Erikomisjon arutab riigi tegevust toiduohutuse tagamisel

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Aivar Sõerd (vasakul) ja Jürgen Ligi. Foto: riigikogu
Aivar Sõerd (vasakul) ja Jürgen Ligi. Foto: riigikogu

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon analüüsib esmaspäevasel avalikul istungil riigikontrolli aruannet riigi tegevusest toiduohutuse tagamisel.

„Riigikontrolli hinnangul on veterinaar- ja toiduamet oma toiduohutuse kontrollides keskendunud kodumaise toidu kvaliteedi kinnitamisele, samas on tarbija suurem mure imporditud toidukauba ohutus,“ märkis erikomisjoni esimees Jürgen Ligi. „Erikomisjon püüab selgust saada, kas kontrollija eelistus on kooskõlas tarbija huvidega ja mil määral on põhjendus ekspordi tagamises,“ märkis esimees.

Riigikontrolli aruandes „Riigi tegevus toidu ohutuse tagamisel“ seisab, et auditi käigus analüüsiti, kas toiduga seotud riskid on välja selgitatud, toitu analüüsivad laborid on tasemel, toidutootjate üle tehakse järelevalvet ning tarbijaid teavitatakse toiduga seotud ohtudest. Auditi keskmes olid taimekaitsevahendite jääkidest tulenevad ohud taimses toidus. Audit täiendab 2009. aastal valminud riigikontrolli auditit „Riigi tegevus taimse toidu ohutuse tagamisel“.

Aruandes on kirjas, et riigikontrolli hinnangul ei tohiks maaeluministeerium ning veterinaar- ja toiduamet väita, et kogu Eestis müüdav toit on ohutu, sest toidu-uuringute ja laborianalüüside hulk ei ole piisav ning järelevalves on puudusi. Aruandes on välja toodud, et samad asutused ei teavita inimesi piisavalt toidus sisalduvate taimekaitsevahendite jääkidega seotud riskidest. Riigikontrolli hinnangul jäetakse tarbijale ekslik mulje, et toit muutub järjest puhtamaks.

Istungile on kutsutud maaeluminister Mart Järvik, veterinaar- ja toiduameti peadirektor Indrek Halliste, põllumajandusameti peadirektor Egon Palts ning riigikontrolli esindajad.

Avalik istung algab kell 13.15 ja seda on võimalik jälgida riigikogu kodulehelt veebiülekandes.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments