Pressinõukogu tegi Lääne Elu kohta õigeksmõistva otsuse

Lääne Elu

info@le.ee

Pressinõukogu arutas Kristina Kuke kaebust Lääne Elus 23. aprillil ilmunud artikli „Kristina Kukk: mis tunne oli öösel Läänemaal uinuda ja ärgata ühtäkki Pärnumaal?“ peale ja otsustas, et leht ei rikkunud head ajakirjandustava.

Artikli puhul on tegemist Kristina Kuke arvamusega haldusreformi tagajärgedest.

Kristina Kukk kaebas Pressinõukogule, et Lääne Elu refereeris tema arvamuslugu, mis ilmus Postimehes ja mille ta kirjutas kui Lääneranna valla elanik. Lääne Elu artiklis on teda nimetatud aga valla pressiesindajaks. Kaebaja märkis, et tegemist ei olnud valla arvamusega ja ta palus Lääne Elul refereeringut parandada, kuid toimetus keeldus. Samuti ei ole kaebaja rahul, et Lääne Elu ei kooskõlastanud temaga muudetud kujul loo avaldamist. Lisaks ei ole kaebaja rahul, et Lääne Elu on eksinud ka tema ametinimetusega.

Lääne Elu selgitas, et Kristina Kukk töötab vallavalitsuses ja tema ülesanne on vahendada vallavalitsuse seisukohti. Leht märkis, et kaebajal on Lääneranna elanikuna õigus oma arvamusele, kuid toimetus leidis, et lugejate suhtes on ausam, kui märkida ära Kristina Kuke ametikoht. Leht lisas, et Kristina Kuke seisukoht kattub Lääneranna vallajuhtide arvamusega. Lääne Elu selgitas, et ei ole muutnud autori poolt loodud ajakirjanduslikku materjali sisu. Leht lisas, et nimetab lihtsuse ja selguse huvides ametiasutuste töötajaid, kelle tööülesanne on ajakirjandusega suhtlemine, pressiesindajaiks ning kaebaja ei ole toimetusele varem teatanud, et see tiitel oleks eksitav.

Pressinõukogu otsustas, et Lääne Elu ei eksinud ajakirjanduseetika koodeksi vastu. Pressinõukogu hinnangul on lugejate suhtes aus teavitada neid autori ametikohast, kui kirjutatu seostub autori tööga. Pressinõukogu ei pea eksitavaks kaebaja nimetamist pressiesindajaks.

3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vahur Reede, saarlane
3 aastat tagasi

Minule jääb samuti arusaamatuks pressinõukogu seisukoht.
Tegu oli ju inimese isikliku arvamuslooga, mitte valla seisukohaga (mis sest, et need tegelikult kattusid). Kui LE selguse huvides ametiasutuste töötajaid, kelle tööülesanne on ajakirjandusega suhtlemine, pressiesindajaiks tituleerib, siis tituleeritaval pole ju midagi protestida, kui ta esindabki kedagi teist peale iseenda. Isiklik seiukoht on aga isiklik seisukoht.

Ei ütle ju arsti küsimuse: “Mis mureks?” peale Andrus Karnau, et ta on LE peatoimetaja!? Mina olen elektoonikainsener, hetero, suitsetan ja kogun marke – nende asjade mainimine ei tee selgemaks midagi muud, kui ajavad asja segasemaks, kelle arvamus see kommentaar on.

Mati Põdra
3 aastat tagasi

Mõttetus kuubis. alates juba selle küündimatu nupukese pealkirjast. Süüdi ja õigeks saab mõista ainult kriminaalasjades ja ainult kohus.

Üks mees
3 aastat tagasi

Loo loogika järgi võib kõiki lääne elu ajakirjanikke nüüdsest nimetada pressiesindajateks.