Erkki Bahovski: võitja otsustagu valimisurn, mitte kohtusaal

Erkki Bahovski.

Erkki Bahovski.

Nagu oligi oodata, ei saanud me eile ehk kolmapäeva pärastlõunaks teada USA presidendivalimiste võitjat. Posti teel saabunud hääli oli koroonapandeemia tõttu tulnud tavalisest rohkem ja nende ülelugemine võttis aega.

Küll aga – samuti oodatult – tegi eile hommikul (kõik Eesti aja järgi) Valges Majas avalduse president Donald Trump, kuulutades end valimiste võitjaks. Peale selle soovis ta häälte lugemise peatamist, ähvardades muidu minna ülemkohtusse.

Ses valguses peab lootma, et Trump osutub tagasivalituks, sest siis saaks rääkida avaldusest vaid kui möödunud episoodist. Ausad ja vabad valimised on USA ja tegelikult mis tahes demokraatia põhialus. Kui võtta valimisõigus ära sadadelt tuhandetelt, võibolla miljonitelt inimestelt, nii nagu seda teeks häälte lugemise peatamine, oleks tegemist demokraatia fundamentaalsete aluste rikkumisega.

Mitmedki analüütikud jõudsid eile hommikul nentida, et ajal, kui ameeriklased käivad ise üle maailma vaatlemas valimisi, et nood vastaksid demokraatlikele standarditele, teeb nende president avalduse, mis kaldub kõrvale demokraatlikest traditsioonidest.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jamps
3 aastat tagasi

meil ka ju räägivad kõik demokraatiast , aga seni kuni omosid, moslemeid ja värvilisi tunnistad .. küik mängiks ringmängu .. kakad, ossid, lauristinid, krkad, tsahknad, kaljulaidide paar jne … aga on va ekre ja demokraatia kohe mokas.

Liba-meedia
3 aastat tagasi

Kuna Trumpi ei suudetud siiani murda mingite võtetega ja sai selgeks, et ausate valimistega Trump jääks Valgesse Majja edasi, oligi plaanitud demokraatide poolt valimiste võltsimine, kui ainus võimalus võim haarata.

Feminism hävitab ühiskondi
3 aastat tagasi

Demagoogiast nõretav paskvill. — Vabariiklased ütlesid juba ammu, et demokraadid plaanivad valimisi võita igasugu vahendeid kasutades. Tohutud rahamassid ja võlts-meedia on selle vasak-radikaalide võimu-kaaperdamise olulised tegurid. Täielikud anomaaliad mitmete osariikide häälte-lugemises jpm, on faktid, – ja kaebused jõuavad kindlasti Ülemkohtusse.

liberastide õukonna lakei
3 aastat tagasi

on öelnud.

e-võltsija
3 aastat tagasi

sellel urnil sada ava