Haapsalu lasteaiad on lastest tühjad

Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Tarmula
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Tarmula

Kuigi valitsuse erikorralduse järgi on lasteaiad avatud, on Haapsalu lasteaiad lastest tühjad.

„Täna ei tulnud ühtegi last,“ ütles Tarekese lasteaia direktor Riima Velbre.

Velbre sõnul on neil avatud kõik rühmad ja lasteaeda tulevad lapsed saavad olla oma rühmas. Esmaspäeval oli lasteaias viis last. Homme hommikul on kõik õpetajad taas lapsi lasteaeda ootamas. „Kui tuleb, siis tuleb, kui ei tule, siis ei tule,“ ütles Velbre.

Haapsalu vanalinna lasteaiad on läinud teist teed. Esmaspäeval oli neil mõlemas majas – Tõrukese ja Päikesejänku majas – avatud kaks valverühma, kuid kahe maja peale oli esmaspäeval kohal neli last. Seetõttu otsustas lasteaed avada kahe maja peale ühe valverühma, mis on Päikesejänku majas.

Lasteaedade õppealajuhataja Merily Loderaud ütles, et ei ole otstarbekas lahti hoida kahte lasteaia maja, kui kohal käib nii vähe lapsi.

Loderaud kinnitas, et ühe lasteaiamaja sulgemise põhjuseks ei ole haigusjuhud.

Pääsupesa lasteaias on täna kohal kolm last, eile oli viis, kolmapäeval ja neljapäeval ei ole lasteaeda tulemas ühtegi last. Lasteaia direktori Maarika Aru sõnul on neil avatud üks valverühm. „Mida vähem inimesi on kohapeal, seda parem,“ arvas Aru.

Aru sõnul oli asutuste sulgemine õige otsus.

Haapsalu lasteaedadest käib kõige rohkem lapsi kohal Vikerkaare lasteaias, kus direktori Sirje Männi sõnul oli eile kohal 11 last ja täna kuus.

Valitsus otsustas, et kõik Eesti koolid on esmaspäevast e-õppel, lasteaiad jäävad avatuks. Paljud asutused on viinud töökohad kodukontorisse.

Täna saatis riik kohalikele omavalitsustele ja lasteaedadele juhised töö ümberkorraldamiseks, et vältida nakkuse edasikandumist. Riigi toimimise huvides on oluline, et lasteaiad ja –hoiud oleks avatud nii palju, kui hädavajalik ning nii vähe, kui võimalik. Munitsipaallasteaedade ja –hoidude lahtioleku ja töökorralduse otsustab jätkuvalt kohalik omavalitsus ning eraasutuste puhul pidaja.

Vältimaks nakkuse edasikandumist, tuleb lasteaedade ja –hoidude töö korraldamisel arvestada mitmete piirangutega:

  • Mistahes haigusnähtudega inimest ei lubata hoonesse.
  • Lasteaias ei osutata huvihariduse teenust.
  • Lapsevanemate ja võõraste sisenemine lasteaia hoonesse ei ole aktsepteeritud. Laste üleandmine korraldatakse väljaspool hoonet.
  • Hoones viibivate inimeste kontaktide hulk hoitakse võimalikult madal.
  • Rühmade vahel ei toimu liikumist ja kontakte. Lasteadades olevad spordiruumid, saalid, ujulad jms ei ole ühiskasutuses.
  • Lasteaia hoones korraldatakse kõigi hoones viibijate haigusnähtude seire ja ennetusmeetmete (näiteks käte pesemine, desovahendid jms) rakendamine.
  • Lasteaia töö ümberkorraldamisel arvestatakse terviseameti soovitustega kõrgendatud riskiga töötajate (vanus, kroonilised immuunsust langetavad haigused jmt) töö korraldamisel.
  • Lasteaia hoones haigusnähtudega inimese tuvastamisel tagatakse viivitamatult tema isolatsioon ja korraldatakse olukorra lahendamine nakkuse levikut takistavalt ning Terviseameti suunistele vastavalt.

Lasteaia juhatajal on õigus koostöös kohaliku omavalitusega oma töö ümberkorraldamisel leida optimaalne lahendus, sealhulgas ka distantsõpe vanematele vanuserühmadele. Eriolukorra ajaks on lasteaia juhatajal õigus täpsustada lapsevanema vajadust lasteaiateenuse järgi.

Kohalikud omavalitsused peavad vajadusel tagama 24/7 oma haldusterritooriumil lasteaia ja -hoiu teenuse eriolukorra mõistes elutähtsal ametikohal (näiteks politsei, pääste, meditsiini jms) ja riigi kestlikuks toimimiseks hädavajalikel töökohtadel töötavatele vanematele (näiteks kommunaal- ja sotsiaalteenused, toiduainete tööstus, toidupood, transport jms). Sellise teenuse pakkumine tuleb korraldada võimalikult kiiresti, hiljemalt 20. märtsiks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Taivo
4 aastat tagasi

Kas tôsti riik ei saa tehtud midagi et, ühistranpordis tehakse tesot kuna paljud inimesed liiguvad bussidega tööle trammid,trollid seal on kindlasti viirusenakkust rohkem kui kusagil mujal. Riik ajab ôhus viirust taga eelnevalt tuleb ühistransport käsile vøtta. Ja siis koolid ja lasteaiad.