Kohus keelas Lõpsi ja Lepa kriminaalasjas antud tunnistuste kajastamise

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kohtunik Piia Jaaksoo. Foto: Arvo Tarmula
Kohtunik Piia Jaaksoo. Foto: Arvo Tarmula

Kohtupidamine Haapsalu Linnahoolduse juhi Alo Lõpsi ja sama ettevõtte nõukogu liikme Riho Lepa üle jõudis täna prokuröri kutsutud tunnistajate ülekuulamiseni, mille kajastamine on õigusemõistmise huvide kaitseks keelatud.

“Kui üle kuulatud tunnistaja ütlused avaldatakse jooksvalt, ei ole võimalik täita seaduse nõuet, et tunnistaja kuulatakse kohtus üle veel ülekuulamata tunnistajate juuresolekuta. Seetõttu, lähtudes õigusemõistmise huvidest, kohustas kohus mitte avalikustada tunnistajate ütluste sisu kuni kõikide tunnistajate ära kuulamiseni”, selgitas kohtunik Piia Jaaksoo.

Eelmisel kolmapäeval keelas Harju maakohus Tallinna Sadama asjas kuni tunnistajate kuulamise lõpuni avalikult tunnistajate ütluste kajastamise meedias. Ka peavad menetlusosalised ja teised istungisaalis viibijad hoidma õigusemõistmise huvide kaitseks saladuses tunnistajate ütluste sisu kuni uurimise lõpuni.

Samad piirangud rakendusid täna ka Haapsalu kohtumaja saalis, kus kuulatakse üle prokuröri kutsutud tunnistajaid.

Saladuse hoidmise kohustuse rikkumine on karistatav kriminaalkorras, karistuseks võib olla nii rahaline karistus kui ka üheaastane vangistus.

Äripäev kirjutas, et vastav täiendus kriminaalmenetluse seadustikus jõustus eelmise aasta detsembris. Kui varem sai kohus saladuse hoidmise kohustust nõuda vaid kinniseks kuulutatud kohtuistungitel, siis nüüd saab seda nõuda ka istungit kinniseks kuulutamata.

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab Alo Lõpsi ja Riho Leppa tahtlikus riigihanke menetluse nõuete rikkumises ühele hankes osalejale eelise andmise eesmärgil. Süüdistuse järgi tegid Haapsalu Linnahoolduse OÜ nõukogu liige ja Haapsalu linnavolikogu eelarve- ja rahanduskomisjoni esimees Riho Lepp ning osaühingu Haapsalu Linnahooldus juhatuse liige Alo Lõps kõik endast oleneva, et möödunud suvel korraldatud hanke võidaks just Silberauto Eesti AS pakkumine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
4 aastat tagasi

Sõna on vaba? Ha- ha-haa!

Jürks
4 aastat tagasi
Reply to  juss

Hihihi

Leili. M.
4 aastat tagasi

Lõps jälle kohtus? Alles oli juttu, et viibis öö vangis? Mis toimub? Jube värk kui nii hull see rahadega äri on.

Seda et
4 aastat tagasi
Reply to  Leili. M.

Arusaamatu on see, kuidas selline inimene ikka ja jälle kusagil linna juhtival kohal on, kui ta tegemised nii haisvad on? Väike linn kõmiseb juba aastaid, aga Lõps irvitab ikka näkku.

mitte sõber
4 aastat tagasi
Reply to  Seda et

Hea sõber peab olema 🙂