Biolagunevaid tooteid ei tohi kodus komposteerida

Kompostihunnik. Foto: Pixabay
Kompostihunnik. Foto: Pixabay

Biolagunevaid esemeid või pakendeid ei tohi kodusesse kompostihunnikusse visata, kui sellel just kirja „kodukompostitav” peal pole, kuid enamik inimesi seda ei tea, ütles keskkonnaministeeriumi asekantsler Kaupo Heinma ERRile.

Eestis ei ole mahukat tööstusliku kompostimise võimekust, kuid just seda eeldab enamik kirjade järgi biolagunevaid tooteid. „Kui inimene jäätmed komposti tahab visata, siis ainult juhul, kui sellele on kirjutatud, et see on kodukompostitav. Kui aga on kirjas, et see on biolagunev, siis kindlasti mitte visata,” andis Heinma kodukompostijatele rusikareegli, millest lähtuda. „Kodukompostimisega tasub hästi ettevaatlik olla. Plast on ikkagi plast – polümeer.”

Päriselt komposteeruvad materjalid peaksid kodukompostis huumuseks lagunema umbes aasta jooksul, sõltuvalt esemest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maakas
4 aastat tagasi

Ma mõtlen, et enne igasuguste seaduste vastuvõtmist tuleks ikka tagada, et nende täitmine ka võimalik on. Hetkel on nõue, et plast peab kaduma, aga vahendeid biolagunevate toodete lagundamiseks pole. Absurd!

absurdid jätkuvad, sisulisust vähe
4 aastat tagasi

Vaatasin, banaanikoorel pole märgistust, et oleks kodukompostitav. Mis ma nüüd teen, ::)) ?

Lõhnastaja
4 aastat tagasi

Ministeeriumil peab ka olema peal märge:„kodukompostitav”. Siis saaks igaüks lisada parimat materjal väljakäigust ministeeriumile (kas või lõhna pärast).