Riigikontroll: analüüsid ei näita sisse söödavate taimemürkide tegelikku kogust

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kuigi Eestis süüakse väga palju taimset importtoitu, võtab veterinaar- ja toiduamet proove peamiselt kohalikust toidust, mis on märksa puhtam. Seetõttu ei peegelda analüüsid sisse söödavate taimemürkide tegelikku kogust, vahendab ERR-i uudisteportaal riigikontrolli auditit.

“Olgugi et Eestis süüakse väga palju taimset importtoitu, võetakse proove peamiselt kohalikust tava- ja mahetoidust, mis on aga võrreldes imporditud toiduga oluliselt puhtam, ning analüüsid ei peegelda seetõttu adekvaatselt üldpilti tegeliku taimse toidu ostukorvi kohta. Samuti esitatakse laborianalüüside tulemusi viisil, mis jätab toidust puhtama mulje,” tõdeti auditis.

Riigikontrolli hinnangul võib tarbijatele esitatava info pinnalt tekkida ekslik arusaam, et kõiki taimekaitsevahendite toimeaineid analüüsitakse kõikides võetud proovides. Tegelikult uuritakse aga ühe konkreetse toimeaine sisaldust ainult osas proovides, kuid avalikkusele jääb mulje, et see aine puudus kogu analüüsitud toidus.

Loe pikemalt ERR-i uudisteportaalist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
aga
4 aastat tagasi

äkki hakkaks normaalselt proove võtma või milleks muidu see veterinaaramet loodud on …ikkagi ju inimeste jaoks peaks olema.

kullerkupp
4 aastat tagasi

Ja propageeritakse aina juur ja puuviljade osatähtsust toidus–siililegi selge, et kõik sissetoodav nii puu-, kui juurviljades on kemikaalidega säilimiskõlblikuks timmitud. kuidas muidu seletada õuna või tomati nädalate ,et mitte öelda kuupikkust seismist köögiriiulil ilma, et välimus eriti muutuks.
Väga tahaks teada ,mis koguses ma söön keemiat, kui osatan 1kg maasikaid maikuus, mida tonnide viisi müüakse suurte kaupluste ees välimüügis.
Inimesed, kel vähegi maalapikest, ajage arvuti tagant aiamaale-veel pole hilja sibul, porgand ja kabatsok mulda pista. Eestlane teadis eluaeg, et toit tuleb põllult -mitte maksimarketist. miskipärast aevatakse nüüd, et äkki toodab internet meile suhupismiseks vajalikku NO EI:

Kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  kullerkupp

Mul ükski puu ja juurvili nädalaid ei säili. Maksimum paar päeva. Ja ega sealt poest polegi suurt midagi osta, sest juba poes pool kaubast on mäda, osa asju saabub juba riknenuna.
Kus poest need tomatid ostetud, et nii kaua säilivad?

maamemm
4 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

tegin ükskord katse, sai poest juuni kuus ükskord õunu toodud , ununes mõni sahvririiulile, sest omad mahakukkunud hakkasid kuskil juuli lõpul mõned kõlbama ja kui millalgi hilissügisel sahvrit sai koristatud ja oh imet-leitud poeõunad 2-3 neid oli jäänud olid ikka veel enam-vähem sama olemisega mis poest tuues, viisin naljaviluks need keldrisse ja uskuge või mitte –ületalve olid ikka veel õuna moodi. Tekib küsimus,et miks küll.