Tööjõupuudus sunnib eestlasi ületunde tegema

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Enam kui 3500 töötajat kaasanud uuring tõi välja, et Eesti töötajatel on endiselt väga suur töökoormus ja paljud on seetõttu sunnitud töötama rohkem kui ette nähtud. CVKeskus.ee värskest küsitlusest selgus, et tervelt 43% töötajatest teevad regulaarselt ületunde ja pea viiendik (19%) teeb ületunde tasuta.

Töökoormust ja -aega kaardistavast uuringust selgus, et ületunde teeb Eestis regulaarselt 43% töötajatest. Umbes neljandikule töötajatest (24%) makstakse ületundide eest lisatasu, kuid 19% ei saa rohkem töötatud tundide eest palgalisa. Samuti on ületundidega kokkupuude olemas veel 28% töötajatest, kuid neil tuleb ületunnitööd ette pigem harva. Seega koguni 71% Eesti töötajatest teeb rohkem tööd kui peaks.

„Töötajate kasvav töökoormus on tihedalt seotud tööjõupuudusega,“ leidis Eesti suurima  tööportaali CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt. „Kuna töötajate leidmine on paljudes valdkondades keeruline, jagatakse töö lihtsalt olemasolevate töötajate vahel ära. Selge näide on siin IT- ja ehitussektor, kus töötajaid on juba aastaid olnud keeruline leida ning rohkem kui pooled antud valdkondade töötajad teevad ka ületunde. Uuringu tulemustest joonistub välja, et rohkem tööd ei tähenda alati aga suuremat palka,” lisas Auväärt.

Ületöötamise oht on noorte seas kõrgem

CVKeskus.ee on ületundide uuringut korraldanud juba neli aastat. Võrreldes 2018. aastaga (ületunde tegi siis 45% töötajatest), on olukord küll paari protsendipunkti võrra paranenud, kuid tegemist on endiselt liiga kõrge näitajaga.

Uuring lükkab ümber ka väite, et ületundide tegemine on pigem vanemate põlvkondade harjumus. Tulemustest peegeldub, et mida noorem on töötaja, seda suurem on oht sattuda ületunnitöö haardesse. Noorematest kui 39-aastastest on ületunde teinud 46%, sellest piirist vanemate puhul on sama näitaja 39%. Veelgi enam, alla 25-aastastest puutusid eeldatust kauem töötamisega kokku pea pooled vastajatest (49%).

„Viimasel ajal on taas päevakorrale kerkinud 6-tunnise tööpäeva idee. Reaalsuses tähendaks aga 6-tunnine tööpäev ikkagi ületundidest tulenevalt umbes pooltel töötajatel 7-tunnist tööpäeva ja kardetavasti suureneks ületundide tegemine siis veelgi,” ütles Auväärt.

Rohkelt ületunde

Kui kõrgharitud töötajatest tegi ületunde 42% ja keskharidusega töötajaist 50%, siis mõnevõrra väiksemad on vahed valdkondade lõikes. Kõige rohkem tuli ületunnitööd ette ehitajatel ja kinnisvaratöötajatel, infotehnoloogia-, transpordi- ja logistika-, klienditeeninduse- ja tööstuse ning tootmise valdkonna töötajatel.

„Huvitaval kombel vähenes aastaga märkimisväärselt juhtide arv, kes olid ületunde teinud. Kui möödunud aastal viibis kauem tööl 56% juhtidest, siis sel korral on näitaja langenud 43% peale,” lisas Auväärt.

Piirkondade võrdluses teevad rohkem ja kauem tööd Tartus ja Ida-Virumaal elavad inimesed, kus ületunde teevad 46% töötajatest. Kõige parem seis on Viljandis, kus ületunde teeb vaid 37% töötajaist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Metsavana
4 aastat tagasi

Kurb jah….laenud vajavad ju maksmist😂

Triibik
4 aastat tagasi

Mina elangi tööjuures. Sest muidu ei ela ära. Kurb. 😕

vaata ja imesta
4 aastat tagasi

peab vist eriline lammas olema, kes ületunde tasuta teeb.

Valdo
4 aastat tagasi

Kurb, nüüd paneme siia kõrvale teise uuringu. Nimelt Eestis jõuab ainult 25% inimestest pensioniikka. Tugev mõtlemise koht meile kõigile. Ettepanek Eesti inimesele, osake puhata lisaks Tööelule on olemas ka teine elu. Pelgalt Tööandja vahetamisega samas valdkonnas ei too kunagi märkimisväärset palgatõusu. Näide; Koristus ettevõtted ei saa kunagi maksta sama palka, mis ehitusel. Sellest tulenevalt peab midagi uut juurde õppima.
Päikest Teile.

K.S
4 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Näh, alles oli uudis, me küll pole tagantpoolt esimesed aga teised Korea järel kus pensionäride vaesusrisk on kõige suurem… Aitäh, reformierakond ja 17 aastat võimu…

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Sõltuvalt kes ja kus. Ise olen polütehnikumi lõpetanud, paigaldan siin valve- ja videosüsteeme, elukaaslane siin erialast tööd ei leidnud ja läks algul Soome, pärast Norrasse koristajaks- lapsehoidjaks ja arva nüüd ära, kummal suurem palk on!

Suur
4 aastat tagasi
Reply to  Valdo

aitäh öpetuse eest, aga riigi valitsejate töö on tegemata määrates pühade päevi.