Terviseamet: Eestis on alanud viiruse epideemiline levik

BNS

Külastuskeeld. Foto: SA Kuressaare Haigla
Foto: Pixabay

Terviseameti peadirektor Üllar Lanno sõnul kasvab koroonaviirusesse nakatumine kiiresti ning Eestis on alanud viiruse epideemiline levik.

Lanno ütles reedel ajakirjanikele, et koroonaviirusesse nakatumise tase tõuseb kogu riigis ning kui seni levis viirus piiritletud kolles, siis nüüd on Eestis alanud viiruse epideemiline levik.

Ta lisas, et kuna Põhja piirkonnas on viiruse levik nii kiire, ei suuda terviseamet edastada enam üksikasjalikku infot nakatumiste kohta.

Lanno sõnul tähendab viiruse kiirem levik ka suuremat survet haiglatele.

Sotsiaalminister Tanel Kiige sõnul liigub Eesti väga selgelt  tervishoiualase kriisi suunas. „Tänased numbrid kinnitavad seda,” ütles ta. Minister nentis, et praegused näitajad hakkavad parimal juhul langema paari nädala möödudes ning seda juhul, kui praegu teha õigeid otsuseid.

Kiik kutsus inimesi üles viibima rahvarohketes kohtades võimalikult vähe. Ta lisas, et terviseamet töötab praegu oma võimete piiril.

„Kuna viiruse levik on nii üldine, siis kõigi suuremate ürituste puhul tuleb mõelda, kas nende külastamine on ohutu,” ütles Lanno. „Suured kogunemised hakkavad muutuma osalejatele ohtlikuks.”

Terviseamet kutsub kohalikke omavalitsusi üles kaaluma avalike ürituste kooskõlastamist. Lanno sõnul soovitab amet  ära jätta üritused, sealhulgas ka jõulu- ja uusaastapeod.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Linlane
3 aastat tagasi

pange ükskord need joomakohad kinni, siis väheneb nakatumine ja ei pea enamus elanikke kannatama nende väheste pärast, kes neid asutusi külastavad.

justnimelt
3 aastat tagasi
Reply to  Linlane

igast joomaurkad Haapsalus peaks tõepoolest sulgema, vaevalt sellega inimkond midagi kaotab. Korralikud söögikohad on avatud, sellest piisab küll ja küll.

K.S.
3 aastat tagasi

Niiet kodanikud, tehkem kõik võimalik et terviseamet ei peaks “võimete piiril” töötama? Minult ja Sinult küll tööandja kipub seda nõudma a ju riigiametites on kuidagi teistmoodi…lõputud kohvipausid, FB ja palk maksumaksjalt…Vahest peab ka pisut pingutama, ütleks…

Postimees
3 aastat tagasi

Tervitan kõiki siinse foorumi Lamemaalasi 7.novembri puhul

Covid
3 aastat tagasi

Aga miks inimesed enam tänaval kokku ei kuku nagu koroona alguses levisid videod?

Postimees
3 aastat tagasi
Reply to  Covid

Hakkavad kukkuma kui haiglad täis…
Selliste eitajate ja pohhuistide tõttu nüüd hakkab halbasid asju juhtuma…

Kohustuslik
3 aastat tagasi

propaganda taas täies hörs.

Juhan
3 aastat tagasi

Nii epideemiline haigus, et selle kinnitamiseks/tuvastamiseks peab inimene kõigepealt testi tegema, et selgeks teha, kas tal on surmav tõbi või mitte.

Postimees
3 aastat tagasi
Reply to  Juhan

Juhan
Sa oled loll.. Võta seda kui komplimenti!

Postimees
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Ja veel…
Gripi vastu on vaktsiin…
Koroona vastu ei ole…
Suremus on hetke teadmiste põhjal 5x suurem kui gripil

Ko & Roona
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Arkadi Popovi sõnul lausa 5 kuni 10 korda suurem kui gripil.

Maakas
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Ilmselt oleks ka gripi puhul suremus oluliselt suurem, kui see leviks sama kergelt kui koroona. Gripp ei levi juba seetõttu lihtsalt, et gripihaigel on nii jubedad sümptomid, et ta ei tule vabatahtlikult voodist väljagi, rääkimata mööda ilma ringi töllerdamisest. Koroona kulgeb aga sageli hoopis ilma sümptomiteta. Koroonasse suremus on praegu ikkagi veel suur küsimärk. Kui inimesel on nt äge südamepuudulikkus või neerud ei tööta hästi, võib ka lihtsalt nohu saamine organismi nii palju nõrgestada, et inimene sureb. Kas siis pannakse surmatunnistusele kirja, et suri nohusse?

eem
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

kuskohas saab gripi ja koroona surmasid arvudes võrrelda? Ma pole küll leidnud, hea kui jagaksite siin viidet.

aaa
3 aastat tagasi
Reply to  Juhan

pole niiväga surmav tõbi ju, surmav tundub kuidagi, et kõik saavad nakatumisel surma, tegelikult mingi 99, 89 protsenti paraneb sellest. Surnute arv on küll suur arvudes, aga protsentuaalselt on see ju siiski tühine nummer, et paanikat tekitada. Aga näiteks kasvõi maskitootjatele on paanikat vaja. Ei tea miks?

alalhoidlik
3 aastat tagasi
Reply to  aaa

To aaa: Oletame, et tõepoolest sureb koroonaviiruse kontrollgrupis vähem inimesi kui gripi kontrollgrupis. Teisalt jälle teame, et covid-19 on märksa kergemini nakkav, levides kaugemale ja ‘rippudes’ õhus aerosoolina märksa kauem kui tavaline piisknakkus. Millest järeldub, et koroona lööb massiga. Piisab ühest raskelt põdejast 100 nakatunu kohta ning Eesti vajab juba tuhandet haiglakohta ainuüksi koroonapatsientidele (eeldades, et miljon elanikku on üheaegselt nakatunud). Millest tuleneb ka massnakatumise ärahoidmise vajadus. Asjata ei kurdeta paljudes Euroopa riikides, et nende med. süsteem töötab covid-19 tõttu piirkoormusel! NB! Mulle ei meenu seoses gripi ennetustööga ühegi ürituse ärajätmist, inimesed on gripi kõrvalt elu täiel rinnal jätkanud. Lisaks… Loe rohkem »

aaa
3 aastat tagasi
Reply to  alalhoidlik

jäta meelde, et enamuses siiski haiglaravi ei vaja, aga selles on küll õigus, et kergelt nakkav! Hügieen päästab ka palju, aga maskides ma küll kahtlen väga, eriti kui inimene seab järjekordselt enda hüve muu looduse kahjuks

alalhoidlik
3 aastat tagasi
Reply to  aaa

To aaa: Mask on ainuke, mis (kui ei päästa) vähemalt leevendab nakkumist, sest saad väiksema viirusedoosi ja põed kergemalt. Ise olen tänavu ühe korra (veebruaris) Läänemaalt väljas käinud, viibides vaid paar tundi Tallinnas oma autost väljaspool. Ometi õnnestus kusagilt, pigem siiski Haapsalust, saada veresoonkonda ja (kuulmis)närve rikkunud covid-19 tüsistus. Ise tabasin ära, et tegu on covidi tüsistusega, sest olin lugenud kõik kättesaadavaid koroonaviiruse-teemalisi artikleid. Kohalik perearst ja kõrvaarst nakatumist ei tuvastanud, kuni lasin mitu kuud hiljem teha oma raha eest antikehade testi. Tulemus oli positiivne. NB. Kevadisel koroonaperioodil käisin poes korra nädalas ja desinfitseerisin hoolikalt aga näe, ikka polnud pääsu.… Loe rohkem »

aaa
3 aastat tagasi
Reply to  alalhoidlik

nu nuh, ära maski siis kuskile veekogusse viska näiteks, või unustad pargipingile, kuskohast tuul selle sinna viib. Maski kandmisega kaasneb peale enesekaitse ka suur vastutus ümbritseva looduse ees! See on juba suur murekoht, sellest tahan kirjutada, nii et sa aru saaks lõpuks.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Juhan

Paanika paanika, kirjutate sellest nagu see oleks mingi must katk, kõik sureme homme ära. Minuarust liiga üle, eriti veel Lääne Elus!?!?! Kui palju teid linnas surnud on selle pärast, kui palju Eestis surnud on selle pärast, kas tunnete kedagi kes on sellesse haigestunud üldse ja ära surnud???? Küsimusi on palju

Postimees
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Agu…
Tean kes on surnud Corona katku…
Nii, et ära mölise siin pruun ahv

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

ei tea sa midagi. Pole vaja valetamas käia ja paanikat üles ajada

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

viimase lause oleksid võinud kirjutamatta jätta, muidu tundus juba päris arukas kommentaar olevat alguses.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Tõepoolest, üks rumal jõuab rohkem küsida kui sada tarka vastata!