegi eest praktiliselt ei vastuta, aga palka korralikku tahab ikka saada, samuti omale sekretäri ning autot ilmselt ka.

Jaak
2 aastat tagasi

Tean ühe küla kogukonna pealinna st tulnud liikmeid, kes omavahel nimetavad küla põliselanikke “ekreteks, kui need ei võta pealinlaste mõtteid või ettepanekuid kohe omaks.

Kohtunik
2 aastat tagasi
Reply to  Jaak

Siis seda kogukonda saab nimetada lamemaalasteks. Ekre on ainuke eestimeelne erakond!

kodanik
2 aastat tagasi
Reply to  Kohtunik

Eriti eestimeelne on ta Ida-Virumaal.

Läänlane
2 aastat tagasi

Ja mida annavad väikesed osavallad? Kas paar lisa töökohta osavallas või?

mnjah
2 aastat tagasi

Sõna kogukond on viimaste aastatega ilgelt rõveda kõla omandanud. Enamasti seostub see mingite jobude ja tõusikutega, kes on linnast maale kolinud ja siis tahaks seal elu oma äranägemist mööda ära sättida.

jobu
2 aastat tagasi
Reply to  mnjah

Teie määratluse järgi olen mina ka jobu ja tõusik, sest kolisin oma lastega maale. Ja olen rõõmus, et kogukonnas on inimesed toredad, abivalmid ja ettevõtlikud. Ja tahamegi, et lapsed saaksid mõnusas ja tasemel õppega koolis käia, et teed oleksid turvalised ja et meie soovid jõuaksid lühimat teed pidi otsustajateni. Ja otsustajad võiksid tunda kohalikke olusid. Kui see on halb soov, siis olen rõõmuga edasi jobu. Mille üle teie rõõmu tunnete?

Elage rahus
2 aastat tagasi
Reply to  jobu

edasi seal maal ja toimetage koos teistega terviseks. Tore teada, et olete üks positiivse hoiakuga paljudest. Mnjah aga on üks nendest irisejatest, kes ise midagi ei tee. Kui ta midagigi maaelust mõistaks, siis ta ei kasutaks sõnu
” ilgelt rõveda “. Jõudu teile kogukonnas!

to läänlane
2 aastat tagasi
Reply to  Elage rahus

kas oled Pärnumaa või selle pisikese maalapi, mis on suurest Läänemaast Neeme Suure ja Mikk Lõhmuse lõhkumise korraldusel järgi jäänud. Nii, et suurus on suhteline mõiste (läänlane?) Eesti on EU mõistes pisike, kas peaksime jõkke hüppama. Osavald annab selle, et minu suguvõsa on olnud rootslased- noarootslased ja ma ei taha olla ta-eblalane, igale oma . Ma saan kõik vajaliku oma osavallast.

Osaline
2 aastat tagasi
Reply to  to läänlane

Ütle, mida sa saad osavallast?

Deplorable
2 aastat tagasi
Reply to  mnjah

… and proud about it!
Eliitmaakas, sinivereline ja puha, mnjah linnavurlesid paika panemas. Kas sinu elu oleks kuidagi parem, kui üksi oma mülkas mädaned ilma piisava arvu kogukonnaliikmeteta, kelleta isegi teid olemas ei oleks/korras ei hoitaks? Kõlab tõesti niimoodi, et sinu põlatu olla on tegelikult igati õige asi!

Doktor
2 aastat tagasi
Reply to  Deplorable

sa oled ju lihtsalt pede!
reformist või??