Maa uus hindamine lõi kõige valusamini põllumehi ja metsaomanikke

Põllumees Hardi Rehkalti sõnul tuleb maksutõus valel ajal. Foto: Malle-Liisa Raigla

Põllumees Hardi Rehkalti sõnul tuleb maksutõus valel ajal. Foto: Malle-Liisa Raigla

Nädala alguses selgus Eesti maa uus hind, Läänemaal on maa hind tõusnud keskmiselt 7,4 korda.

Uue maa hinna järgi arvestatakse ülejärgmisel aastal uued maamaksumäärad ja -hinnad. Maamaksust on vabastatud kõik, kellel on asulates kuni 1500 m² ja asulatest väljas kuni kaks hektarit kodualust maad. Maamaks ei saa tõusta rohkem kui kümme protsenti aastas. Seetõttu puudutab maa uus hind eelkõige mitme kinnisvara omanikke, suuremate kruntidega koduomanikke, põllumehi ja metsaomanikke.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
38 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
arvamus
1 aasta tagasi

Miks inimesed on mures oma maade säilimise pärast. Kaitsta tuleb niinimetatud ostjate/väljapressijate helistamiste eest tihti. Kui oled nõrgema iseloomuga, siis väljapress võib saavutada kavandatud eesmärgi. Sahkerdamise projektid näivad ikka kummalised?! Soovitus- pane tähele ja jaga infot ka naabrile…

....
1 aasta tagasi

üleliigse kinnisvara maks(kõik milles ei elata reaalselt sees, maksu alla ) oleks õige, aga seda suulikud teha ei taha ,muidu peavad ise maksma hakkama oma maamajade/suvilate eest…

Seikspiir
1 aasta tagasi

Automaks – see oleks arusaadav. Saastab ju auto ka autot mitte omavate inimeste keskkonda.
Maamaks – arusaamatu. Puhastab ju kasvav taimestik ka maad mitte omavate inimeste keskkonda.
Vbl tuleks maaomanikele hoopis peale maksta, vot?

Seisev...
1 aasta tagasi
Reply to  Seikspiir

…auto ei saasta. Saastab sõitev ning kütuse aktsiisi maksavad ka bussisõitjad, maaharijad ja õuemaal muruniitjad. Potentsiaali ei saa maksustada, maksustada saab tegevust või halvemal juhul tegevusetust, kui tegevust peetakse vajalikuks. Nõuda maatüki eest Sahara kõrbes maamaksu oleks lollus, sest seal maatükki omada on ka lollus, sellel pole potentsiaali. Omada haritavat maad või metsamaad ja see sööti jätta on teistpidi mõttetu. Maamaks on kummaline maks, aga automaks on absurd. Eriti, kui plaanide kohaselt hakatakse maksustama kilovatte. Auto kasutamine maksab ja toodab nii aktsiisi kui käibemaksuna riigi kassasse. Lisamaks oleks seega ühelt objektilt kolmanda naha koorimine. Lihtsalt söötis olev põllumaa ei tooda… Loe rohkem »

Jenkem
1 aasta tagasi

Ma pole veel ühtegi maaomanikku näinud, või maaklerit kes müüks maad riikliku määratud hinna järgi hektar, kõik on 3-4 kordsed hinnad või rohkemgi, mida siin viriseda…müüge siis oma maad maha mõistliku hinnaga nii nagu riigipoolt hinnatud hektar on kui pidada ei jõua….

nii
1 aasta tagasi
Reply to  Jenkem

maa müügi juures ei määra riiklikult määratud hind praktiliselt mitte midagi. See on lihtsalt üks statistiline number. Igaüks müüb oma vara sellise hinnaga, nagu tema tahab. Lõplik hind määratakse müüja ja ostja kokkuleppega.
Ja kui maamaks maa tootlikkust piisavalt muudab, siis tuleb ka midagi ette võtta- kas tootlikust parandada või maa maha müüa.

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Jenkem

Kade oled kui pole midagi müüa!!Riik ärgu kiskugu eramaast hinda oma lollide kulutuste katteks.Maa on kord makstud, mida maamakse veel peaks olema.??

Leo
1 aasta tagasi
Reply to  Ploodu

See pole ju sinu vaid riigi maa!

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Raskel ajal kulub iga kopikas riigile ära,sest kuidas sa muidu jõuad sõjapõgenikke toetada ja erinevates sõdades demokraatiat levitada.
Täna hommikulgi oli 5 autot ukraina tähisega autot Hestia Spaa parklas ?
Kuigi vihatakse kõike venepärast oli parkivate autode seas ka üks ukraina riigi tähisega Lada ?

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Mida need autod Eestist otsisid. Mingu oma kodumaad kaitsma/ehitama!!Argpüksid põgenevad! ja eestlane toidab neid.Said ju iseseisvuse samal ajal kui Eesti,,Mida on saanud tehtud.vaid häda teistele rahvastele.

Ma...
1 aasta tagasi
Reply to  Ploodu

…lugesin, et Ukrainas oli eelmisel aastal keskmine pension 69€. Andmete paikapidavuses ei ole kindel.

Seikspiir
1 aasta tagasi

Huvitav, mille poolest erineb maa muust omandist nt vanadest teksadest? Aaa, maa kohta peetakse arvestust ning seda saab maksustada. Ja sellepärast maksustataksegi.

Leo
1 aasta tagasi
Reply to  Seikspiir

Teksad on sinu isiklik omand, maa kuulub riigile!

....
1 aasta tagasi
Reply to  Leo

krdi riigile ta kuulub, jutt või asi,Kes on riik ? saad aru Riik on rahvas, järelikult maa kuulub rahvale, igaühele täpselt niipalju kui keegi suvatsenud osta/omastada/sahkerdada.kes pole suvatsenud,nendele on üldkasutatav maa, (sealhulgas peaks olema/võiks olla ka RMK maad). aga et sealt ültkasutavalt maalt midagi saada , selle eest jälle maksad aga see teine jutt.. eraomandis olev maa on kord saadud/ostetud/omastatud/sahkerdatud mida siin veel maksta.

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Seikspiir

Maas kasvab/kasvatatakse sulle toitu lauale!! Vanad teksad =rämps vaid.

Joppen
1 aasta tagasi

Midagi ei tõuse automaatselt. Maamaksu määra otsustab kohalik omavalitsus. See võib olla ka 0 %.

Seikspiir
1 aasta tagasi
Reply to  Joppen

Läänemaal on see ikka olnud maksimum ehk 2,5%

Ei...
1 aasta tagasi

…tea mis tunne on sellist soga kokku kirjutada?

Sama loogika oleks kui kirjutada, et hinnatõus lõi kõige rohkem rikkaid, sest nad tarbivad kõige rohkem. Vaesed rikkad, ets ee saatus just neid niimoodi nöökima peab.

Metsa ja põllumaa on likviidne vara. Metsamaa ja põllumaaomanikud saavad soovi korral oma maalt tulu teenida ja paljudel juhtudel saavad ka kompensatsioone talumistasude ja metsatoetuste ning põllumajandustoetuste näol.
Kodualune maa on kodualune maa mida omavad ka metsa ja põllumaa omanikud. Meil ei ole kodutuid põllumehi ja metsakruntide omanikke.

Lugege parem Viljar Arakase arvamust ERR’ist.

Külamees
1 aasta tagasi
Reply to  Ei...

Asi on mõnevõrra mitmekülgsem. V. Arakas on kinnisvaraärimees ehk kokkuostja, selline ausamat sorti, kes tunnistab, et rohkem maksu maksta pole tegelikult probleem. Aga taat ja memm, kellel veel esivanemate maatükk alles suunab kõrgem maamaks kiiresti oma maad metsa ja maafirmadele ehk kokkuostjatele müüma. Sest igasuguste toetuste taotlemise võlukunsti valdavad vaid nemad ja moodsat eurotoetustega soetatud traktorit pole memmel taadil ka võtta. Lapsed ka linnaelu peal ja ütlevad, et müügu vanad pealegi maad maha, saavad lapsed linnas elu asemel laenu sissemakse raha. Esivanemad orjasid, et saaks tüki maad ja metsa, lapsed nüüd, et saaks linna kipskuudi. Keskmisele eestlasele muutub tükikese Eestimaa… Loe rohkem »

Eks...
1 aasta tagasi
Reply to  Külamees

…see ole jah paratamatus, et kui koolitasid lapsed kipslinnaksaksteks, kes metsa ja põllu müüvad, et kinnisvara sissemakseid teha, siis nii on, oma kasvatus. Kes selles siis süüdi on?

Aga pole pole hullu, väljamaalased ostavad siin maad kokku, eestlased saavad ka kokku ostma hakata, Ukrainas lähevad hinnad päris alla. Gruusias ühed eestlased juba kasvatasivad teed. Eestis peavad põldu soomlased, sest siin sai odavalt, eestlased peavad Ukrainas, Ukrainlased siis omakorda kuskil …stanis.

Selliselt see ekspluatatsioonikronoloogia käib Mongooliani välja.

Külamees
1 aasta tagasi
Reply to  Eks...

Esiteks ei räägi endast, vaid üldisemast olukorrast külas. Minu lapsed on maausku koolitatud, st võimalikult vähe kaasaegset haridusideoloogiat.
Teiseks, tavaline eestlane ei osta mingit maad välismaal, seal ammu rikkamad kokkuostjad tegutsemas. Võibolla teeistandus on erand, vajab väga vähe maad, selline niši värk. Aga suuremad ärid on ammu ja libisevad üha enam kohalike oligarhide, maailma rikkamate rahvaste jne ärimeeste kätte.
Kui eestlane omal maal ei suuda peremees olla, siis mujal ammugi mitte. Mõni erand muidugi leidub, aga see kinnitab mitte ei lükka ümber.

Ega...
1 aasta tagasi
Reply to  Külamees

…ma rääkisin umbisikuliselt.
Tuleb valida neid, kes ei pane Eestlaste nahka turule. Ka mina ei võimaldaks välismaalastele maade kokkuostu. Olen täiesti nõus.

Ilmselt see maamaks ei tapa ka kedagi tulevikus, ülereageerimine nagu ikka.

Kohustuslik
1 aasta tagasi
Reply to  Ega...

Kas miski on eraomand kui selle omamise eest pead katust maksma? Tundub põhimõtteliselt väär.

Riik selle maksurahaga midagi mõistlikku niiehknaa ei tee.

Ûle
1 aasta tagasi
Reply to  Külamees

maailma ostab maad kokku Bill Gates.s.t globalist.

Ott
1 aasta tagasi
Reply to  Külamees

Väga hästi öeldud!

Krt
1 aasta tagasi
Reply to  Ott

Just, esimesed siin paanitsevad.

maaga
1 aasta tagasi

spekuleerijatele peakski olema kõrge maamaks, jõuad soetada maad kinnisvarana, jõuad ka maksta

sooh?
1 aasta tagasi
Reply to  maaga

Mis puutub siia spekuleerimine? Ja mis varana maad veel soetada saab?
Või, et ostan maad lihtsalt niisama maad, lõbu pärast, sest siis saab maamaksu maksta?
Põllumehel on maa tootmisvahend ja selle kulu tõuseb nüüd. Sama lugu on metsamaaga, selleks, et igal aastal maamaks makstud saaks, tuleb päris arvestatavalt metsa raiuda.
Ja teades, et maksta tuleb igal aastal, mets tahab ka pisut hoolt saada, siis metsa aastast juurdekasvu vaadates, ei tundu metsa omamine just kõige rentaablima ärina.

nagu
1 aasta tagasi
Reply to  sooh?

üks ekspert eile tv-s teatas, kasutamata maa või mets tuleb maha müüa , kui ei jõua maksta, neile , kes suudavad, soome, vene ja ei tea kellele veel firmadele

Kelle...
1 aasta tagasi
Reply to  nagu

…süü see on, et välismaalased saavad Eestis kinnisvara kokku osta? Kui valima lähed kevadel, siis valimiskasti juures mõtle, kas anda hääle pastaka või ühisturgude eest. Paari hektaraine lepavõsagi kuluks praegusele ajal magusasti ära paljudele. Üks mees saega teeb kahe päeva tööga rahulikult maamaksu tasa. Jama on selles, et paljud omanikud lihtsalt on võimetud iseseisvalt oma vara haldama. Pole pole jõudu, pole tahet, pole oskusi. Imelik seisukoht, nagu oleks kinnisvara omamine midagi, mis on iseenesest mõistetav. Nagu miski Elon Muski unelm isesõitvast autost. Praegu kahjuks veel on nii, et kui autoga sõita ei oska, siis ei ole kuigi rentaabel seda ka… Loe rohkem »

sooh?
1 aasta tagasi
Reply to  Kelle...

No miks ei või ilma lubadeta autot omada? Sellega on täpselt samuti, nagu kinnisvaraga. Ka autot saab rentida, vahendada müüa.
Ja ilmselt lähevad nüüd nii mõnedki suuremad maavaldused müüki ja müüakse neile, kes parima hinna maksavad, olgu ostja kasvõi marslane.

Kõike...
1 aasta tagasi
Reply to  sooh?

…võib teha, vaba maa. Kõike ei ole mõistlik teha. Jutt on rentaablusest. Seisvana ei ole mõtet maal, majal ega autol.

....
1 aasta tagasi
Reply to  Kõike...

alati on mõte see et teie arust ei ole mõtet tähenda seda et, peab sellist lolli mõtlemist siin avalikult levitama, nüüd mõelge mõni minut tund vöi päev, seni kuni kohale jõuab et mida seisva maa maja vöi autoga teha saab..

Olgu...
1 aasta tagasi
Reply to  ....

… tõepoolest, sellest hetkest, kui maa või autoga midagi tegema hakatakse, siis ei ole tegemist jõude seisva varaga 😂

Mis
1 aasta tagasi
Reply to  Kelle...

see jöud, tahe ja oskus aitab kui riik globalistide korraldusel su paljaks koorib.

a.a.
1 aasta tagasi
Reply to  Kelle...

See et iga mets ei peagi tootma ja ma ei pea ka seal midagi majandama .Milleks kui see maamaks mind vaesemaks ei tee ,siis pärandan edasi .Selline majandamata segamets on kui looduspark,väärtus omaette .Sellist näed ainult veel looduskaitsealadel tulevikus .

Eks
1 aasta tagasi
Reply to  nagu

töusu möte ongi inimesed maatuks teha. Konfiskeeritakse maksutöusu sildi all. Kes veel kolhooside moodustamist mäletab, see teab ka kuidas asi käis.

meenub
1 aasta tagasi
Reply to  Eks

kui vallaametnik vanainimese avalduse peale toetust saada, käskis tal maja maha müüa, siis pidavat tal raha kõvasti üle jääma