Annika Veimer: alkoholisõltuvuse juurtega tuleb tegeleda

Lääne Elu

info@le.ee

Tervise arengu instituudi direktor Annika Veimer
Tervise arengu instituudi direktor Annika Veimer

Alkoholi liigtarvitamise tõttu kannatavad ka need inimesed, kes ise alkoholiga ei liialda. Joobes juhtimine on kindlasti üks enim silma torkavamaid probleeme. Seda kinnitab ka viimane konjunktuuriinstituudi alkoholi aastaraamat, kus elanike hinnangul on suurimateks liigtarbimisega seotud probleemideks joobes sõidukijuhid ja perevägivald.

Traagilised juhtumid toovad taas päevakorda küsimused karistuste tõhususest ja abivõimaluste kättesaadavusest alkoholi kuritarvitajatele. Kas piisaks, kui võtame vastutusele kõik süüdlased, määrame karistused ja ravime probleemi välja? Eesmärk võib tunduda õilis, aga ebarealistlik. Seetõttu ei saagi alkoholiprobleemi vaadelda kui liigtarvitajate muret. Ainult tagajärgedega võitlemine ei ole edukas. Alkoholi kuritarvitajate ja alkoholisõltlaste pealekasvu tõkestamiseks on vaja tegeleda probleemi juurtega ja hõlmata tervet ühiskonda. Mida väiksem on ühiskonnas alkoholi kogutarbimine, seda vähem on ka inimesi, kes kuritarvitavad alkoholi ja satuvad sellest sõltuvusse.

Alkoholipoliitikat on nüüdseks aktiivselt ellu viidud viis aastat. Selle ajaga on loodud võimaluste piires nõustamise ja abi võimalusi, muudetud alkoholi- ja reklaamiseadust ning tõstetud inimeste teadlikkust alkoholiga seotud terviseriskidest. Kas läheneme ka peamisele eesmärgile – tarbimismustrite ja hoiakute muutumisele?

Kahjuks on tee nende muutusteni jõudmisel olnud konarlik. Hoolimata üksmeelest, et alkohol põhjustab hulgaliselt kannatusi, probleeme ja kaugelt suuremaid kulutusi kui tulu aktsiisilaekumisest, püsib visalt ühiskondlik jonn, mis tõrgub leppimast regulatsioonide või piirangutega, mis võiksid olukorda muuta. Eriti kujukalt paistab see välja alkoholi kättesaadavust või hinda puudutavates vaidlustes. Aeg-ajalt kerkivad populistlike avaldustega esile huvipooled, kes rõhuvad isikuvabadusele valida ise oma elustiil, öeldes, et riik ei tohiks olla lapsehoidja rollis. Õigustavateks argumentideks tuuakse maapoodide kadumist, bensiinijaamades esmatarbekaupade pakkumist ja kui vaja, siis ka riigieelarve täitmist.

Rahvusvaheline kogemus ja uuringud ütlevad, et tõhusaim meede alkoholi kogutarbimise piiramiseks on kättesaadavuse vähendamine. Selleks on vaja kodanike toetust. Üksikisikutena oleme vastutavad küll enda alkoholitarvitamise eest, kuid ühiskonnana peame mõistma, et olukorra muutmiseks on vaja siiski kollektiivset pingutust ja suutlikkust taluda isiklike tarbimisharjumuste muutmist.

Kõikehõlmava alkoholipoliitika üheks väga vajalikuks eesmärgiks on luua ka ravi- ja nõustamisvõimalused tervishoiusüsteemis. Euroopa sotsiaalfondi rahastuse toel on suudetud luua alkoholitarvitamise ravi teenus. Praegu pakutakse ravi üheksas tervishoiuasutuses. Samuti oleme alkoholitarvitamise häire varajaseks avastamiseks koolitanud väga suure osa perearste ja -õdesid.

Kahjuks ei ole ka tervishoiusüsteem kõikvõimas ning alati on inimesi, kelle puhul ravi kas ei aita või on hiljaks jäänud. Tervishoiusüsteem katab võimaluste piires (umbes 3000 inimest aastas) nende inimeste ravivajaduse, kellel endal on soov ja motivatsioon oma sõltuvus kontrolli alla saada ning kes tahavad selle nimel ka spetsialistidega koostööd teha. Seega jääb endiselt probleem: kuidas tegeleda raskemate inimestega, kelle hulka sagedasti kuuluvad ka korduvalt joobes vahele jäänud juhid? Ainult karistamise ja sunnimeetmetega ravile suunamisega kahjuks kedagi terveks ei tee. Ministeeriumid peavad mõtlemna rehabilitatsiooniprogrammidele ja rääkima veelgi enam alkoholi tarvitamise ohtudest.

Annika Veimer

tervise arengu instituudi direktor

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
See
4 aastat tagasi

on hea, et Annika tegeleb probleemiga.

Pook
4 aastat tagasi

Meie klubi liikmed on igapäeva hobiharrastajad.

juss
4 aastat tagasi

Enne, kui Eesti ei käitu riigina, ei muutu midagi! Kuniks poliitikud on ostetavad- müüdavad!

uskmatu toomas
4 aastat tagasi

Tegelikult on alkoholi probleemidega inimesed üksi ja tihti ei ole lähisugulastel ravimiseks rahalisi vahendeid .Riik vaatab uhkelt kõrvalt ja igasuguste institutsioonide tuuletallajad lausuvad õpetussõnu.
Tean millest kirjutan sest lähisugulane kannatas niisuguste probleemide käes.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  uskmatu toomas

Ja miks sa lontrus talle appi ei lähe?

uskmatu toomas
4 aastat tagasi
Reply to  juss

Kui sa lontrus ei tea kui palju tuhandeid ma tema abistamiseks kulutasin siis kirjutamise asemel võiksid teha seda mida koer teeb kui igav on !

Karvik
4 aastat tagasi

Igas linnas peaks mõni bordell olema,et pingeid maandada….