7 soovitust, kuidas muuta lapse jalgrattasõit turvaliseks

Lääne Elu

info@le.ee

Suvi on jalgrattaga liiklemiseks ideaalne aeg. Foto arhiiv

Öeldakse, et kui õpid kord jalgrattasõidu ära, siis oskad seda terve elu. Suvi on rattaga liiklemiseks kahtlemata ideaalne aeg, ent kuidas alustada sõidu õpetamist pere kõige pisematele ning kuidas muuta see nende jaoks võimalikult ohutuks?

„Selleks, et jalgrattaõnnetusi ennetada, on väga oluline, et laps tunneks ennast ratta seljas kindlalt, teaks liiklusreegleid ning oskaks end hoida. Kuna paljud õnnetused saavad alguse ebapiisavast ettevalmistusest, on samuti vajalik, et lapsevanem teaks, kuidas last juhendada ning muuta sõit tema jaoks võimalikult turvaliseks,“ ütles ERGO kindlustuse isikukahjude osakonna juht Julia Pakin.

ERGO andmetel juhtub 75% kõigist rattaõnnetustest just suvel ning hinnanguliselt iga kaheksas juhtum on seotud lastega.

Kindlustuse esindaja tõi välja mõned kasulikud soovitused turvaliseks rattasõiduks.

  • Enne sõidu alustamist veendu, et jalgratas on töökorras – kummid täis, pidurid ja signaalkell töötavad. Rattal peavad kindlasti olema helkurid ning pimedal ajal ka tuled – ees valge, taga punane. Ole teistele liiklejatele nähtav. Pane selga kas erksamad riided või kanna helkurit.
  • Rattaga sõites kanna kindlasti kiivrit. Veendu, et see oleks õigesti peas, sest valesti paigaldatud kiiver ei pruugi õnnetuse korral sind kaitsta. Kui kulmude ja kiivri vahele jääb umbes kahe näpu vahe ruumi, siis on hästi. Kinnita kiiver korralikult. Kiivri rihma ja lõua vahele peaks mahtuma 1-2 näppu.
  • Jalgratas peab vastama lapse pikkusele. Sadul tuleb sättida täpselt nii kõrgeks, et laps puudutab sellel istudes päkkadega maad ning ta saab jalgadega tõugates edasi liikuda. Juhtraua kõrgus ja kaugus peab olema tasakaalustatud vastavalt lapse ülakeha ja käte pikkusele, et seda oleks lihtne hoida ja see ei puutuks pööramisel vastu jalga. Lapse käed ei tohiks olla pulksirged, vaid veidi küünarnukist kõverdatud. Juhtraua kõrgus peab tagama mugava seljaasendi.
  • Rattasõitu on soovitav õpetada nelja- kuni kuueaastastele lapsele, kes suudab hoida tasakaalu ja kelle koordinatsioon on ratta selga istumiseks valmis. Kui tunned, et sinu laps suudab tasakaalu hoida, eemalda abirattad esimesel võimalusel, et need sõitu segama ei hakkaks.
  • Rattasõitu tuleks õpetada tasasel teel, kus laps saab rahulikult keskenduda. Lapsel tuleks aidata tasakaalu leida sadulast või ülakehast kinni hoides, kuid kindlasti tuleb lasta tal ise juhtida. Mingil juhul ei tohiks vanem lenkstangist kinni hoida. Kui lapsel ei ole tuju rattasõitu õppida, siis ära survesta teda. Ole rahulik, leplik ning kui täna ei õnnestu, proovige mõnel teisel päeval uuesti.
  • Kui laps hoiab ratta seljas juba kindalt tasakaalu, õppige sõitma otse, pöörama, pidurdama, läbima tee ebatasasusi, mööduma takistustest jne. Väga oluline on õpetada takistusest möödumist ja kurvisõitu. Selleks võib moodustada näiteks puuokstest või kividest slaalomiraja, kus sõiduosavust harjutada. Õpeta lapsele ka seda, et järsul vasakpöördel peaks vasak pedaal olema üleval, pöörates paremale on üleval parem pedaal. Nii jaotub raskustelg paremini, laps säilitab tasakaalu ning ei takerdu pinnasesse.
  • Kui rattal on käsipidurid, tuleb peatumiseks kasutada mõlemat pidurit, mitte vaid ühte neist.

Kui laps hakkab rattaga iseseisvalt ringi liikuma, on väga oluline, et ta tunneks liiklusreegleid, liiklusmärke ning jälgiks ümbritsevat. Tasub ka meeles pidada, et liiklusseaduse järgi võib sõiduteel üksi jalgrattaga sõita alates 10. eluaastast ning kõigil 10–15-aastastel sõiduteel sõitvatel jalgratturitel peab olema ka jalgratturi juhiluba.

Vaata koos lapsega siit videost, kuidas rattaga ohutult liigelda: https://www.youtube.com/watch?v=JVSgJ9_J2-Q

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Nõmme Rattakool
2 aastat tagasi

Abiratastega ratas võiks jääda lapsel proovimata, kuna ta saab jooksurattal juba piisava tasakaalutunnetuse selleks, et istuda pedaalirattale ilma abiratastega. Abirattad pigem võtavad lapsel rattatunnetuse ära ja teeb tasakaalutunnetust vähemaks.