Taliviljasaak läks krõbeda pakase nahka

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Reinu-Einari agronoom Sandra Pärnpuu kartis juba jaanuaris, et külm võtab rapsi ära. Foto: Urmas Lauri

Reinu-Einari agronoom Sandra Pärnpuu kartis juba jaanuaris, et külm võtab rapsi ära. Foto: Urmas Lauri

Lumeta jaanuaris paukunud pakane hävitas mõnel pool Läänemaal kogu taliviljasaagi, rapsist ja odrast paremini pidas vastu nisu.

„Taliraps, tundub, on läinud ja talioder ka,“ ütles Einar Pärnpuu, Läänemaa ühe suurema teraviljakasvataja Reinu-Einari osaühingu omanik. „Mina näen pangaarvet unes ja agronoom näeb paljaid põlde unes.“ Kui mullu läks Pärnpuul pool saaki põua nahka ja pool miljonit eurot võis korstnasse kirjutada, siis taliviljakahjuna lisandub sellele nüüd veerand miljonit eurot. „See, mida kõige vähem oodati: kaks halba aastat jutti. Praeguse seisuga tundub nii minevat,“ märkis Pärnpuu.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Madis Robin Hood
21 päeva tagasi

Saarlasest keskkonnaminister kuulutas aastate eest põllumeeste toetuseks põua välja

Nüüd on ta regionaalpõllumajandusminister, ehk kuulutab nüüd külma välja!?

Tasku filosoof
27 päeva tagasi

Ah, et alguses läks pool miljonit ja siis veel veerand miljonit halva ilma nahka.
Kas siis eelnevatel aastatel on need miljonid kätte teenitud?
Selliste rahadega võib vabalt jalad seinale lüüa ja puhata, ilma halba ilma kirumata.

Troska
29 päeva tagasi

Läänemaa ja saared ei ole teraviljapiirkonnad! Agronoomi haridusega peaks seda teadma. Läänemaa on ajalooline karjakasvatuspiirkond! Teravilja kasvatusega ei suudeta siin konkureerida isegi kesk-eesti põllumeestega. See on siin klassikaline äririski teema.

Pria rahajagaja.
29 päeva tagasi

Iga põllumees ikka ise riskib, kas ja kui palju oma külvist, teeb talivilja alla sügisel, või kevadel ,varase nisu,odra ,alla ja hiliste kultuuride alla. Riske tuleb maandada ,kui häda käes, siis vaja kohe toetusi kerjata, kui saagid head,siis ju ei jagata seda tulu teistega 🙂

Rikas riik ja rahvas
30 päeva tagasi

Ukrainast saab odavat vilja palju, meie oleme ju neid ka piisavalt palju aidanud, rohkem kui ükskõik mis teine riik maailmas arvestades % SKP-st. Nt : meie 3,6% ja Saksamaa 0,6 %.

Maakas
1 kuu tagasi

Häda kui on külm, häda kui soe. Vihm on paha, põud on paha. Kogu aeg on midagi halvasti. Talvel ju ongi külm, kuidas siis varasemalt hakkama saadi? Paar kümnendit tagasi olid kõik talved külmad ja -20 ei olnud erand vaid reegel. Põhjuse hädaldamiseks leiab muidugi alati.

Pss misasja
1 kuu tagasi
Reply to  Maakas

Lugesite ainult pealkirja?

N63
30 päeva tagasi
Reply to  Maakas

Kui alla 20 kraadine külm tuleb palja maa peale pärast suuri vihmasid, siis sel juhul suudab külm ikka väga palju halba teha, nii põllul kui aias

Rein
1 kuu tagasi

Kui poleks võtnud talvine külm, oleks võtnud kevadine põud. Võib siis suvine. Või siis vihm. Või siis haned. Vahet pole.

Kalevipoeg
1 kuu tagasi
Reply to  Rein

Aga minul võtsid kunagi metssead kartulid ära.Seakari rsk.Ei saanudki minust põllumeest nii.Saab ka lihtsamani raha teenida.

Noo mis!
1 kuu tagasi

Toetuseid tuleb nuruda, nagu iga aasta. Põhjuse leiab alati.

nii on
1 kuu tagasi
Reply to  Noo mis!

põllumees on ka juba selliseks lumehelbekeseks muutunud et anna abi! talvel ongi ju külm ja suvel soe, aga eks siin pannakse rõhku mingi toetuse saamisele. eks siis valitagu meie kliimasse sobiv vili kasvatamiseks, poleks plobleemi et talv külm on.

khm
30 päeva tagasi
Reply to  nii on

Talv on külm ja suvi on soe, selle üle pole keegi imestanudki. Jutt käib pigem sellest, et külmal ajal lumevaene on, siis ei ole need taliviljad kaitstud. Vähe lund, selles asi.

Matsalu kalur
1 kuu tagasi

Meitel võttis pakane 15 meetrit kiviaeda ära…

khm
30 päeva tagasi
Reply to  Matsalu kalur

Psühhoneuroloogia haiglas või?

Napak
1 kuu tagasi

Pahasti.