Kuidas kaitsta end listeeriabakteri eest

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Küsib Matsalu elanik, psühholoog Tõnu Ots, vastavad maaülikooli professor, toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli juhataja Mati Roasto ja terviseameti nakkushaiguste osakonna nõunik Irina Dontšenko.

Ühes  raadiosaates räägiti, et listeeriabakter hakkab arenema 2–6 soojakraadi juures, teises jälle räägiti, et seda esineb kõikides toiduainetes, mitte ainult kalas.

Roasto: Kõigil bakteritel on oma optimaalne temperatuur, kus nad kõige meelsamini paljunevad. Listeerial on see pluss 37 kraadi. Probleem on pigem selles, et listeeria on võimeline kasvama ka madalatel temperatuuridel, mida madalam, seda aeglasemalt kasvab.

Dontšenko: (Ei vastanud.)

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Aleks
4 aastat tagasi

Vetevooli sõnul on nende toit ohutu, kuna terviseameti andmetel ei ole Eestis tänavu ükski inimene haigestunud listeeriabakterist ST1247, mida on seostatud M.V.Wooliga. „Tehase sulgemine VTA poolt oleks põhjendamatu ja ebaproportsionaalne otsus, kuna mingit reaalset ohtu inimeste tervisele ei eksisteeri,“ kirjutas Vetevool kirjas valitsusele. „Seetõttu oleks äärmisel kahetsusväärne, kui 150 töötajaga ning aastas riigile kolm miljonit eurot maksutulu toov ettevõte peab oma tegevuse lõpetama. Rääkimata sellest, millist kahju tekitab see uudis Eesti toiduainetööstusele välismaal, kuna tehaste lõplikud sulgemised on Euroopas väga haruldased ning leiavad rahvusvahelises meedias laia vastukaja.“M.V.Wooli nõukogu esimehe hinnangul on ettevõte sattunud poliitiliste tõmbetuulte keerises. „Kas tõesti on võimalik,… Loe rohkem »

Mann
4 aastat tagasi
Reply to  Aleks

Aleks Vetevool? Meeldib???

proua
4 aastat tagasi
Reply to  Mann

Mida siin jaurate ja targutate, selge, et kõige vähem on selles keisis süüdi kala ise. Suure kahtluse all on VTA ja nende kohati konarlik ja väheusutav selgitus ja fakte nagu üieti pole ollagi. Vaatasin mõni päev tagasi etv neljandat stuudiot kus oli VTA boss ja tuleb tõdeda, et midagi tarka ja konkreetsel sel mehel öelda nagu polnudki. Kontrollida on vaja tooret s. t. kala mis sisse tuuakse ja kas on surmkindel, et toit, millega kalasid kasvatatakse on täiesti OK: Suur rumalus oleks tööstus sulgeda. Mida kõike lausa kosmilisel tasemel juba suudetakse uurida ja diagnoosida ja nüüd korraga on nii VTA… Loe rohkem »

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  proua

Ministril on vägagi mõistust seda lahendada, aga nagu näha võis, ei sobi selline sekkumine mõnedele tegelastele ja püüd midagi korda teha, tekkis ministril hoopis oht ise töökohast ilma jääda. 🙁

niimoodi siis
4 aastat tagasi
Reply to  Agu

Ja ilma ta jäigi

niimoodi siis
4 aastat tagasi
Reply to  niimoodi siis

Tehas lukus, töölised jõuluks valmistumas ja listeeriat pole karta vaja, ega ta lukustatud uksest ikka välja saa kui isegi politsei sisse ei pääsenud
Edu Woolile-pange vastu, küll selgub kunagi ka tõde kui pool VTA d on laiali löödud. Seda Ernits ka teha lubas.

Rolf
4 aastat tagasi
Reply to  niimoodi siis

Hääd ja rikkaliku jõululauda!!!!!Soovivad Listeeria ,,ja salmonella,Helmed

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Aleks

VTA keerutas pasa üles, jättis osa rääkimata, kõmulehtede nnajakirjanikud tõmbasid lõõtsa ja nii see asi käiski! See pole muidugi vabanduseks kaabude valedele!

misasja
4 aastat tagasi
Reply to  juss

mida valetati?