Juhtkiri: hirmul on suured silmad

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Hiinast Wuhani provintsist alguse saanud koroonaviirus, ametliku nimega COVID-19, jõudis paari kuuga Aasiast Eestisse. Esimesed uudised Hiinast olid hirmutavad, sest haigus oli uus ja keegi ei teadnud, kui tõsine ja nakkav see olla võib. Nii tekkis ka paanika, mis Tallinnas jõudis selleni, et ühe hotelli töötajad lasid kiirabiga haiglasse toimetada Hiina turistidest noorpaari, kes polnud lihtsalt tavapärasel ajal hotellli hommikusöögilauda ilmunud.

Omamoodi räägib hirmust seegi, et niipea, kui haigus hakkas Hiinast väljapoole levima, osteti isegi pisikeses Haapsalus apteegid kaitsemaskidest tühjaks. Et apteegid nii kiiresti varusid täiendada ei jõudnud, läksid käiku ka ehituspoodides müüdavad ehitusmeestele mõeldud maskid-respiraatorid. See on omakorda pannud raskesse seisu siseviimistlejad ja puistevilla paigaldajad, kellel töö tegemiseks hädavajalikku respiraatorit enam kusagilt saada pole.

Kuigi koroonaviirus on nüüdseks Hiinast teistesse riikidesse levinud, on samal ajal paranenud ka teadmised uuest pahalasest. Eilehommikuse seisuga oli maailmas registreeritud 83 396 COVID-19 haigusjuhtu, surnud on 3000 inimest.3000 on küll suur arv, aga mõeldes Hiina ja maailma rahvaarvule, on surmajuhtude protsent üsna väike. Ka medistiinitöötajadkinnitavad, et haigus pole nii raske, kui alguses arvati,ja eelkõige ohustab see riskigrupi inimesi.

Kui ajas pisut tagasi vaadata, ei erine koroonaviirus ja selle kaasnevad kartused palju eelmistest sarnastest Aasiast alguse saanud haigushoogudest.Üsna samasugune teadmatus valitses kümmekond aasta tagasi inimestele üle kandunud seagripi ja veel viis aastat varem linnugripiga.

Muidugi tasub haiguspuhangute ajal ettevaatlik olla – haigena kodus püsida ja end korralikult ravida, käsi pesta ja nohustest-köhivatest inimestest eemale hoida.

Aga pole mingit põhjust hakataiga köhatuse peale kiirabi kutsuma.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
alalhoidlik
4 aastat tagasi

Lõuna-Koreas 33 tervenenu kohta 22 surnut, Itaalias 83 tervenenu kohta 34 surnut (andmed tänase, 2. märtsi Õhtulehe tabelist). Protsente proovige ise arvutada. Millega tulemust seletada? Kas Lõuna-Korea ja Itaalia avaldavad võrreldes Hiinaga valeandmeid või on tegu elementaarse arstiabita arengumaadega?

küüniline realism
4 aastat tagasi
Reply to  alalhoidlik

oh ei. hoopis hiina avaldab kommunistlikku statistikat.