Pühapäeval peetakse Haapsalus lillepäeva

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Loodus, lilled.
Arvo Tarmula foto

Haapsalu Krahviaias peetakse pühapäeval juba traditsiooniks saanud suurt lillepäeva, kust saab osta lille- ja maasikataimi ning puu- ja põõsaistikuid.

Haapsalu lillepäeva korraldaja Liivi Lintlom, kes kuni eelmise aastani vedas ka Türi lillelaata, ütles, et on väga õnnelik võimaluse üle niivõrd pika traditsiooniga üritust korraldada. Lillepäev toimub Haapsalus juba 22. korda.

„Mulle on alati Haapsalu lillepäev meeldinud, sest siin ongi ainult lilled ja taimed ja istikud – ei mingit muud pudi-padi ega grillilõhna inimeste peade kohal,” rääkis ta.
Haapsalu lillepäevale on tulemas kauplejaid nii Läänemaalt kui ka kaugemalt.

„Näiteks teist aastat järjest tuleb Seedri puukool, mille üle mul on väga hea meel,” ütles Lintlom.

Lillepäev algab kell 9 ja kestab kella 15ni. Eelmisel aastal kulges lillepäev Lintlomi sõnul nii hoogsalt, et ammu enne kella 15 oli plats juba peaaegu tühjaks ostetud. Valik on lillepäeval nii suur ja lai, et igaüks peaks leidma midagi enda aeda ja hingele sobivat.

Lintlom märkis, et ei lähe vist aastatki mööda, kui temalt seoses lillelaada korraldamisega poleks küsitud, mis parasjagu aianduses moes on. „Nagu ütlevad praegu ka moegurud: moes on kõik! Aianduses ei ole nii, et õmblen endale homme uue kleidi, sest mood täna muutus. Aeda rajatakse aastakümneid. See ei käi nii, et sel aastal teen jaapani aia ja järgmisel aasta inglise aia,” seletas Lintlom. „Igaüks koondab oma aeda ikka neid lilli, taimi ja viljapuid, mis talle kõige rohkem meeldivad – on määravaks siis värv, vorm või maitse. Minu üks soovitus on alati panustada püsikutele, sest siis jääb talle rohkem aega oma aia nautimiseks ja puhkamiseks,” selgitas Lintlom.

Teine soovitus on valida taimed nii, et aias oleks õisi varakevadest kuni hilissügiseni. „Aias peab ikka olema mõni rosin, mis pilku püüab ja meele rõõmsaks teeb,” leidis Lintlom.
Valikuvõimalusi on muidugi meeletult, mis teeb otsustamise keeruliseks. „Tegelikult tasub juba sügisel vaikselt mõtlema hakata, mis aiast puudu on ja mida vaja teha. Eks ikka tehakse ka nii, et lähen ja vaatan, mida pakutakse. See pole ju muidugi keelatud, aga nii võib pea päris sassi minna – mida võtta või mida jätta,” rääkis ta.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
113
4 aastat tagasi

Huvitav miks seda infot ennem
kuskil avalikult náha pole ,täna siis lääne elus

Metsaelanik
4 aastat tagasi
Reply to  113

Ei olnud jah. Otsisin tikutulega infot ja ainuke koht, kus kuulutus üleval, oli Seedri puukooli koduleht. Muidu väga teretulnud üritus.

113
4 aastat tagasi
Reply to  Metsaelanik

Sellepeale annad tuula et sealt otsida