Ravimiamet on saanud kaheksa teadet koroonavaktsiini kõrvalmõjudest

Koroonavaktsiin. Malle-Liisa Raigla

Comirnaty vaktsiiniga immuniseeriti Eestis 27. detsembrist – 3. jaanuarini 2535 inimest, ravimiamet sai selle aja jooksul kaheksa kõrvaltoime teatist.

Teatistes kirjeldatud kõrvaltoimed olid kerged ning möödusid mõne päevaga.

Viies teatises kirjeldati ravimiteabes kirjas olevaid kõrvaltoimeid:

  • süstekoha valu, turse, süstekäe valu
  • peavalu,
  • lihasvalu,
  • palavik (alla 38 C), külmavärinad
  • väsimus, nõrkus

Neist ühe teatise saatja vajas palaviku ja teiste nähtude tõttu paaripäevast töölt eemalolekut, ent on nüüdseks paranenud.

Ühes teatises kirjeldati ühe näopoole tundlikkusehäiret, mis tekkis viis tundi pärast vaktsineerimist ja on tänaseks paranenud. Teises teatises kirjeldati pearinglust, uimasust ja tasakaaluhäiret, mis tekkisid 40 minutit pärast vaktsineerimist ja kestsid 5 tundi. Kolmandas teatises kirjeldati ühepoolset neeluvalu, mis tekkis kolm minutit pärast vaktsineerimist ja kiirgus kõrva umbes 15 minutit, teatamise hetkel kaebas vaktsineeritu kerget ebamugavustunnet neelamisel.

Kõik vaktsiinid võivad põhjustada kergeid paikseid reaktsioone ja üldnähte (peavalu, palavik, väsimus jt). Need reaktsioonid on vajadusel leevendatavad valuvaigisti või paikse külma kompressiga. Palaviku ja nõrkuse vm üldnähtude korral tuleks puhata. Nähud mööduvad üldjuhul paari päevaga.

Kõigist vaktsineerimise järgsetest kaebustest tuleb vaktsineerijale teada anda. COVID-19 vaktsiinide ohutusprofiili täiendavaks kirjeldamiseks peavad tervishoiutöötajad ametile teatama kõigist süsteemsetest ja tõsistest kõrvaltoimetest, mille puhul peavad seost vaktsiiniga võimalikuks.

Patsient võib teatada ravimiametile ka neist reaktsioonidest ehk kõrvalnähtudest, millel arsti hinnangul seos vaktsiiniga puudub.

Kogutavad andmed võimalike kõrvaltoimete kohta aitavad selgitada vaktsiini ohutusprofiili. Uute andmete lisandumisel täiendatakse vajadusel ravimiteavet – lisatakse kõrvaltoimeid, täpsustatakse hoiatusi ja vastunäidustusi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Andmekaitse
3 aastat tagasi

Miks te avaldate selliseid delikaatseid isikuandmeid? Kogu info seoses kõrvalmõjudega tuleks salastada, et elanikkond saaks kiirelt vaktsineeritud ja norm elu juurde tagasi. Väikesed kaod on paratamatud. Inimeste vabadused satuvad ohtu taolist infot avaldades.

Aru
3 aastat tagasi
Reply to  Andmekaitse

Mis moodi need delikaatsed on? Tegemist ei ole ju isiksustatud informatsiooniga, isegi elukohta pole mainitud.