Risti tuulepargi saatus selgub kolme kuu pärast

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lääne-Nigula vallavolikogu esimehe Mikk Lõhmuse koostatud eelnõu lubaks pisut väiksemat ja madalamat tuuleparki. Foto: Andra Kirna

Lääne-Nigula vallavolikogu esimehe Mikk Lõhmuse koostatud eelnõu lubaks pisut väiksemat ja madalamat tuuleparki. Foto: Andra Kirna

Suure tõenäosusega annab kaks aastat tagasi tuulepargi ehituse ära keelanud Lääne-Nigula vallavolikogu juunis loa Risti külje alla tuugenid püsti panna.

„Usun, et jõuame heakskiitva otsuseni,” ütles Lääne-Nigula vallavolikogu esimees Mikk Lõhmus Lääne Elule. Kaks aastat tagasi oli just Lõhmus vallavanemana see, kes koos toonase vallavolikogu esimehe Neeme Suurega koostas tuuleparki keelava eelnõu, mida volinikud ülekaalukalt toetasid.

Tuulepargi rajaja Enefit Green kaebas otsuse kohtusse ja sai õiguse, aga kaotas kohtuteed tallates kaks aastat. Nüüd on Lõhmus koostanud eelnõu, mis lubab tuulepargi rajada – küll veidi väiksema ja madalama. „Oleme leevendavaid ja hirmu vähendavaid punkte sisse kirjutanud,” märkis Lõhmus.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
miikael
1 aasta tagasi

Rohkem tuuleparke igas külas peaks vähemalt viis olema planeeringute järgi vähemalt tuleb ka, roheline euroopa mina tahan. nii äge ei saasta mitte kuidagi ega midagi.

En.
1 aasta tagasi

Tuulekarjääride teema on lihtne: tuleb nende olemus endale selgeks teha. Kes ei viitsi või ei oska, olgu hinnangu andmisel kasin. Mõtisklemiseks sobivad kolm ‘moodsa Ameerika Hääle’ artiklit: – “Liivi lahe meretuuleparki ei osata ehitada” 16. märts 2023 – Palle Kõlar: „Miks ma ei taha tuuleparke?“ 02.03.2023 – Karol Kallas: “Eesti valitsus käitub tuult taga ajava Leninina” 21. dets. 2022 Kuna LE otselinke ei salli, proovige guugeldada ülal mainitud pealkirju. Karol Kallase jutt on väiksemat sorti uurimus, kõige fundamentaalsem. Esimesed kaks artiklit käsitlevad meretuulikuid. Kuna arendaja on kõigil karjääridel (mitte segi ajada parkidega!) sama, saate vähemalt aimu ärimeeste loogikast, mis kehtib… Loe rohkem »

Külamees
1 aasta tagasi

Need arendajad on meid valinud katsejänesteks. Kui maailmas pole veel nii kõrgeid tuulikuid toodetud, siis nad tahavad uhkeldada, olla need kes kasvõi 10 meetriga senise rekordi üle lööks. Kruusmaal on õigus, et nende mõõtmed on ebainimlikud. See muudab niigi väikseks ja viletsaks jäänud Läänemaa omamoodi keskel asuvate tornidega l….dekülaks.

masendav
1 aasta tagasi

Võtke aga jah kogu Eestis mets maha ja rajage tuule- ja päikeseparke, kaevandusi, õppepolügone, mõttetu rail baltic jne jne. Alles siis saabub õnn ametnike õuele, kui elusloodust enam alles pole ja tuul viib sellelt lagedalt maalt ka mulla minema. Kogu riik peab olema tööstusmaa, see on valitsuse eesmärk ja rohelised kiidavad takka. Idioodid!

Päikesepatarei
1 aasta tagasi

”Tuulepargi saatus selgub…” … kohus otsustab, mis karistus tuulepargile määratakse, kas läheb vangi või ta lammutatakse karistuseks.

krõmpsluu
1 aasta tagasi

See juba ammu avalik saladus,et neid rahapesuveskeid pole kelle kuradilegi vaja.

juhhei
1 aasta tagasi
Reply to  krõmpsluu

millest küll selline mure? Minule ei ole enamikke maailma asju vaja, teoreetiliselt võiks piisata ka noast või tikkudest, ehkki, kiviajal polnud tikkegi ja elati ikka. Praegu tahaks poest pakendatud kaupa, sooja tuba, meelelahutust, reisimas käia- kõike seda hästi palju ja hästi odavalt. Need on muuseas kõik sellised asjad, mida võimaldavad meile tuulikud, tehased, pangad, poliitikud- kõik, viimseni, puhtalt ja ainult looduse ja keskkonna arvelt.
Kui ei taha tuulikuid, siis tuleb muuta oma elustiilli selliselt, et kõiki neid ilusaid ja läikivaid asju vaja ei läheks.

krõmpsluu
1 aasta tagasi
Reply to  juhhei

err.ee.22.03.2023.Riina Sikkut-kõiki planeeritud meretuuleparke pole võimalik Eesti võrku ühendada.

mamsel
1 aasta tagasi

Terve Lääne- Euroopa on tuuleparke täis ja keegi ei hädalda. Elektrit vaja ometigi on ja kuidas me seda toodaksime. Võib-olla tuulepargi vastased soovivad hoopis Kallemetsa tuumajaama sinna metsa.

Hei mamsel
1 aasta tagasi
Reply to  mamsel

Millises Lääne-Euroopa riigis sa viimati tuulepargi kõrval elasid? Kas ehk mäletad mis kiri oli tuugari peal?

kindlasti
1 aasta tagasi
Reply to  mamsel

tahame sinna tuumajaama, see on sama süütu kui raudteejaama peldik

Nojaa aga
1 aasta tagasi
Reply to  mamsel

Tuumajaam peab olema soovitavalt veekogu lähedal. Risti suurjärv jääks aga liiga väikseks sellise ehitise jaoks.

pole
1 aasta tagasi
Reply to  Nojaa aga

hullu, kaevame suurema, seal rabavett kõikjal ja silla teema ka, kui väheks jääb saab tagalahest kanal kaevatud

Oh jah
1 aasta tagasi
Reply to  mamsel

Mis ülemeelik jutt, keegi ei hädalda. Hädaldatakse, nii et vähe pole. Tobud rohelised seovad endid nende külge ja ei lase maha võtta. Šotlased näiteks lõid käega ja loobuvad vaikselt nendest monstrumitest, lambaid on selle maalapi peal kasumlikum kasvatada, kui elektrit propelleritega toota.

Kohalik
1 aasta tagasi

Kas Lõhmus võtab jälle vastutuse? Viga oleks pidanud eelminekord tunnistama ja kui öeldi ei, siis jäägu see ka ei. Jääb mulje, et äkki on kedagi määritud?

Nipitiri
1 aasta tagasi

Tuulelipp

Niion
1 aasta tagasi
Reply to  Nipitiri

Jah, kuidas siis selliseid ametnikke saad usaldada. Mitte kohe ei tekita sooja usaldustunnet.

püha
1 aasta tagasi

lihtsameelsus või ära moositud ametnik, mis on hullem

: )
1 aasta tagasi
Reply to  püha

Kõige pühamate lihtsameelsete peale pole tarvis moosigi kulutada.