14

Haapsalu saab koroonatestimise

Proovi võtmine on teile kindlasti ebameeldiv, aga pole parata, selgitas koroonatesti teinud arst end testima tulnud patsinedile. Foto: Urmas Lauri
Drive-in proovivõtt Hiiumaal. Foto: Urmas Lauri

Reedest laieneb Haapsalusse avalik koroonaviiruse testimine. Lisaks Haapsalule laieneb lähipäevil testimine ka Paidesse, Rakverre, Jõgevale ja Valka.

„Qvalitase tervisebussid hakkavad proove koguma intervalliga seitsmes linnas, näiteks mõnel päeva testime inimesi hommikul Tartus ja pärastlõunal juba Jõgeval või Valgas. Või töötame ühe terve päeva Viljandis ja järgmisel päeva Haapsalus. Kokku on meil proove võtmas enam kui 20 spetsiaalse väljaõppe ja auditi läbinud protseduuriõde, lisandub tugipersonal,” ütles Qvalitas arstikeskuse juhatuse liige Tõnu Velt.

„Kui paljudes maakonnakeskustes ei saanud seni proove anda, siis nüüd saame mobiilsete proovivõtukohtadega inimestele lähemale tulla. Eelmisel nädalal laiendati ka terviseameti ja perearsti seltsi poolt nende inimeste ringi, kes saavad end testima tulla, mistõttu usume, et võrgustiku laiendamine uutesse linnadesse on oluline samm. Tunnustan siinkohal riiki, terviseametit ja tänan Qvalitast, kellega koos selle võimaluse saame luua,” ütles avaliku testimise koordinaator, Medicumi juhatuse liige Tõnis Allik.

Kokku on Eesti inimeste testimise võrgustikuga seotud inimesi seitsmest erasektori meditsiiniettevõttest ja kolmest haiglast. Tallinnas ja Rakveres panustavad proovide võtmise nimel Medicumi töötajad. Tartus, Viljandis, Pärnus, Haapsalus, Paides, Jõgeval ja Valgas on tervisebusside juures  elanikelt proove võtmas Qvalitase personal. Corrigo tervisekeskus korraldab testimist Narvas ja Ida-Viru keskhaigla Kohtla-Järvel. Kuressaares ja veidi hiljem liitunud Kärdlas on elanike testimise eest väljas kohalike haiglate personal. Kodus proovivõtmise brigaadidega aitavad Fertilitas, Alre ja Eldred Medical.

Testimiseks:

  1. Helista oma perearstile!
  2. Kui perearst otsustab, et testimine on vajalik, edastab ta saatekirja laborisse ning sealt helistatakse sulle, et leppida kokku testimise aeg ja koht. Oota kõnet.
  3. Sõida autoga kokkulepitud kohta õigel ajal ja võta kaasa dokument! Ninaneelu proovi saab anda vaid saatekirjaga inimene kokkulepitud ajal isikut tõendava dokumendi alusel. Niisama ei ole otstarbekas kohale tulla, testitakse eelregistreeritud inimesi. Testima tulles ei ole otstarbekas võtta samasse autosse pereliikmeid.
  4. Oota vastust, sulle helistatakse! Vastused saab järgmisel päeval, inimesele helistatakse. Vastused liiguvad ka digilugu.ee keskkonda.
  5. Kui sinu proov osutub positiivseks, siis püsi kodus, järgi perearsti eelnevalt antud soovitusi, tervise halvenemisel võta ühendust oma perearstiga või kutsu kiirabi helistades 112.
NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
ment
ment

Mul ka ei ole juhilube! Mul on ainult ÜKS juhiluba,kus on ära märgitud sõiduvahendi kategooriad ,milledele on antud juhtimisõigus (venelastel on load-prava)

troska
troska

Mida te selle teadmisega peale hakkate? Saate diagnoosi, kuigi tunnete ennast hästi..varsti saate endale äpi, mis annab kõigile teada, et teid tuleks ühiskonnast eraldada…Võiks kohe märgi rinda riputada nagu kunagi juutidega tehti..

inetu suhtumine
inetu suhtumine

Sellise suhtumisega just tulekski ühiskonnast eraldada, täppi panid. Mis mõttes, polegi oluline, kas oled haige või terve? Tasub järgi mõelda.

Ko & Roona
Ko & Roona

Selle teadmisega hoidute teisi nakatamast. Vastasel juhul see jama ei lõpegi meil ära.

Pamp
Pamp

Sellepärast see mudalinn Haapsalu ongi siiani nagu luik mudatiigis. Pole testitud, pole nakatunuid. Kui siin ikkagi iga päev testitaks, siis leitaks haigeid ka.

Haapsalu inimene
Haapsalu inimene

jälle sõida, aga mis siis saab kui mul pole juhilube?

Luli
Luli

Siis saab endale brigaadi koju kutsuda

süsimust iroonia
süsimust iroonia

ametniku maailm on lihtne – pole autot või juhiluba, järelikult pole inimene.

Milleks
Milleks

Egas load ei sõida ju. Vana tõde

Lõpuks ometi!
Lõpuks ometi!

Lõpuks ometi. Haapsalu ju ikkagi ka linn.

Postimees
Postimees

Haapsalu on väga suur linn
Kuni Kasari jõeni välja

et on nii
et on nii

Linn või maa, inimesedelavad igal pool ja pole normaalne sõita mitusada km. et testi teha.Nüüd peaks esmajärjekorras sinna minema inimesed kellel mitu riskifaktorit tevise osas.

ja-jah
ja-jah

Ajakirjanikud, paluks nüüd hoida inimesi kursis, mitu testi tehtud, palju positiivseid jne. Üldnumber terve Läänemaa kohta on üldinfo. Vajalik oleks edaspidi kui testivastused saadud välja tuua nt. Haapsalu linna kohta. Sellest oleks inimestele infoks suur abi kuidas käituda teades kui palju on haigusekandjaid. Kevad tuleb, vaja aiatarbeid ,seemneid jne soetada. Hea kui teame nakatumisohu tõenäosust

wpDiscuz