Lääneranna vallajuhte ootab täna ees umbusaldus

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lääneranna volikogu liikmed Külli Raudsik (vasakult), Rait Maruste, Andres Hirvela ja Jüri Rummel (VL Nelja Valla Ühisjõud) üleeile volikogu istungil. Urmas Lauri
Lääneranna volikogu liikmed Külli Raudsik (vasakult), Rait Maruste, Andres Hirvela ja Jüri Rummel (VL Nelja Valla Ühisjõud). Foto Urmas Lauri

Lääneranna vallavolikogu 11 liiget annavad täna sisse umbusaldusavalduse vallavanem Andres Hirvela ja vallavolikogu esimehe Rait Maruste vastu.

Lääneranna vallavolikogu aseesimees Vallo Kappak (opositsioon) kinnitas eile Lääne Elule, et umbusaldusavaldus Maruste ja Hirvela vastu antakse tänasel istungil sisse.

„Ikka, jah,” ütles Kappak. „Mõlema vastu.”

11 allkirja on koos ja uued juhid kokku lepitud. Kappak heidab Marustele ja Hirvelale ette tegevusetust. Valla lisaeelarve on vastu võtmata ja leping haridus- ning teadusministeeriumiga allkirjastamata. Lepinguga saaks vald riigieelarvest Lihula gümnaasiumi remondiks poolteist miljonit eurot.

„Tegevusetus on meeletuks läinud. Gümnaasiumi raha ümber käib ainult üks kemplemine ajal, kui projekteerimine võiks juba käia,” ütles Kappak.

Maruste ise istungile ei tule ja suure tõenäosusega annabki opositsioon umbusaldusavalduse sisse isekeskis. Koalitsiooni liikmed ei hoidnud eile end tagasi, nimetades tänast istungit jututoaks ja mässajate kokkutulekuks, millel pole vallavolikogu tööga vähimatki pistmist. Oma puudumisest oli eilseks teatanud kaks Maruste koalitsioonikaaslast – Kõmsi traaditööstur Mardo Leiumaa ja ametist lahkuv Virtsu koolijuht Stanislav Nemeržitski, kuid nad pole ainsad. „Ei lähe,” ütles Lääne Elule Varbla sadamaomanik Heino Sabiin. „Mis ma sinna lähen. Volikogu esimees on elus ja terve. Kahte esimeest ei saa olla. Mina lähen istungile, mille on kokku kutsunud volikogu esimees.”

Kurioosumina on Lääneranna vallas välja kuulutatud kaks ühesuguse päevakorraga istungit – üks täna ja teine nädala pärast. Esimese kuulutas välja Kappak, teise Maruste. Põhjalikult tülli pööranud vallavolinikud ei suuda aga kuidagi kokku leppida, kumb istung on õige. „Mina sinna ei lähe, sest mul ei ole sinna asja,” ütles Maruste tänase istungi kohta.

12. augustiks korralise istungi kokku kutsunud Maruste sõnul ei ole tänane õiguspärane. Marustele on arusaamatu, millistel õiguslikel alustel on tema kui volikogu esimehe seadusjärgne võim ja pädevus volinikud kokku kutsuda läinud üle aseesimehele. „Ma ei saa seda ühegi parameetri järgi aktsepteerida,” ütles Maruste eile.

Opositsioonil eesotsas Kappakuga on aga välja käia õiguskantsleri ülesannetes Olari Koppeli seisukoht, mille järgi on tänane istung siiski õiguspärane. 5. juulil nõudis opositsioon erakorralise istungi kokkukutsumist, et vastu võtta valla lisaeelarve. Seaduse järgi  pidanuks Maruste istungi kokku kutsuma kuu aja jooksul – hiljemalt 5. augustiks.

Maruste leiab, et õiguskantsleri ülesannetes Olari Koppeli seisukoht on eksklik. Esiteks kutsus ta volinikud kokku 22. juuliks, aga siis teatas kaheksa volinikku, et nad ei saa tulla ja Maruste lükkas istungi 12. augustile. Teiseks pole ühtegi kiireloomulist ja erakordset asjaolu, mis sunniks volikogu erakorraliselt kokku tulema nädal aega enne korralist istungit.

Maruste sõnul pole opositsioonil muud eesmärki, kui umbusaldusavaldus sisse anda. „See on eesmärk. Mure lisaeelarve pärast on puhas ettekääne,” ütles Maruste eile Lääne Elule.

Ühe koalitsiooniliikme sõnul sai aga Marustele saatuslikuks just suutmatus või tahtmatus erakorraline istung 30 päeva jooksul kokku kutsuda. Veel enne jaanipäeva oli opositsioon küll rahulolematu, kuid võimupööret ei kavandanud.

Lääneranna vallavanem Andres Hirvela, keda täna samuti ootab umbusaldus, oli eile suures kitsikuses, kui Lääne Elu talt küsis, kas ta läheb volikogu istungile või ei. Vallavanemana tuleks tal osaleda, samas ei saa ta aga aktsepteerida istungit, mida tema valimisliidukaaslased peavad ebaseaduslikuks.

Hirvela viitas varem kokku lepitud veebikoosolekule, mis on õnnetuseks istungiga täpselt samal ajal, möönis, et peaks sealt nii-öelda volikogust ikka kah läbi minema ja võttis siis olukorra kahe sõnaga kokku: „Loll lugu!”

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kommunismi lõpp
2 aastat tagasi

Nonii, kommunistide ja nende mantlipärija Rehvormipartei langus on ajaloo paratamatus….kui seda just revolutsiooni ja vereojadega seisma ei taheta panna.

Ääremaalt
2 aastat tagasi

KOV valimised tulevad peagi. No keda oskab või julgeb lihtne maainimene sellise “töötegemise” juures valida. Ainult võitlus võimu pärast. Ühe artikli all oli kommentaar, et vanad kommunistid võistlevad , siis oli, et endised läänemaalased kemplevad nüüd omavahel Pärnumaal, keegi soovitas mitte valida ülejooksikuid(milliseid ?)….. Paremate ja oma valla inimeste heaks tööd tegevate kandidaatide valimisel peaks ju iga hääl tähtis olema

Andke
2 aastat tagasi
Reply to  Ääremaalt

aga minna, siis on rahval vähemalt millestki rääkida- töötegijaid ja tõelisi patrioote pole kummalgi pool, aga kaklus hoiab ikkagi pisut pinget üleval ja ei lase ajudel päris roostesse minna.