Juhtkiri: koroona: paanika või mitte?

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Eestis oli eilse seisuga koroonaviirusesse nakatunud 16 inimest, üle maailma enam kui 121 000 inimest. Terviseamet soovitab lükata Eestis kõik rahvusvahelised üritused teise poolaastasse; peaminister Jüri Ratas pakkus, et ära võiksid jääda kõik enam kui saja inimesega üritused.

Praegu ollakse Eestis olukorras, kus küsimusi on jätkuvalt rohkem kui vastuseid.
Kohati tundub, et Eesti soovib samasugust karantiini kehtestada, nagu on Itaalias. Itaalias on aga ligi tuhat korda rohkem nakatunuid ja 60 korda rohkem elanikke kui Eestis. Ehk ongi rahvarohkete ürituste peatamine abinõu, millega itaallased hiljaks jäid ja Eesti haiguspuhangu ennetab. Aga seda veel ei tea.

Kui enam kui saja inimesega rahvakogunemised ära keelatakse, mis saab siis koolidest – enamasti on koolides õpetajaid ja õpilasi kokku rohkem kui sada inimest. Seegi küsimus on lahtine.

Läänemaal pole seni veel ühtestki nakatunust teatatud, kuigi koroonaviiruse kahtlusi on siingi olnud. Lääne Elule teadaolevalt käis PERHi spetsiaalne koroonaviiruse brigaad väljakutse peale eile Läänemaal analüüsi võtmas. Haapsalu linn on praegu öelnud, et üle reageerima ei hakata, suurürituste toimumise või ärajäämise koha pealt ollakse aga napisõnaline – vastuseks kõlab: „ei ole veel otsustanud”.  Kas Haapsalu elab paanikaväliselt või mõtleb majanduslikult?

Haapsalu õitseaeg on suvel, mil siin on enim turiste ja peaaegu igal nädalal mõni festival, mis toob Haapsallu tuhandeid inimesi väljastpoolt linna ja ka riiki. Arusaadav, et linn ei soovi koroonapaanika tõttu ära jätta ühtegi linna tutvustavat üritust ega kaotada turiste.

On mõistlik, et linn ei taha veel suviste suurürituste toimumist kinnitada ega ümber lükata, sest enamikuni neist on veel aega. Praegu on märts ja pole veel teada, kuidas viirus Eestis levib – kas tuleb epideemia või jääbki koroona vaid üksikjuhtumitega haiguseks, millele saadi õigel ajal jaole.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
4 aastat tagasi

Ärge loopige sõnu, mille tähendust ei tea!

Paanika on inimest või looma, eriti teatud inimhulka või karja äkitselt haarav meeletu hirm, kabuhirm, segadus, peataolek.

Postimees
4 aastat tagasi

Matuseäridel on briljantsed ajad tulemas…

Jep
4 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Nii on. Eks igal valdkonnal on omad hiilgeajad. Aga matuseäri on kahtlemata kindlam kui turismiäri…

Jep
4 aastat tagasi

Suvel võib siin olla olukord sootuks teine! Suveks võib olla nakatunuid, haigeid ja surnuid juba nii palju, et pole küsimustki ürituste toimumise osas… Itaalias algas ju ka haiguspuhang 6-7 nädalat tagasi ainult mõne nakatanuga.

pudrujakapsad
4 aastat tagasi
Reply to  Jep

Suveks on puhang lõppenud, uusi nakatunuid ei ole. Loeme laipu, lakume haavu ja lööme kokku majanduskahjud.