Tänasest on jääle minek keelatud

Selle talve esimene jääkirme. Arvo Tarmula
Jääle enam minna ei või. Arvo Tarmula

Tänasest kehtib Läänemaal siseveekogude ja merejääle mineku keeld. Jääle ei tohi minna jalgsi ega mootorsõidukiga. Keelu eesmärk on säästa inimelusid ja ennetada veeõnnetusi.

Lääne prefektuuri piirivalve välijuht Janek Pinta sõnul on saarte ja mandri vaheline merejää hakanud tuulte mõjul liikuma ja on lagunemas. Saare- ja Hiiumaa lääneosa ja veel mitmed lahesopid on aga täiesti jäävabad.

„Haapsalus ja Läänemaal on rannikuala küll veel jääkatte all, kuid kaldaäärne jää on lahti ning intensiivse päikese tõttu on see nõrk ega kanna enam inimest,” selgitas Pinta.

Pinta sõnul võib kevadine merejää lagunemise protsess kesta küllalt pikalt ning jääolud olla petlikud. „Näiliselt võib jää tunduda ühtlane, aga kevadise sooja tõttu on jää koostis vesine ja habras ning sellele minek ohtlik,” lisas Pinta.

„Kevadine rabe jää  ning järjest suurenenud veeõnnetuste väljakutsete arv näitab, et jääl viibimine ei ole enam ohutu. Ka päästjad, kes käivad jää paksust mõõtmas nendivad, et jääolud muutuvad halvemaks iga tunniga,” ütles Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Tarmo Voltein. „Kui hommikul olekski võimalik veel jääle kalale minna, siis kevadine päike muudab tagasituleku juba ohtlikuks, kuna kalda ääred on lahti sulanud,” nentis Voltein.

Päästjad kontrollivad lähinädalatel jääle mineku keelu järgimist ja vajadusel paluvad inimestel ohtlikult jäält lahkuda. „Inimesed ei kipu teadvustama riske, mis kaasnevad jääle minekuga. Sageli satuvad õhukesel jääl ohtlikesse olukordadesse just kirglikud kalamehed, kes hoolimata juba peaaegu olematule jääle ikkagi kalastama kipuvad,“ ütles Tarmo Voltein. Jääaluse vee temperatuur on kõigest paar kraadi üle nulli. Nii külmas vees peab täiskasvanud inimene vastu maksimaalselt kümme minutit, laps kaotab sellise temperatuuriga vees teadvuse veelgi varem.  „Meeles tuleb pidada, et ohutus algab igaühest endast ja selle aluseks on ettevaatlik käitumine,“ lisas Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juhataja.  Inimeste suhtes, kes lähevad jääle keelust hoolimata, saab algatada väärteomenetluse.

Päästeamet kontrollib jääolusid üle kogu Eesti ning arvestades jääolusid riigi erinevates paikades, kehtestatakse piirkondlikud jääle mineku keelud. Kui jääolud muutuvad ohtlikuks üle kogu Eesti, kehtestatakse üleriigiline jääle mineku keeld.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Viidikas
3 aastat tagasi

Need keelud ei huvita kahjuks kedagi.Aitaks vaid politseiülemuste vahetus,kes keelaks päästjatel sellistele väljakutsetele sõitmise. Vabas riigis on kodanikul õigus uppuda,kui ta seda tahab….