Belovas: inimene on loomult uudishimulik

Laupäeval pälvisid zooloog Aleksei Turovski, emeriitprofessor Talvi Märja ja Noarootsi gümnaasiumi direktor Laine Belovas haridustöötaja elutööpreemia ning tõdesid pühapäeval saates „Hommik Anuga”, et kedagi vägisi õppima panna ei saa, võimalik on luua vaid õppimiseks sobivad tingimused. Samas usuvad nad, et inimene on loomult uudishimulik ja huvi olemasolul õpib igatahes.

Keegi neist ei nõustunud väitega, et inimene pole loomupäraselt aldis õppima. „Inimene on loomult uudishimulik,” sõnas Belovas, kuigi nõustus, et inimene on loomult ka laisk.

Kui Belovas läks Noarootsi, teadis ta, et tema koolis ei hakka lapsed kahekaupa vahetunnis koridoris jalutama nagu Nõukogude ajal ega laupäeviti koolis käima. „Tol ajal ei pidanud vanemad enam laupäeviti tööle minema, aga lapsed pidid kooli minema. Nad ei tahtnud seda. See oli nii lihtne jagada need mõned tunnid nädala peale ära,” ütles Belovas.

Selle käigu peale kutsuti aga Belovas haridusosakonda vaibale. „Küsiti, et kuidas nii saab teha. Ma ütlesin, et minu meelest saab hästi – õpilased on õnnelikud, lapsevanemad on õnnelikud. Ainukesed, kes rahul pole, on naaberkoolide õpetajad.”

Belovas ütles, et olukordades, kus vanemad ründavad õpetajaid, on vaja direktoril võtta juhiroll ja hoida õpetajaid. „Meie koolis neid muresid ei ole. Meil on väike kogukond ja meile ei sobi selline käitumine, et õpetajad saadetakse kuhugi kaugele.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments