Krista Kumberg: oleks ma siis midagi erilist teinud

Krista Kumberg. Foto: Malle-Liisa Raigla
Krista Kumberg. Foto: Malle-Liisa Raigla

Haapsalu lasteraamatukoguhoidja ja lastekirjanduse tutvustaja Krista Kumberg saab tänavu presidendilt Valgetähe V klassi teenetemärgi.

„Oleks ma siis omast arust midagi erilist kogu aeg teinud,” ei saanud Kumberg aru, miks just tema teenetemärgi saab.

Haapsalu lasteraamatukogu osakonnajuhataja Jaanus Kõuts aga arvas, et teenetemärk läheb õigele inimesele, sest Kumberg kirjutab palju, käib palju koolitustel rääkimas ja panustab lastesse. „Kahju oleks teda ainult Haapsalule hoida,” ütles Kõuts.

1981. aastast Haapsalus raamatukogu tööd teinud Kumbergil on juba väljakujunenud seminarid, kus ta aasta jooksul käib – aasta algab tavaliselt lastekirjanduse keskuses, kus Kumberg teeb kokkuvõtte möödunud aasta lastekirjanduse saagist, sellele järgneb algupärase lastekirjanduse päev Tartus ning Tuglase ja Underi seminarid. „Kui ikka kutsutakse ja lastakse suu lahti teha, siis ma lastekirjandusest hea meelega räägin,” ütles Kumberg. „On hea mugav võtta keegi, kes on seda palju aastaid teinud, sest tead, mida temalt oodata,” lisas ta.

Ka on Kumberg palju kirjutanud nii artikleid kui ka raamatuid. Raamatukirjutamine algas Kumbergi sõnul sellega, et tegi neljaliikmelise meeskonnaga kirjastusele Koolibri teise klassi õpiku. „Sinna oli vaja mõni lugu endal kirjutada,” meenutas Kumberg.

Sellele järgnesid Risti koolile kirjutatud näidendid, Autopõnn Anto seiklused ja „Linda nööp”.

Kumberg ütles, et lapsed pole aastaega seesmiselt muutunud, küll aga on muutunud vahendid nende ümber – ka raamatud on muutunud palju ilusamaks kui need olid veel 25 aasta eest. „Lapsed tahavad raamatust ikka samu asju – et oleks oleks naljakas ja et oleks palju seiklusi,” ütles Kumberg.

Ta lisas, et kuigi on on oma töö tõttu sunnitud palju lastekirjandust lugema, siis leiab ta aega ka täiskasvanute kirjandus lugemisele. Eelkõige meeldib talle fantaasia- ja krimikirjandus, samuti loeb läbi Andrus Kivirähki, Indrek Hargla ja Tõnu Õnnepalu teosed.

Hea lasteraamat koosneb Kumbergi sõnul erinevatest kihtidest ja lastekirjandust lugevat täiskasvanut võrdles ta kolme silmaga kitsega setu muinasjutust, kes kahe silmaga loeb ja kolmandaga analüüsib. „Täiskasvanud vahutavad 500 lehekülge filosoofilist jauramist, mille Tove Jansson ütleb kolme lausega ära,” ütles Kumberg.

Kumberg ütles, et presidendilt saadav autasu on suur asi, mis hakkab talle alles pikkamööda kohale jõudma. „Olen tohutult tänulik, et märgatud on igapäevast tööd,” ütles Kumberg.

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hurraa
2 aastat tagasi

Enese töö tundub tihti enesele nähtamatu, aga tuleb välja, et see-eest kogukonnale nähtav ja äärmiselt vajalik.

Palju õnne
2 aastat tagasi

NIIIIII tore uudis! Palju õnne! Kumberg just õige inimene!