Läänemaa haigla soovitab koroonakahtlusega kiirabi kutsuda

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu kiirabi töötaja Janek Hiiemäe sõnul on kiirabiautos olemas isikukaitsevahendid, mida kiirabibrigaad koroonaviiruse kahtlusega patsiente Tallinna transportides selga paneb. Foto Arvo Tarmula

Hiinast alguse saanud koroonaviiruse tõttu on apteegid küll näomaskidest tühjaks ostetud, kuid vähemalt Läänemaal pole märke paanikast.

Neljapäeval diagnoositi Eestis esimene koroonaviiruse juhtum: haigestunud oli Iraanist saabunud ja liinibussiga Riiast Tallinna sõitnud mees. Tundnud kurgus kipitust, kutsus ta endale Tallinna bussijaama kiirabi.

„Arutasime omavahel ja olime imestunud, kui targasti ta tegutses,” ütles Haapsalu Perearsti tohter Sirje Jupits. Tema sõnul ongi õige käitumine see, kui ei minda esimese hooga kohe haigla erakorralise meditsiini osakonda ega perearsti ooteruumi, vaid kahtluse korral helistatakse perearstile või häirekeskusse numbril 112.

Läänemaa haigla ravijuht Kai Tennisberg ütles, et Läänemaa haigla on koroonaviiruseks valmis ja kahtluse korral käitutakse vastavalt instruktsioonidele. „Kui inimesed käituvad vastavalt soovitustele, ei peaks nad üldse meie haiglasse sattuma,” ütles Tennisberg.

Läänemaal ei tee koroonaviiruse proove ei kiirabi ega Läänemaa haigla, ning kui inimesel tõesti koroonaviirust kahtlustatakse, viib kiirabi ta otse Tallinna. „Kui patsiendi seisund ei ole raske, siis viime ta Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskliinikusse, ja kui on raske, siis Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) intensiivravi osakonda,” ütles PERHi kiirabikeskuse juhataja Arkadi Popov.

Seni pole Läänemaal ühtegi koroonaviirusega seotud kiirabikutset olnud. Et kiirabitöötajad oma tervist ohtu ei paneks, on kiirabiautodes selleks puhuks olemas ka kaitsevarustus. „See pole ainult koroonaviiruse pärast, vaid sobib ka teiste viiruste puhul,” selgitas Popov. Ta lisas, et kui kiirabitöötajad teavad, et tegemist on kahtlase juhtumiga, panevad nad enne patsiendi juurde minekut kaitseriided selga.

„Mõnikord on ka nii, et sellisel puhul ei sisene ruumi täisbrigaad, vaid alguses läheb üks, et ülejäänud oleksid viirusest vabad ja saaksid edasi toimetada,” selgitas ta.

Koroonaviiruse sümptomid on üsna sarnased gripi ja teiste ülemiste hingamisteede haigustega: kipitus kurgus, köha, palavik jne. Jupitsa sõnul on sellised sümptomid praegu üsna levinud, sest käes on tavapärane kevad-talvine gripi- ja külmetushaiguste aeg.

Kõik meedikud ütlesid, et koroonaviirust on põhjust kahtlustama hakata siis, kui sellised sümptomid löövad välja inimesel, kes on käinud reisil ohupiirkondades, nagu Põhja-Itaalias, Hiinas, Iraanis, Singapuris, Jaapanis või Lõuna-Koreas.

Popov ütles, et nagu gripi puhul, tuleks ka sellisel juhul alustuseks perearstiga telefonitsi nõu pidada, püsida koduseinte vahel, ja end koduste vahenditega ravida: „80-l protsendil haigestunutest on haiguse kulg kerge, nagu tavaliste külmetushaiguste puhul, ja nad paranevad ise.” Popov lisas, et küll tuleks aga kiirabi kutsuda siis, kui tervis hakkab halvenema ja tekivad hingamisraskused.

Tennisbergi sõnul pole koroonaviirus nii nakkav, kui kardetakse. Ta lisas, et arvatavateks haigeteks loetakse inimesi, kes on olnud vähemalt 15 minutit teadaolevast haigest vähem kui kahe meetri kaugusel. Isegi kui olla haigega samas bussis, kuid istuda bussi eri otstes, pole see Tennisbergi sõnul nakkusohtlik – ohtlik on siis, kui kindlalt haige inimene on istunud rida-kaks ees- või tagapool.

Juba siis, kui esimesed teated koroonaviirusest Eestisse jõudsid, osteti apteegid ja ehituspoed kaitsemaskidest tühjaks. Haapsalu Benu apteegi juhataja Reet Rüütel ütles, et nad said küll vahepeal kümme karpi marlimaske juurde, aga neljapäeval said needki otsa. Nüüd ostavad inimesed tavapärasest rohkem kätepesu- ja  muid desinfitseerivaid vahendeid.

Rüütli sõnul tavaliselt gripihooajal nii hoogsalt marlimaske ja desinfitseerimisvahendeid ei osteta. Küll aga meenutas ta, et kümmekond aastat tagasi, kui levis inimestele nakkav seagripp, oli samasugune ostubuum.

Nii Rüütli kui ka Popovi sõnul kaitsevad apteekides müüdavad maskid rohkem selle eest, et inimene ise nakkust ei levitaks. Rüütel ütles, et ehituspoodides müüdavad respiraatorid kaitsevad nakkuste eest võib-olla rohkemgi kui apteegi omad.

Koroonaviirus ehk COVID-19

Terviseameti Läänemaa esinduse vaneminspektor Lea Kiis ütles nädala keskel, et tema poole on inimesed koroonaviirust puudutavate küsimustega küll pöördunud, kuid ta on suunanud kõik küsijad edasi keskkontorisse.

„Meil on tööjaotus ning terviseametil on Tallinnas töörühm, kes koroonaviiruse teemaga tegeleb ja selle kohta infot jagab,” ütles Kiis. Ta lisas, et kõige täpsema info koroonaviirusest leiab terviseameti kodulehelt www.terviseamet.ee.

Koroonaviirused on perekond viiruseid, mida on leitud nii inimestelt kui ka loomadelt ja mis tavapäraselt põhjustavad kergeid hingamisteede põletikke.

Viirus levib inimeselt inimesele piisknakkuse kaudu. Viiruse inkubatsiooniperiood on umbes 2-14 päeva, keskeltläbi 5 päeva.

Sümptomid on gripilaadsed: palavik 38°C, köha, hingamisraskused. Erilist tähelepanu tuleb neile sümptomitele pöörata siis, kui haige on enne kahe nädala jooksul reisinud riskipiirkonnas või olnud vahetus kokkupuutes eelnevalt kinnitatud haigusjuhuga.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments