Marju Himma: kriisi lahendab otsustusvabadus ja karjaimmuunsus

Astun kell 7.45 tänavale. Poolteisekilomeetrisel jalutuskäigul, mis lahutab mu kodu Karlstadi ülikooli linnakust Kesk-Rootsis, silman kolme inimest.

Ülikoolis kohtan kohvinurgas veel üht. Kabinetis olen üksi – kolleegid töötavad kodus, omal soovil. Kogu ülikoolilinnak on tühi. Need, kes on siin, on tulnud vabatahtlikult, sest tegelikult ei ole kohustust töötada kodust ega ka kohustust tööl käia. See on igaühe otsus.

Minagi olen siin, Rootsis, oma tahtel. Ehkki võinuksin peatada oma töölepingu, naasta koju Eestisse, olla karantiinis ja oodata, mida kevad toob. Valisin aga Rootsi, sest tunnen end siin sama turvaliselt kui Eestis. Ma ei leia, et ühe või teise riigi valitud strateegia koroonakriisiga toime tulemiseks oleks parem või halvem, aga strateegiad on selgelt erinevad.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati
4 aastat tagasi

Karjaimmuunsus aga tähendab, et noored ja tugevad põevad koroona läbi, aga nõrgemad ja vanurid surevad. Seda tahategi? Dr Zhong Nanshan, Hiina juhtiv meditsiiniekspert ütleb, et pandeemiaga võitlemiseks peavad kõik maailma valitsused koostööd tegema. ,,Kõige privitiivsem ja efektiivsem meede on panna inimesed kodus püsima.” Siin saab igaüks anda oma panuse, järgi reegleid, mida valitsus on kehtestanud. #püsikodus, #OhutusAlgabSinust jne.
Päikest päevadesse ja olge kõik terved!

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Mati

See on normaalsetele inimestele, eestlane on egoist!

Elu
4 aastat tagasi

Rootsil on õige strateegia ei lõigatud kohe elu ära.
Rahvas hoiab ilusti vahet ja ei käi kogunemas jälgivad reegleid .Ei ole käskusid ja keelde tegelikult hakkavad ju inimesed isegi rohkem kogunema nii ,et seda ei saa kontrollida .Peamine ,et vabadust ei võetaks. Kogu inimkond ei hävine ja ei oleks vaja tekitada raskusi juurde .Majandus ja heaolu on nr.1 turvatunne peaks jääma..

Jaan
4 aastat tagasi
Reply to  Elu

Ja tänaseks on Rootsi haiglasüsteem sisuliselt kokkuvarisenud. Pea 400 surnut ja kuna intensiivravil olevatele inimestele ei jagu hingamisaparaate siis püütaks haigete olukorda leevendada morfiniga…

Elu
4 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Need inimesed olid reisidel otseselt kokku puutes haigetega ja loomulikult tehti üks viga ei kuulatud soovitusi hoiduda reisimisest.Kahjuks kõik ei saa terveks.Rootsi pani karantiini viiruse kandjad hoidis leviku ära .Rahva arvu järgi on vähe haigestunuid ja paljud paranevad.

2. kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Elu

Kui sa juba arve hakkasid vaatama, siis peaksid aru saama, et haigestunute vähene arv ei ole loogiline. Ju lihtsalt ei ole piisavalt testitud.

N59+
4 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

testmise tulemusel ei saa infot ainult haigustunute kohta vaid ka lihtsalt sümptomiteta viiruskandjate kohta. viiruse kandja võib ka mitte haigestuda…

Numbrid räägivad
4 aastat tagasi
Reply to  Elu

Rootsis 400 surnut. Saksamaal 1400. Riikide rahvaarv erineb 10 korda. Paar päeva tagasi oli Stockholmi ühe hooldekodu 250 elanikust 50 surnud ja ca 90 Stockholmi piirkonna hooldekodust oli viirus 29s hooldekodus sees (Rootsi rahvusringhäälingu ja DN andmetel). Ja see on süsteem, kus on nt Eestiga võrratult rohkem raha ja inimesi hoolekandesüsteemis. Britid lõpetasid regulaarlennud Rootsi – ei tea küll miks… Ja veel – hea teadustava juurde kuulub, et inimene ei esita ennast ega lase ennast esitleda eksperdina valdkonnas, kus ta ei ole ekspert. Arvamusvabadus ja arvamuste paljusus on tervitatav – lihtsalt tiitlitega tasub tagasihoidlikum olla, eriti olukorras, kus tõesti oma… Loe rohkem »

N59+
4 aastat tagasi

Hooldekodudes võib surma olla rohkem ka seetõttu, et vanad inimesed on allkirjastanud nõude, et neid ei elustata (seda on ilmselt teinud väga paljud). See tähendab ka kunstlikku hingamist. Kui on aeg minna, lastakse neil väärikalt minna, mitte ei topita torude külge. Ka mu emal on selline kiri arstidele, mis keelab elustamise. Minu arvates väga õige.

Volts
4 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Rootsis anti arstidele ametlik korraldus, et riskirühma ei tohi eelistada sisserändajatele. Piiratud ressursside tingimustes tähendab see seda, voodikoha ja hingamisaparaadi saab 30-aastane sisserändaja, mitte aga 70-aastane rootslane. Rootsi ei kehtesta piiranguid seetõttu, et võltkuvandi järgi on Rootsi kõige humaansem riik maailmas – kellegi õiguseid ja vabadusi ei tohi piirata aga tegelik põhjus on selles, et immigrantide piiramine tooks kaasa ulatuslikud massirahutused.

!!!
4 aastat tagasi
Reply to  Jaan

oled kohapeal , et tead ? ära plära kui reaalselt ise kohal pole!

Jaan
4 aastat tagasi
Reply to  !!!

Tänaseks pea 500 surma. Statistika on kõigile kättesaadav ka Eestis.

!!!
4 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Statistika, surid need inimesed koroonasse või koroonaga?