Statistikaamet: kella keeramine paneb valget aega maha magama

BNS

Kellakeeramine. Urmas Lauri

Statistikaameti arvutused näitavad, et kella keeramise tulemusena magavad Eesti elanikud maha arvestatava osa valgest ajast, mis tähendab, et inimeste unerežiimile kasulikum aastaringne suveaeg.

Statistikaameti iga kümne aasta järel läbi viidav ajakasutuse uuring annab muuhulgas ülevaate ka Eesti elanike ärkamis- ja magamaminekuaja kohta. Viimasest, 2010. aasta uuringust selgus, et 10-aastastest ja vanematest inimestest suurem osa, üle 66 protsendi magab tööpäeva hommikuti vähemalt kella 7-ni, laupäeval 7.30-ni ja pühapäeval 8-ni. Magamaminekuajad varieeruvad 23–24.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Kaja Sõstra sõnul magab Eesti elanik valgel ajal keskmiselt 365 tundi ehk kaheksatunnisest uneajast 12,5 protsenti „Aastaringse talveaja puhul magaksime aga valgel ajal 564 tundi ehk 19 protsenti uneajast ja pideva suveaja puhul 352 tundi ehk 12 protsenti uneajast. Seega oleks inimeste unerežiimile kasulikum aastaringne suveaeg, sest siis jääb rohkem unetunde pimedale ajale,” selgitab Sõstra.

Euroopa Liidus on arutlusel kellakeeramise lõpetamine, aga veel ei ole selge, kas otsustatakse talve- või suveaja kasuks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Taxojuht
3 aastat tagasi

Kella tuleks 2 korda kuus keerata.Sest siis tuleb tööd juurde,kuna inimesed jäävad hiljaks ja ka bussiajad ei klapi tihti.

Postimees
3 aastat tagasi

Miks ei või olla vööndiaeg???

valiku küsimus
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

ikka võib. Pimedas, nagu me oleme, oleks suveajas rohkem valgust inimeste aktiivse päeva osas. Magada saab pimedas küll.

Mõte
3 aastat tagasi

Tehke mis tahate, aga lõpetage ometi ükskord see seierite keerutamine! Kaua küll ühe tobeduse lõpetamine võib veel aega võib võtta?!

no vaat´
3 aastat tagasi
Reply to  Mõte

Kokkuleppe asi. Eestil kohe ja üksinda on seda pea võimatu lõpetada.

Mees metsast
3 aastat tagasi

Keegi ei keela hommikul varem üles tõusta , aga talvine s.o. vööndi aeg on ikka maailmas esivanemate poolt kehtestatud aeg , mitte mingisugune oma tehtud aeg.

mõttel on jumet
3 aastat tagasi
Reply to  Mees metsast

Keegi lihtsalt ütles Sulle, et talveaeg on vööndiaeg. Kui nüüd on valida, kas suve või talveaeg, siis, jah, ärkveloleku aeg on suveajas valdavam. Ehk siis suveajal just inimene ei maga seda valgemat aega nii palju maha. Asi pole soovis vara ärgata.

Irw
3 aastat tagasi
Reply to  Mees metsast

Vanasti elati ikka päikese , mitte kella järgi

Pamp
3 aastat tagasi
Reply to  Mees metsast

Vanasti mindi kl 6 hommikul lehmi lüpsma ja heina niitma. Elati päikese järgi.
Kas arvate, et tänapäeval viitsivad mugavat elu elavad inimesed kl 6 või 7 tööle minna, vaevalt.