Kuus Läänemaa päästjat sai elupäästja medali

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Elupäästja medali teeninud Läänemaa päästjad. Foto Marko Sultsing

Täna autasustati Tallinnas Mustpeade majas päästevaldkonna arendajaid ning inimeste ja vara päästmisel vaprust üles näidanuid. Elupäästja medali said kuus Haapsalu, Risti ja Nõva komando päästjat.

Jüri Pozarski ja Raini Teral Haapsalu ning Marko Nikker ja Aivo Liivapalu Risti komandost teenisid elupäästja medali selle eest, et nad tänavu jaanuaris tõid Haapsalus Mihkli tänaval põlevast majast elusana välja kolm inimest. Päästjate tööd kannatanute leidmisel raskendas see, et terve maja oli täis olmeprügi ja liikumiseks olid vaid käigurajad. Kannatanute leidmiseks olid päästjatel abiks termokaamerad.

„Aga isegi nendega nägid nad kurja vaeva, et inimesed üles leida,” ütles Läänemaa päästepiirkonna juht Hannes Aasma pärast põlengut.

Nõva komando päästjad Janno Osa ja Rutmar Tammelohu said medali inimese tulest päästmise eest Lääne-Harju vallas Vilivalla külas. Esimesena kohale jõudnud Nõva vabatahtlikud leidsid põlevast korterist põrandalt inimese, viisid ta hoonest välja ja kustutasid tulekahju.

Kokku tunnustati aumärkidega 131 inimest, kellest elupäästjaid oli 58.

Lisaks elupääste medalitele anti üle päästeameti teenetemärke. Läänemaalt pälvis Läänemaa päästepiirkonna juht Hannes Aasma päästeteenistuse teenetemärgi hõbedaste tammelehtedega.

Aumärgid andsid üle president Kersti Kaljulaid, siseminister Mart Helme ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu.

Päästeteenistuse aumärke antakse välja 1998. aastast ja seda tehakse kaks korda aastas: Eesti vabariigi sünnipäeval veebruaris ja organiseeritud tuletõrje sünnipäeval septembris.

Tänavu tähistatakse saja aasta möödumist sellest, kui tuletõrjeorganisatsioonid hakkasid esimest korda üleriigiliselt ja ühtsetel alustel koostööd tegema. Seda võib lugeda ühtse päästevõrgustiku alguseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments