Einar Pärnpuu: valitsusparteid käituvad nagu vanad reformarid

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Einar Pärnpuu meeleavaldusel, kaenlas riigikogu liikmele Signe Kivile mõeldud kingitus – traktor. Kuvatõmmis Postimehe ülekandest

Läänemaalt käisid Tallinnas põllumeeste meeleavaldusele Kullamaa teraviljakasvataja Einar Pärnpuu ja Ridala teravliljakasvataja Vallo Vilta.

Kui Lääne Elu poole 11 ajal Pärnpuule helistas, oli ta koos Märjamaa teraviljakasvataja Hanno Marrandiga teel Toompeale. „Oleme Nõmmel,” ütles Pärnpuu. Traktoriga Pärnpuu ei läinud. „Raha ei ole, ei jõua valget diislit osta,” ütles Pärnpuu naljaga pooleks.

Pärnpuu sõnul käitutakse põllumeestega alatult. „Saada 50 protsenti Euroopa Liidu keskmisest põllumajandustoetusest, see on mõnitamine. Saksamaa nõuab tehnika eest küll raha, aga toetust ei raasti anda,” ütles Pärnpuu. Sama on top-up toetusega – lubati rohkem, aga ei anta – lubatud 15,3 miljoni asemel esialgu viis, siis kümme miljonit eurot. „Oleme rahul, et juurde pandi, aga ei ole rahul, et ära võeti,” ütles Pärnpuu. „Valitsusparteid lubasid maaelu edendada, aga käituvad nagu vanad reformarid. Selle kõige pärast lähemegi. Top-up top-upiks, aga Euroopa riikide võrdsus võiks kohale jõuda.”

Riigikogu liikmed said Toompeale kogunenud põllumeestelt kingituseks mängutraktori. Pärnpuu tarktor läks Signe Kivile. „Ütles aitäh ja lubas õigel ajal kätt tõsta,” ütles Pärnpuu. Mängutraktoreid oli 101 – üks igale riigikogulasele. „Kui asi päris hulluks peaks minema, eks siis toome 101 päristraktorit kohale,” ütles Pärnpuu.

„Praegu on sõnavõtud – parteide esindajad ja ministrid,” ütles Vilta poole tundi enne keskpäeva Lääne Elule. „Meeleolu on rahulik, on plakateid, kohal on paarisaja inimese ringis ja kümmekond traktorit,” kirjeldas Vilta meeleavaldust.

Vilta lähedal oleva plakati peal oli lause „Võrdsed võimalused Balti põllumeestele”. „Plakati kandja ütleb, et eelmsiel meeleavaldusel 2016. aastal oli täpselt sama plakat. Nii et midagi pole muutunud,” ütles Vilta.

Läänemaa põllumehed, kes meeleavaldusele ei linud, põhjendasid seda töö, aga ka maailmavaatega. „Olen mõttes meeleavaldusel, aga minna ei saa, töö tahab tegemist,” ütles Kasari talunik Aldo Vaan. „Kuidagi ei jõua need toetused Euroopa keskmiseni, eks see tee olemise kehvaks küll. Ebavõrdsed tingimused, see on järkusuutlikkuse küsimus.”

Sama meelt oli ka Linnamäe talunik Arne Tamm. „Kindlasti on nad seal õige asja eest väljas. Nõudmised peaks jõudma Brüsselisse välja, et toetused tuleks võrdsustada. See on kõige tähtsam,” ütles Tamm.

„Pikk tee minna ja koduski tegemist,” ütles Noarootsi talunik Amrgus Kask. „Aga elan kaasa ja jälgin uudiseid.”

Meeleavaldusel ei käinud ka Martna suurtalunik Hardi Rehkalt. „Ei ole kunagi käinud, mitte ühegi valitsuse ajal,” ütles Rehkalt.

Rehkaltki möönis, et Euroopa Liidus peaks põllumehi kohtlema võrdselt. „Sellega olen ma sada protsenti nõus, selline diskrimineerimine peab lõppema,” ütles Rehkalt.

Risti külje all asuva Kuke küla talunik Urmas Sepp oli meeleavalduse peale suisa pahane. „See ju sotside korraldatud üritus. Põhimõtteliselt ei lähe,” ütles Sepp Lääne Elule.

Meeleavalduse Toompeal korraldas põllumajandus-kaubanduskoda. Põllumehed nõudsid siseriiklike toetuste suurendamist maksimaalselt lubatud määrani ja Euroopa Liidu makstavate toetuste tõstmist Euroopa Liidu keskmisele tasemele.

„Poliitik on põllumehe sõber siis, kui ta on opositsioonis. Kui saab koalitsiooni, siis unustab lubadused ära,” ütles Pärnpuu pärast kaks tundi kestnud meeleavaldust. Meeleolu Toompeal oli Pärnpuu sõnul rahulik: „Midagi maha ei kallatud, keegi kedagi millegagi ei loopinud.”

Meeleavaldus Toompeal. Andrus Karnau

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
võimu nöök
4 aastat tagasi

no artikkel ju näitabki et võim ei ole poliitikute käest vaid bürokraatia diktatuuri käes. EKRE allub dressurile on kõrvad lonti lasknud ja rahvas kannatab selle orjuse all edasi. Poliit kartellil on aga rahvast poogen

Leenu
4 aastat tagasi

Aga nad ongi ju uued reformarid, ainult nimi on EKRE.

2. kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Leenu

Ise ikka saad sellest loogikast aru? 🙂

Ats
4 aastat tagasi
Reply to  Leenu

EKRE oligi ainuke, kes eelarve läbirääkimistel põllumeeste eest üldsegi seisis ju! Poleks seisnud oleks 0 euri olnud, nii said nad vähemalt viis. Tuleb meeles pidada, et eelarvet ei otsusta vaid üks partei vaid mitu, nii et ma ei saa irooniast või siis pahameelest EKRE suunal aru hästi!?

Einarile
4 aastat tagasi

Ikka on nii, et kord on maa külmunud ja siis on kärs kärnas, süüdi on ikka valitsus. Olid suur rahvaliidu arendaja, kuidas läks. Et ikka seda edevust ja tähelepanu vajadust jaguks.

majaomanik
4 aastat tagasi
Reply to  Einarile

Einar on tegija!

Nali
4 aastat tagasi
Reply to  majaomanik

Huumorit tuleb mõista.

olen
4 aastat tagasi
Reply to  Nali

Urmas Sepaga nõus. Tõsised põllumehed olid kodus ja tegid tööd, kellel eputamise ja enda näitamise vajadus läksid Toompeale sotside kutse peale rahva maksuraha nuiama. Seal oli näha päris palju rasvaste lõugadega , heas toitumuses ülekaalulisi endaga rahulolevaid nn. põllumehi.Häbi võiks olla õpetajate, politsei ja päästjate ees, kes olematu raha eest teevad oma igapäevast tublit tööd.