Haapsalu volikogu otsustas tõsta lasteaia osalustasu

Haapsalu linnajuhid Liina Põld ja Urmas Sukles. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu linnajuhid Liina Põld ja Urmas Sukles. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu volikogu kinnitas 19 poolt- ja kolme vastuhäälega Haapsalu lasteaedade osalustasu kasvu uuest aastast.

Praegu maksab lapsevanem lasteaia osalustasu Haapsalus 24 ja Ridalas 15 eurot. Tulevast aastast tuleb Ridala lapsevanematel maksta 7 eurot rohkem kui seni ehk ligi poole võrra praegusest rohkem. Haapsalu lapsevanematel tuleb uuest aastast maksta senisest 3 eurot rohkem. Summale lisanub toidukulu.

Volikogus ütles Haapsalu aselinnapea Liina Põld, et praegu on Haapsalu lasteaedade kohatasu 79 omavalitse võrdluses 50. kohal – kõige kallim on Kiili vallas, kus tuleb maksta 81 eurot, kõige odavam on Kanepi vallas, kus osalustasu ei ole.

2022. aastast on nii Haapsalus kui ka Ridalas osalustasu 6% alampalgast. 6% jõuab summa astmeliselt – järgmisel aastal tuleb Haapsalus maksta lasteaia koha eest 5% alampalgast ja Ridalas 4%, 2021. aastal Haapsalus 5,5% ja Ridalas 5%.

Haapsalu volikogu liige Lauri Luik uuris, kas linnavalitsus on kaalunud siduda lasteaia kohatasu Läänemaa keskmise palgaga. Seda linnavalitsus arutanud ei ole. Küll aga ütles Põld, et on arvestanud, et lapsevanema osalus oleks 10% kogutegevuskuludest.

Volikogu liige Toomas Vallimäe ütles, et ühinedes ei pidanud kellelgi halvemaks minema. Merle Mäesalu uuris, millal ühtlustuvad Haapsalu ja Ridala lasteaiaõpetajate palgad. Põld vastas, et ühinemisperioodi lõpuks.

Uuel aastal on lasteaia osalustasu Haapsalus 27 eurot ja Ridalas 22 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tiuks
4 aastat tagasi

ega orjalt tulebki võtta ära kõik mis tal on. ja uue orja kasvatamise peab kinni maksma ikka ori ise. see on orjapidaja tahe ja see on orjale käsk mis ei kuulu vaidlemisele ja teine ori pannakse seda kõike valvama

kilu
4 aastat tagasi

ja põhjenduseks piisabki sellest et näe mulaj on ju veel hullem, kiili valla 81 eurini on maad küll ja veel. Huvitav miks sellest ei räägita, miks seda maksuraha ei laeku ? Miks te karistatle lapsevanemaid selle eest. Kusjuures opositsoon vaatab pealt ja imeb näppu.

Majaomanik
4 aastat tagasi

Kolme € pärast selline lärm?!

Jah
4 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

See pole tõesti 400 milli, mis meie taskust Kreekale kingiti

Punane udu
4 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Järgmistel aastatel on ju samuti kohatasu tõus ees ootamas. Lähemate aastate jooksul liigub kohatasu maksumus 6%-ni alampalgast. Seejärel Tõuseb kohatasu edasi vastavalt alampalga tõusule. -Sel aastal maksab lapsevanem Ridala lasteaias üheksa kuu eest 9*15=135€ -Kui laps käib Ridala lasteaias, siis järgmise aasta jooksul maksab lapsevanem oma rahkotist umbes üheksa kuu jooksul iga kuu 7 eurot rohkem. See teeb kokku 63 eurot lisakulu. Kokku maksab lapsevanem üheksa kuu eest lasteaiatasuks: 9*22=198€ -Kui kohatasu hakkab järgnevatel aastatel olema 6% alampalgast, siis 2021. aastal näiteks eeldatava 600€ alampalga korral on kohatasuks 600*0,06= 36€/kuus ning üheksa kuu jooksul maksab lapsevanem 324€. -Kokkuvõtvalt selgub, et… Loe rohkem »

Ja mida
4 aastat tagasi
Reply to  Punane udu

Peavad need tegema kellel mitu last aias

Lastepõlgaja
4 aastat tagasi

Kas linnavalitsus pole kulude kokkuhoiuks otsustanud minna üle alampalgale ja lõpetada oma taskutes täitmine laste arvelt

Nõus
4 aastat tagasi
Reply to  Lastepõlgaja

Minu meelest võiks volikogu seda kaaluda. 🙂 Palganumbrid on tõesti vägevad.