Alampalga läbirääkimistesse kaasati riiklik lepitaja

BNS

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tööandjate keskliit ja ametiühingute keskliit ei jõudnud kolmapäeval järgmise aasta alampalga osas kokkuleppele, mistõttu pöördutakse riikliku lepitaja poole.

Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees Peep Peterson ütles BNS-ile, et ühiskondlik ootus oleks alampalga kokkulepe sõlmida novembri lõpuks.

„Palume riikliku lepitaja abi kokkuleppe saavutamiseks. Tema protseduur näeb ette, et suhtleb mõlema poolega ja teeb lepitusettepaneku, millega on pooltel ka lihtsam nõustuda,” ütles Peterson.

Ametiühingute keskliidu ja tööandjate keskliidu delegatsioonid jõudsid augusti lõpus kokkuleppele tõsta 2020. aastal alampalka 38 euro võrra kuus. Selle kava järgi oleks miinimumpalk alates 1. jaanuarist 578 eurot kuus ehk 3,44 eurot tunnis.

Ametiühingute keskliidu volikogu pidas seda siiski ebapiisavaks. Ametiühingud on seisnud aastaid selle eest, et alampalk moodustaks vähemalt 40 protsenti keskmisest palgast, mis eeldaks kokkulepet vähemalt 600 euro tasemel.

Eesti Tööandjate Keskliidu tegevjuht Arto Aas on öelnud, et ametiühingute loobumine juba saavutatud kokkuleppest tõsta järgmisel aastal alampalka 7 protsendi võrra on kahetsusväärne.

Praegu on Eestis kehtiv kuutasu alammäär täistööajaga töötamise korral 540 eurot ja tunnitasu alammäär 3,21 eurot.

2017. aastal leppisid tööandjad ja ametiühingud kokku läbirääkimiste raamistikus, mille kohaselt tuletatakse töötasu alammäär Eesti Panga prognoositavast tööviljakuse kahekordsest kasvust, kuid see ei või olla suurem kui kahekordne prognoositav reaalne majanduskasv ega väiksem kui 40 protsenti prognoositavast keskmisest palgast.

Majandusprognoosi ei pea arvestama, kui keskmine palk kasvab rohkem kui kaks korda kiiremini SKP reaalkasvust või kui majandus on neljandat kvartalit järjest langenud.

Üleriigilises alampalgas lepivad kokku sotsiaalpartnerid ehk kõigi Eesti tööandjate esindajana Eesti Tööandjate Keskliit ning töötajate esindajana Eesti Ametiühingute Keskliit.

Kui sotsiaalpartnerid riikliku lepitaja vahendusel kokkuleppele ei jõua, võib järgmise aasta töötasu alammäära otsustada üle 20 aasta valitsus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments