Galerii: kunstikoolis on Ernst Enno luulest inspireeritud näitus

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 21
Kristel Terepingi töö on inspireeritud Ernst Enno luuletustest „Kured” ja „Öö valge on õnn”. Malle-Liisa Raigla

Haapsalu kunstikooli hoovigaleriis on Valge Daami kirjastuse illustratsioonide näitus „Ernst Enno ja teised luuletajad“, kus kõik rühmituse liikmed on väljas töödega, mis on inspireeritud Enno luulest.

Näitusel on väljas rühmituse seitsmelt liikmelt kaks või kolm tööd. Rühmituse eestvedaja Aide Leit-Lepmets rääkis, et kolm tööd on neilt, kes osalesid projektis „Sina oled mu pelgupaik“. Vähemalt üks luuletus pidi algselt olema „Tuul käib tühjal rannal ringi“, kuid lõpuks tegid selle järgi luuletuse vaid kaks rühmituse liiget.

„Põnev on mitu kuud hiljem oma tööd üle vaadata. Ma näen siin asju, mida ma üldse kujutanud ei ole,” ütles Kristel Tereping oma tööd tutvustades. Pildi, millelt Tereping uusi detaile avastas, oli ta teinud Krafinna luuletusele „Lumi“ ja nüüd leidis endalegi üllatuseks pildi nurgast aknakese.

Terepingi teine töö sai alguse Enno luuletusest „Kured“ – selle järgi on pildil kured. Tereping soovis pildile ka Ennot. „Aide (Leit-Lepmets) tegi hüpates monumendist pildi, sest Ernst Enno profiili polnud kuskilt leida,“ rääkis Tereping.

Sealt läks pilditegemine edasi – autor kuulis Enno sõnadel laulu „Öö valge on õnn“ – sellest tuli pildile ööbik, Haapsalu päikeseloojang ja toomkirik.

„Mulle meeldis mõte, et vihma piisad tulevad taevast meie pärast alla ja Ennol oli ristikheina motiiv ja nii ma kujutasin, et vihmapiisad saavad valgeks ristikheinaks,“ rääkis oma tööst Kersti Brant.

Brant kujutas oma teisel tööl Ennot rahva seas, kus luuletaja olema pidi, kuid tundis end seal üksikuna.

Leit-Lepmets rääkis, et tema üks töö valmis enne, hiljem tuli luuletus järele. Teine töö aga on inspireeritud lasteluulest. Enno luuletused olid mul lapsepõlves kõik peas, aga leidsin ühe, mida ma polnud näinud,“ rääkis Leit-Lepmets.

Luuletuses „Juss päikesele“ inspireeris Leit-Lepmetsa read „Vii mind vikerkaare peale, pane ratsa istuma – siis ma hõiskan üle ilma – lõokese häälega.”

Lisaks näeb näitusel pilte aastaaegadest, hingelilledest ja unenäost.

Malle-Liisa Raigla ja Arvo Tarmula fotod

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments