Laupäevast saab tuludeklaratsioone esitada

BNS

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Laupäevast, 15. veebruarist saab maksu- ja tolliametile (MTA) esitada tuludeklaratsioone, esialgseil andmeil saavad inimesed tulumaksu tagasi 147 miljonit eurot.

Paberkandjal saab tuludeklaratsiooni esitada 17. veebruarist. Tänavu saab tuludeklaratsioone esitada varasemast kuu aega kauem ehk 30. aprillini.

MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi ütles kolmapäevasel pressikonverentsil, et esialgsete andmete järgi on inimestel vaja juurde maksta 13 miljonit eurot, enammakstud tulumaksu saavad nad tagasi aga 147 miljoni euro ulatuses. Ta nentis, et mõlemad summad kindlasti kasvavad, kuna muu hulgas lisanduvad ka inimese enda poolt deklareeritavad tulud.

MTA asub enammakstud tulumaksu tagastama 26. veebruarist neile, kes deklareerisid oma tulud elektrooniliselt ja 19. märtsist paberil deklaratsiooni esitajatele. Juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu tasumise ja enammakstud tulumaksu tagastamise tähtaeg on 1. oktoober.

Tuludeklaratsioon on eeltäidetud MTA-le teadaolevate andmete põhjal. Uuendusena on tänavu lisatud ka info MTA hinnangul maksustatava kinnisvara müügi kohta, mille eesmärk on muuta tulude deklareerimine maksumaksjatele mugavamaks ja lihtsamaks.

MTA avalike teenuste valdkonnajuht Sander Aasna rõhutas, et eeltäidetud osa tuleb aga kindlasti üle kontrollida ja vajadusel muuta. „Näiteks kord kahe aasta jooksul võib tulumaksuvabalt müüa oma elukoha ning kui see tehing on sattunud eeltäidetud andmetesse, tuleb see deklaratsioonist lihtsalt kustutada,” ütles ta.

Esmakordselt saab tänavu soovi korral oma enammakstud tulumaksu või osa sellest suunata annetuseks. Valida saab heategevuslike ühingute seast kuni kolm annetuse saajat. Tähele tasub panna aga seda, et pärast deklaratsiooni kinnitamist tehtud annetust enam tagasi küsida ei saa.

Enne tuludeklaratsiooni esitamist tasub veenduda, kas üldse on vajadus deklaratsiooni esitada. Tuludeklaratsiooni ei pea esitama inimesed, kelle aastane tulu ei olnud üle 6000 euro, kelle tulult ei ole vaja tasuda täiendavat tulumaksu ning kellel ei ole kasutada maksusoodustusi.

Tulumaksu ei tule juurde maksta siis, kui aasta jooksul on maksuvaba tulu arvutatud õigesti, ei ole olnud väärtpaberitehinguid ega sissemakseid-väljamakseid investeerimiskontolt nagu ka lisasissetulekuid, näiteks üüritulu või vara müügist saadud tulu, millelt maks tasutaksegi alles tuludeklaratsiooniga.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments