Raimond Kaljulaid: erakorraline pensionitõus on samm õiges suunas

Lääne Elu

info@le.ee

Raimond Kaljulaid. Foto: Arvo Tarmula
Raimond Kaljulaid. Foto: Arvo Tarmula

Detsembri teisel nädalal kiitis riigikogus ülekaaluka häälteenamusega heaks erakorralise pensionitõusu seaduse. Pensionitõusu poolt hääletas 88 saadikut, erapooletuid ei olnud, vastu oli üks – Jürgen Ligi Reformierakonnast. Riigikogus näeb harva sellist üksmeelt.

Valimiskampaania ilusate sõnade kõrval eksisteerib ka tegelikkus, mis ei ole nii ilus. Ma olen kõigiti nõus oma hea kolleegiga riigikogu väliskomisjonist, Mihhail Lotmaniga, kes ütles hiljuti usutluses Maalehele: „Nüüd juba varsti kolm aastakümmet on Eesti valitsus, Eesti ühiskond püüdnud näida parem, kui ta tegelikult on.” See on tõesti nii.

Peaaegu pool kõigist Eesti eakatest ja kolm neljandikku üksinda elavatest eakatest elab vaesuses. Nad ei ole alla suhtelise vaesuse piiri langenud ühtäkki, ootamatult, näiteks praeguse kriisi mõjul. Küsimus on: kaua veel?

Pensionitõus on samm õiges suunas, kuid sama seaduseelnõu seletuskiri tõdeb, et eakate suhteline vaesus väheneb selle 16eurose pensionitõusu tulemusel vaid pisut üle protsendi. Kindlasti ei saa öelda: „Tehtud!” Pensionid peavad tõusma, kuid me ei tohi unustada ka teisi eakate jaoks kriitilisi valdkondi – arstiabi, sotsiaalteenuseid, aga ka maksupoliitikat.

On arusaamatu, miks Eesti riik kogub keskmiselt pensionilt tulumaksu. 2016. aastal ametisse astunud valitsus, kuhu kuulusid ka sotsiaaldemokraadid, tõstis tulumaksuvaba miinimumi 500 euroni. Aga see oli neli aastat tagasi. Keskmine pension peab saama tulumaksuvabaks, kuid veel parem on, kui lisaks sellele kehtestame ülejäänud Euroopa eeskujul tavapärase klassikalise astmelise tulumaksu, mis kohtleb õiglaselt ka töötavaid pensionäre.

Inimestele valmistab suurt muret hooldekodukoha maksumus, kuid mitmel pool tõusevad uuel aastal ka hooldekodutasud.

Eesti tervishoid on kõrgel tasemel tänu pühendunud tervishoiutöötajatele, kuid tuleviku kohal on üha tumedamad pilved. Õdede palgad on madalad, arste ei ole piisavalt. Tervishoid sai eelmise valitsuse ajal tugeva rahasüsti, kuid ka siit tuleb edasi minna.

Kõige halvemas seisus on sotsiaalteenused. Eakad ja nende lähedased, kes vajavad toimetulekul abi, on sageli abitus olukorras. Lood, mis nad räägivad, on südantlõhestavad.

Tunnistagem, et kohati ei soovita sotsiaalküsimustega ka piisavalt tõsiselt tegeleda. Poliitilisel tasemel ja eriti valimiste eel on lihtsam keskenduda pilkupüüdvamatele asjadele. Üleriigiliselt on aga nii pensionite kui tervishoiu ja sotsiaalteenuste tasemete tõstmisel peamiseks takistuseks rahapuudus, mis on seotud maksu- ja rahanduspoliitikaga.

Me võrdleme ennast põhjamaadega ja see ongi õige. Usun, et paljudel oli taasiseseisvumise ajal silme ees Soome eeskuju koos lootusega, et oma saatust ise kujundades hakkame elama nagu soomlased ja rootslased. Põhjamaade heaoluriikide eeskuju ongi tõeline edulugu, millest õppida.

Siin peame aga ausalt vaatama OECD võrdlusandmeid meie maksutasemete kohta ning tõdema, et Eesti ei suuda mitte mingil juhul tagada sama häid ja kättesaadavaid avalikke teenuseid, kui meie maksukoormus on põhjamaadest märkimisväärselt madalam. Praegu liigume teises suunas – meie maksukoormus langeb järgmisel aastal. Õhuke riik ei suuda tagada elamisväärset pensioni.

See ei tähenda, et peaksime Eesti inimeste sissetulekuid veel kõrgemalt maksustama. Vastupidi. OECD on meile selgelt soovitanud langetada tööjõumakse ja kaudseid makse (käibemaks, aktsiisid) – ja mõelda varamaksudele. Ja kahtlemata vajab Eesti hoolduskindlustust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kohe...
3 aastat tagasi

…ei tea,mida teha selle 16€ pensoni tõusuga? Oleks 160€, siis kohe 1- kuu pensini kingiks riigikogule,saaks vähemalt rahulikult magada.

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Kohe...

asi seegi, kuigi jah üksikisikule naeruväärne summa ehk. Refi erakonna valimislubadus oli ennem, et 33 protsenti tõstetakse kohe pensioni, mis aga jutuks jäigi. Nüüd vähemalt midagigi tehakse, numbrid on väikesed küll, aga kui see iga poole aasta tagant nii tõuseb, siis pole isegi mitte paha. Tulumaks tuleb veel pinsilt ära kaotada ja kõik saab klaariks!

kuidas
3 aastat tagasi

libedikkude meedia tolasid ära kasutab

Majaomanik
3 aastat tagasi

Neljakümnendal aastal reetsid riigi,nüüd tavad riigi narkootikumidega üleujutada!

2. kodanik
3 aastat tagasi

Sotsi juttu saab alati tasuta lugeda….. 🙂

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

justnimelt ja konservatiivide oma pole üldse saadaval. Siis kisavad, et ajakirjanike suud tahetakse lukku panna, ise on nii kallutatud, et vähe pole. Tahaks lugeda ka mida teise maailmavaatega poliitikud asjast arvavad, aa ei, ei ole arvamuslugusid.

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Nojah

Kaljulaidi tragikoomiline võitlus narkomaanide ‘õiguse’ eest saada mustalt turult riigi poolt kontrollitud narkootikume ei kannatanud siia lingi panekut välja ning kustutati. Olgu siis juba kommentaariumi päises hoiatus, et lingid on üldse keelatud. Konservatiivide arvamuslugusid ootan ka mina. Ent isegi mittekonservatiividelt oleks huvitav kuulda argumenteeritud kriitikat näiteks tänasele Uute Uudiste artiklile: “USA valimistel tegi Dominion Voting Systemsi tarkvara „inimlikke eksitusi“ Bideni heaks”.

küll
3 aastat tagasi

meeldib mehel ennast võõraste sulgedega ehtida, luba meile veel kommunismi ka seltsimees

ongi on
3 aastat tagasi
Reply to  küll

Miks peaks kommunismi lubama? Kitsaskohtadele juhtis tähelepanu, mõnel hakkas kohe valus.

ai vai
3 aastat tagasi
Reply to  ongi on

kus tuli nüüd suur juht ja õpetaja

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  ongi on

mida te kaitsete? Mingi õige tegelane teiearust või?

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  hmm

Kas mõisa ahjud köetud, et suud pruugid?

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  viloloog

kas teie olete narkomaan?